Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕТ 2011 (для студ).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
634.88 Кб
Скачать

Семінарське заняття 10. Макроекономічна політика. Монетарна політика.

Теоретичні питання.

1. Сутність і завдання макроекономічної політики. Інструменти макроекономічної політики. Дилема макроекономічної політики.

2. Сутність і завдання монетарної політики. Інструменти монетарної політики.

3. Попит на гроші. Види попиту на гроші.

4. Пропозиція грошей. Рівновага на грошовому ринку. Стимулююча і стримувальна монетарна політика. Політика «дорогих грошей». Політика «дешевих грошей».

Теми рефератів.

1. Держава та її економічна роль. Еволюція державних методів регулювання економіки.

2. Роль грошей в класичній макроекономічній моделі.

3. Грошова система, її елементи та типи.

Практичні завдання.

  1. Визначте як має змінитись грошова маса в обігу, якщо сумарна вартість товарів і послуг, вироблених в країні за рік, зросла на 8%, а швидкість обертання однієї грошової одиниці зменшилась на 4%.

  2. Яку додаткову суму грошей має емітувати центральний банк країни, щоб утримати ставку відсотка і на рівні 7%, якщо в обігу в країні вже перебуває грошова маса сумою 800 млн. грош. од. Попит на гроші для угод складає 685 млн. грош. од., а попит на гроші як на активи описується рівнянням .

  3. Визначте, на скільки відсотків зростуть ціни в країні, якщо протягом року швидкість обігу грошової одиниці не змінювалась та дорівнювала 8, обсяг емітованої грошової маси становив 45 млн. грош. од., а обсяг реального ВВП – 338 млн. грош. од.

  4. Визначте до якого виду монетарної політики (експансіоніська чи рестриктивна) належать наступні дії:

  1. продаж центральним банком державних цінних паперів;

  2. зменшення центральним банком норми обов’язкових резервів комерційних банків;

  3. центральний банк відмовив уряду в наданні позики для погашення бюджетного дефіциту;

  4. зменшення облікової ставки центральним банком;

  5. для задоволення високого попиту на гроші центральний банк надав додаткові позики комерційним банкам;

  6. центральний банк почав активно скуповувати облігації внутрішньої державної позики.

  1. У наведеній нижче таблиці показано вплив головних інструментів грошово-кредитної політики та дій Національного банку України на найважливіші макроекономічні показники. Доповніть таблицю. Якщо певний показник збільшується, то позначте це знаком ↑ , якщо зменшується – знаком ↓ .

    Інструменти

    Дії

    Вплив на грошову пропозицію

    Вплив на відсоткову ставку

    Вплив на сукупний попит

    Вплив на реальний ВВП

    1. Операції на відкритому ринку

    Купівля державних цінних паперів

    Продаж державних цінних паперів

    2. Резервні вимоги

    Збільшення

    Зменшення

    3. Облікова ставка

    Збільшення

    Зменшення

  2. Обчисліть, яка сума грошей була вилучена з обігу протягом року, якщо загальна вартість проданих за рік товарів та послуг склала 120 млн. тугриків, середня швидкість обігу грошей дорівнювала 8, а на початку року в обігу знаходилося 18 млн. тугриків.

  3. Як зміниться грошова маса, якщо швидкість обігу грошей зменшилася на 10%, обсяг виробництва зріс на 10%, а індекс цін склав 1,05?

  4. Грошова маса на початку року дорівнювала 25 млн. грош. од. Центральний банк здійснив емісію в розмірі 4 млн. грош. од. Чому дорівнює сумарна вартість проданих товарів і послуг за рік, якщо швидкість обігу грошей дорівнює 6?

  5. В суспільстві відбулися наступні зміни: кількість оборотів грошової одиниці знизилася з 7 до 5; емісія склала 5%. Як повинен змінитися обсяг виробництва, щоб ціни на товари та послуги залишилися без змін?

  6. Уряд країни вирішив взяти кредит в іншій країні в розмірі 2 млрд. грош.од. з річною ставкою відсотка 8%. Отриманий кредит інвестується в проекти, які дозволяють щорічно збільшувати ВВП на 500 млн. грош. од. Визначити: 1) на яку суму зросте державний борг; 2) якою має бути величина щорічних виплат по кредиту; 3) через скільки років держава може сплатити борг.