Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки бакалавр 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
35.91 Mб
Скачать

1 Мета та завдання дипломної роботи

Відповідно до Освітньо-професійної програми вищої освіти за професійним спрямуванням 6.051003 «Приладобудування» державна атестація здійснюється за професійним спрямуванням при виконанні навчального плану бакалавра i захисту випускної дипломної роботи яка виконується у 8 семестрі.

Дипломна робота є завершальним етапом процесу навчання студента в університеті та необхідна для вдосконалення навиків дослідження, проектування і експериментальної роботи, визначення рівня теоретичних знань та уміння застосовувати їх на практиці, уміння працювати з науково-технічною літературою, виявлення ступеня підготовленості випускника для самостійної інженерної діяльності з обраної спеціальності в умовах сучасного виробництва.

Основні завдання дипломної роботи:

  • Систематизація, закріплення і розширення теоретичних знань, здобутих у процесі навчання за освітньо-професійною програмою підготовки фахівця освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр, та їх практичне використання при вирішенні конкретних інженерних, економічних і виробничих питань у галузі «Приладобудування»;

  • Розвиток навичок самостійної роботи, оволодіння методикою дослідження та експериментування, фізичного або математичного моделювання, використання сучасних інформаційних технологій у процесі розв’язання задач, які передбачені завданням на дипломну роботу;

  • Визначення відповідності рівня підготовки випускника вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики фахівця, його готовності та спроможності до самостійної роботи в умовах ринкової економіки.

Для студентів дуже важливо, щоб тема ДР відповідала напрямам діяльності того підприємства, на якому він працюватиме після закінчення університету. Під час виконання ДР студент повинен ознайомитися з особливостями майбутньої професії, що в майбутньому покращить його адаптацію до сучасного виробництва.

Для практичної реалізації цього кафедра укладає договір з підприємством про науково-технічну співпрацю і по можливості договір про цільову підготовку фахівців. Підвищити якість фахівців, що випускаються, можна, якщо тематика практичних занять і курсових робіт наближена до теми майбутньої ДР.

ДР є випускною роботою студента. На підставі його результатів Державна екзаменаційна комісія (ДЕК) оцінює рівень підготовки фахівця і вирішує питання про присвоєння йому кваліфікації бакалавра.

Дипломна робота виконується на основі використання отриманих знань, вивчення спеціальної літератури, матеріалів і ГОСТів та ДСТУ відповідно до технічного завдання і результатів переддипломної практики.

2 Основні напрямки дипломних робіт

Дипломна робота є сукупністю конструкторських документів, які містять технічні рішення, що дають уявлення про розроблюваний пристрій (засіб вимірювання, контролю або діагностики), а також про рівень знань, отриманих студентом під час навчання.

Теми дипломних робіт розробляє випускова кафедра з урахуванням специфіки спеціальності та спеціалізацій; власного досвіду керівництва дипломним проектуванням; наукових досліджень та професійних інтересів професорсько-викладацького складу кафедри, замовлень та рекомендацій виробничих підприємств.

Основні напрями дипломного проектування

Питання вимірювання, контролю та діагностики актуальні майже у всіх галузях науки і техніки. Майбутній бакалавр електромеханік повинен вміти проводити перш за все ту частину розробки апаратури, яка містить вибір і обґрунтування оптимальних в метрологічному плані системотехнічних, системних, конструкторських та технологічних рішень. У його функції входить забезпечення надійності, експериментальні дослідження дослідних та інших зразків, планування процедур контролю та регулювання параметрів технологічного процесу, вихідного контролю, випробувань і діагностики.