Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки бакалавр 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
35.91 Mб
Скачать

2.1 Спеціалізація «Прилади точної механіки»

Залежно від того, що дипломник вибирає в якості матеріалу на ДР, робота може мати переважно конструкторський або схемотехнічний характер. Проте в ДР можуть бути включені елементи як одного, так і іншого виду проектування, а також елементи розробки конструкцій і технологій. Характеристиками достовірності функціонування засобів вимірів є метрологічні характеристики, а контрольно-діагностичної апаратури – достовірність в ухваленні рішення. Ці та інші чинники дозволяють умовно виділити декілька видів ДР (таблиця 2.1).

2.2 Спеціалізація «Медичні прилади та системи»

Проведення медико-біологічних досліджень, розробка приладів та їхнього програмного забезпечення, експлуатація медичних приладів і систем.

Комп’ютеризація існуючих і розробка нових медичних приладів і систем, створення та проведення комп’ютерного моніторингу в медичних установах, організація діагностики пацієнтів через Інтернет, розробка систем комп’ютерної томографії, лазерно-квантових комплексів, приладів магнітної, ультразвукової, високочастотної терапії, розробка приладів для медицини катастроф. Ці та інші чинники дозволяють умовно виділити декілька видів ДР (таблиця 2.2).

2.3 Дипломна дослідницька робота

Дипломна дослідницька робота є результатом проведених експериментальних досліджень, моделювання на ЕОМ, математичного аналізу об’єктів, для яких найважливіші характеристики – точність і достовірність.

Студенти, схильні до організації і проведення метрологічних та інших видів випробувань, до аналізу точності та якості виробів або процесу їх виробництва, до розробки програм і т.д., розробляють нормативно-технічні документи (НТД), що включають алгоритми або програми для ПЕОМ.

ДР повинна включати нормативно-технічний або програмний документ, виконаний за формою і змістом відповідно до вимог стандартів, пояснювальну записку до нього, а також інші текстові та ілюстраційні матеріали, які повинні містити основні пояснення і докази з прийнятих рішень, що встановлені вимогами ТЗ.

3 Структура, зміст та обсяг дипломної роботи бакалавра

3.1 Загальні положення

Дипломна робота, як вже наголошувалося, є сукупністю елементів досліджень і технічного проектування. Тому пояснювальна записка до ДР повинна представляти деяке поєднання звіту з науково-дослідної роботи та пояснювальної записки технічного проекту. Дипломна робота складається з пояснювальної записки, графічної частини та супровідних документів.

Загальні положення установлюють форму, розміри, розміщення та порядок заповнення основних документів в дипломних роботах і повністю відповідають вимогам діючих стандартів до конструкторської документації.

Пояснювальна записка та графічна частина до дипломної роботи, як і будь-яка конструкторська документація, до якої можуть входити текстові, схемні, програмні та інші документи, оформлюються на аркушах білого паперу (стандартних форматах). ГОСТ 2.301 встановлює такі основні формати, які можуть бути використані при оформленні пояснювальної записки та інших документів:

- А1 = 841 × 594 мм ± 3,0 мм;

- А2 = 420 × 594 мм ± 2,0 мм;

- АЗ = 420 × 297 мм ± 2,0 мм;

- А4 = 210 × 297 мм ± 2,0 мм.

На документах дипломної роботи на всіх форматах, незалежно від їх орієнтації, повинна бути рамка робочого поля документа, яку виконують суцільною товстою лінією, відступаючи від лівого краю аркуша – 20 мм, від інших - 5 мм (рисунок 3.2).

Всі документи дипломної роботи повинні мати основний напис і додаткові графи до нього, за винятком титульного листа, технічного завдання та окремих додатків.

Форма, розміри, зміст і порядок заповнення основного напису і додаткових граф до нього викладені в ГОСТ 2.104. Стандартом установлено три форми основного надпису:

- форма 1 (55 × 185 мм) - для перших аркушів схем (рисунок 3.1);

- форма 2 (40 × 185 мм) - для перших аркушів текстових документів (рисунок 3.2);

- форма 2а (15 × 185 мм) - для наступних аркушів схем і текстових документів (рисунок 3.3).

Порядок заповнення граф основного напису представлено на рисунку 3.1.

Рисунок 3.1 – Порядок заповнення основного надпису форма 1

Рисунок 3.2 – Основний надпис форма 2

Рисунок 3.3 – Основний надпис форма 2 а