Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки бакалавр 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
35.91 Mб
Скачать

6. Захист дипломної роботи

Остаточна підготовка ДР до захисту включає наступні етапи:

  • перевірка графічної і текстової частин роботи керівником всіх розділів. Після виправлення недоробок, виявлених в процесі такої перевірки, керівник ДР дає розгорнутий письмовий відгук на ДР в довільній формі (див. додаток Г2)

  • перевірка і підписання ДР завідувачем кафедрою;

  • перевірка і підписання ДР деканом факультету. Віза декана факультету і його дозвіл на захист ініціюють видачу документів випускаючій кафедрі для формування особистої справи студента, яка присутня на захисті і вивчається членами ДЕК. Особиста справа містить документи, що відображують весь процес навчання студента в університеті;

  • неформальна підготовка доповіді студента з консультацією керівника роботи* (*при необхідності). При цьому відпрацьовується структура доповіді, зміст окремих його фрагментів з нормуванням часу. На доповідь зазвичай відводиться до 10 хвилин. При захисті групових ДР додатково розробляється сценарій доповіді окремими учасниками групи;

  • у необхідних випадках може відбуватися неформальний захист роботи, метою якого є перевірка готовності самого проекту, як документа, і готовність його до захисту, відповідаючи на питання членів ДЕК. Часто такий попередній захист буває дуже корисним, оскільки допомагає не лише краще підготуватися до відповіді на всілякі питання, але і психологічно підготуватися до того, як поводитися під час захисту.

Захист дипломних робіт проводиться на засіданнях ДЕК, яка перевіряє рівень підготовки фахівців, що випускаються, вирішує питання про присвоєння їм відповідній кваліфікації з видачею диплома.

Розклад роботи ДЕК, погоджений з головою, затверджується деканатом і доводиться до загального відому всіх студентів-дипломників не пізніше ніж за місяць до початку захисту дипломних робіт (з вказівкою дати захисту і прізвища студентів).

До захисту робіт допускаються студенти, що виконали повністю всі вимоги навчального плану. Студенти, що порушили терміни представлення дипломних робіт до захисту відраховуються з університету. Їм дозволяється захист протягом трьох років після закінчення університету за наявності у них позитивної характеристики з місця роботи за фахом.

Безпосередній захист проекту перед членами ДЕК.

Процедура захисту регламентована і включає наступне:

1. Голова ДЕК викликає дипломника для доповіді і зачитує тему його ДР;

  1. ДЕК заслуховує доповідь одного або групи дипломників;

  2. Дипломники відповідають на запитання членів ДЕК. Оскільки захист ДР є прилюдним, то запитання можуть задавати і присутні на захисті;

  3. Зачитується відгук керівника роботи і рецензія зовнішнього рецензента. Дипломник аргументовано відповідає на їх зауваження;

  4. Після закінчення прилюдного захисту проводиться закрите засідання ДЕК у присутності керівника роботи. На засіданні дається оцінка ДР по 4-х бальній шкалі.

При визначенні оцінки захисту ДР враховуються такі найбільш важливі критерії, як актуальність і оригінальність теми, ступінь її розкриття, глибина її опрацювання, здобуття нових наукових результатів, можливість практичного використання ДР, ступінь використання сучасних інформаційних технологій, кваліфікованість і професійність відповідей на питання членів ДЕК, рецензента і т.д. При оцінці знань дипломника враховуються курсові оцінки при проходженні навчального плану, правильність відповідей на зауваження рецензента і керівника роботи, правильність відповідей на запитання членів ДЕК. У протоколі ДЕК фіксуються питання і відповіді, основні висновки захисту. Члени ДЕК мають право зафіксувати особисту думку з того чи іншого захисту. При різних думках оцінка визначається за результатами відкритого голосування;

Оцінка «відмінно» – студент показав вміння:

  • логічно мислити при обґрунтуванні відповідей на поставленні запитання членів ДЕК;

  • вільного володіння науково-технічною термінологією,

  • використовувати систему проектно-конструкторської документації, правил побудови технічних схем та креслень;

  • розраховувати складові частини приладів та систем методами статичного та динамічного підходу;

  • використовувати технічні креслення за допомогою комп’ютерних прикладних програм;

  • розраховувати технічні та експлуатаційні параметри приладів та систем;

  • виконувати схемотехнічне моделювання окремих блоків електричної принципової схеми.

Оцінка «добре» – студент показав вміння:

  • обґрунтовано відповідати на поставленні запитання членів ДЕК;

  • володіння науково-технічною термінологією;

  • використовувати систему проектно-конструкторської документації, правил побудови технічних схем та креслень.

Оцінка «задовільно» – студент відповів на запитання членів ДЕК не в повному обсязі.

Оцінка «незадовільно» – студент не відповів на запитання членів ДЕК.

  1. Після закінчення закритого засідання ДЕК голова ДЕК оголошує її результати за більшість голосів. Всі матеріали ДР направляються в архів;

  2. Диплом (з випискою із залікової книжки) про закінчення університету видається деканатом в урочистому зібранні в заздалегідь обумовлений час.

Облік та зберігання матеріалів дипломних робіт здійснює архів університету. Дипломні роботи зберігаються протягом п'яти років. Після закінчення термінів зберігання зазначені роботи списуються й утилізуються в установленому порядку, про що складається відповідний документ (акт).

Як виняток дозволяється зберігати графічну частину (креслення, плакати тощо) дипломних робіт в архіві інституту (факультету) в якості зразка виконання ДР.

Архівування електронних матеріалів дипломних робіт здійснюється кафедрою.

Доступ до матеріалів дипломних робіт, що зберігаються, можливий тільки з дозволу декана факультету.