Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геология (чІІ).doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

6.7. Режим ґрунтових вод.

Положення рівня, характер поверхні (дзеркала) ґрунтових вод, їх хімічний склад і температура з часом змінюються. Сукупність цих змін носить назву режиму ґрунтових вод. Його вивчення є важливою справою, оскільки кількісні та якісні зміни підземних вод суттєво впливають на умови будівництва та експлуатації будівель і споруд, а отже, повинні враховуватися при їх проектуванні.

6.7.1. Режимні чинники.

Головними причинами коливання рівня ґрунтових вод є метеорологічні та гідрологічні умови, коливання земної кори, інженерна діяльність людини та ін.

Метеорологічні чинники - це кількість атмосферних опадів, інтенсивність випаровування, величина атмосферного тиску. Ці фактори викликають сезонні та річні (багаторічні) зміни рівня підземних вод. Найвище положення його припадає на періоди сніготанення та затяжних дощів. Багаторічні коливання пов'язані із зміною клімату, тобто кількості річних опадів. Середній рівень при цьому знижується або підвищується на тривалий час.

Гідрологічні умови пов'язані із впливом на ґрунтові води річок та водоймищ. Повені на річках викликають тимчасове підняття рівня підземних вод; найбільше безпосередньо біля річки, воно поступово зменшується при віддаленні. Зона впливу річки в пісках може досягати 1...2 км. Спорудження водосховищ призводить до постійного підняття рівня ґрунтових вод і підтоплення територій.

Коливання земної кори при підняттях веде до зниження рівня підземних вод, оскільки породи краще дренуються завдяки заглибленню ерозійних урізів (ярів, долин і т. ін.). При опусканні території протікає зворотний процес: ґрунтові води фільтруються слабко, рівень їх підвищується.

Інженерна (будівельна) діяльність людини в наш час суттєво впливає на стан рівня підземних вод. Водосховища, ставки, системи зрошення, канали та інші споруди інтенсивно підвищують рівень, призводять до формування горизонтів верховодки. Під житловими масивами і особливо під промисловими об’єктами рівень ґрунтових вод з часом підвищується (приблизно на 0.5 м щорічно). Це в пов'язано з утратами води з водонесучих мереж, зменшенням випаровування води внаслідок забудови територій і т. ін.

З різних причин склад ґрунтових вод з часом може змінюватися. Найпоширенішими причинами, що ведуть до зміни якості води є фільтрація її через породи різного складу, (наприклад, то через піски, то через засолені суглинки), інтенсивне відкачування води, яке призводить до засмоктування солоної води з інших горизонтів, зменшення атмосферних опадів, виробнича діяльність людини, що веде до проникнення в підземні води шкідливих домішок.

6.7.2. Спостереження за рівнем підземних вод.

В складних інженерно-геологічних умовах (високий рівень підземних вод, слабкі гірські породи, наприклад, леси, агресивні підземні води та ін.) виникає необхідність в регулярних спостереженнях за режимом грунтових вод. Для цих цілей використовуються обладнані відповідним чином бурові спостережні свердловини, розміщені в необхідних місцях (поодинокі або розміщені в певному порядку). У кожній свердловині визначають глибину появи води, сталий рівень води, що називається статичним. Надалі проводяться систематичні спостереження за динамікою рівня підземних вод та інших режимних чинників. Для визначення глибини залягання рівня використовують такі прилади: мірну рейку (для неглибокого залягання); розмічений тонкий трос, на кінці якого прикріпляють різні пристосування (поплавці, хлопавки, свистки), які при стиканні з водою подають сигнали (свист, стук і т. ін.); рівнеміри з електричними ланцюгами, що дають світловий або звуковий сигнал при стиканні з водою; поплавцеві вимірювачі, за допомогою яких ведуть тривалі постійні спостереження. За даними режимних спостережень складають карти гідроізогіпсів, гідроізотерм, карти хімізму ґрунтових вод.