Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
первих 20.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать

6.Характеристика приміщень для споживачів

В ЗРГ до приміщень споживачів належать вестибюльна група приміщень, зали, підсобні приміщення.

До вестибюльної групи приміщень належать: вістебюль, гардероб, туалетні кімнати. Кімнати для паління.

До готельних комплексів відносяться готельна гостинна.

Зали – це приміщення а яких обслуговуються споживачі.

До підсобних приміщень належать: білизняна, сервісна, приміщення для офіціантів, приміщення для зберігання інструментів.

Вістебюль – це є преміщення в якому починається обслуговування споживачів, продукції та послуг закладу харчування.

Гардероб – це приміщення для приймання верхнього одягу споживачів та збереження його на термін перебування їх у закладі.

Аванзал – приміщення для зберігання очікування та відпочинку гостей, учасників бенкету.

Зали ЗРГ – є приміщенями для безпосереднього обслуговування споживачів які поділяються на торгівельні та бенкетні зали.

7. Характеристика сировини рослинного походження.

До сировини рослиного походження відносять овочі, фрукти та ягоди.

О́вочі — певні їстівні частини рослин, переважно трав'янистих, що використовуються людиною в їжу та зазвичай протиставляються солодким фруктам, ягодам та різноманітному насінню і спеціям. Овочами можуть бути практично будь-які частини рослини, до них також зазчичай відносять гриби, що не є рослинами. Багато овочей зазвичай вживаються в їжу сирими, тоді як інші готуються різноманітними способами.

Фрукти - соковиті плоди дерев і чагарників. Овочі ж - це плоди чи інші їстівні частини трав'янистих рослин. Але в даний час їстівні солодкі ягоди (навіть у трав'янистих рослин) також зазвичай зараховують до фруктів. Замість слова «фрукт» використовується термін «плід». Серед плодів нерідко виділяють наступні різновиди: • Плоди з соковитої м'якоті з насінням (помідори, апельсини, дині, ягоди, яблука) • Плоди з соковитої м'якоті з однієї великої центральної кісточкою (черешня, слива, персики) • Сухі плоди (горіхи, боби, горох) Фрукти є важливою складовою їжі людини і багатьох тварин.

Я́годи — тип простого плоду, що має м'яку їстивну м'якіть та кілька насінин, що утворюються з єдиної зав'язі. Ягода — найбільш поширений тип плодів із м'якотю. Прикладами таких плодів є помідор, виноград, авокадо, хурма, баклажан, перець.

Також є багато типів модифікованих ягід це:

Плід цитрусів, таких як апельсин, лимон, плоди огірків та споріднених рослин, чорниція і журавлина. І полуниця яка формується з квітки.

9. Cутність та класифікація меню.

Залежно від контингенту споживачів, типу і потужності ЗРГ застосовують форми і методи обслуговування та інших факторів що дозволяє розрізнити такі види меню

меню вільного вибору – скомплектоване, бенкетне, комбіноване.

- Меню вільного вибору надає можливість споживачам вибирати страви із загального меню закладу згідно із своїми уподобаннями і самостійно складати для себе меню сніданку, обіду або вечері.

- У порційному меню вказують порційні страви у широкому асортименті, його використовують у ресторанах, особливістю є те, що страви готують на замовлення.

- меню обмежене (меню вузького асортименту) – використовують у закладах швидкого обслуговування (пі церії, їдальні).

Обмежене меню – знижує собі вартість приготування страв, у наслідок зменшення спеціального обладнання виробничих та складних приміщень.

динамічне меню (меню одного дня), меню вільного вибору для страв масового приготування.

Меню окремого дня – використовується в зонах відпочинку.

Циклічне меню – характеризується певною послідовністю та повторювальністю страв. Одні страви повторюються через 1день інші через 2-3.

Скомплектоване меню – у групу скомплектованого мен, входять меню комплексного обіду (сніданку, вечері, полуденка, обіду) що передбачають включення до його складу як основних так і додаткових страв, загальна вартість яких чітко фіксовані. Це дає можливість організувати харчування за абонементами в соціальноорієнтованих закладах чи з попередньою оплатою раціону харчування в ресторані, готелі.

Меню загального столу – складає шеф-кухар ресторану з урахуванням принципу раціонального харчування та традицій.

Меню денного раціону складається згідно з вимогами раціонального харчування, певного постійного контингенту споживачів ( для школярів, студентів, робітників).

Бенкетне меню – святкового обіду, сніданку, вечері. Асортимент банкетного меню визначається характером урочистої події та бажанням замовника.

Також є : меню бенкет – фуршет, меню бенкет – коктейль, меню бенкет – чаю.

10. Охарактеризувати правила подання перших страв  Перші страви подаються гарячими (t 75) – прозорі супи (бульйони, локшина, гарніри). Прозорі супи відпускають бульйони в чашках, блюдцях, та на перішкових тарілках. Гарнір (перішки, розтягаї, гострі грінки, кубеляки, кулеб’яки).

Супи пюре – подають у супових мисках або тарілках, але можна і в бульйонних чвшках, окремо подаючи до них грінки.

Заправлені супи подають у глибоких тарілках або супових мисках, з мілко нарізаними продуктами, можна подавати в бульйоних чашках (борщ український, щі, солянка).

До заправних супів : до борщів подають пампушки з часником, ватрушки, кулеб’яки. До щів: ватрушки, перішки, круп`яники).