Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
переделано.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
866.3 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-економічний університет

Кафедра товарознавства та експертизи непродовольчих товарів

Курсова робота

з дисципліни : «Товарознавство непродовольчих товарів»

на тему : «Товарознавча оцінка постільної білизни супермаркету «Народний»

Студентки 3 курсу, 6с групи

заочної форми навчання

ФТТП

Бусаргін К.С.

Науковий керівник:

к.т.н., доцент Коломієць Т.М.

Київ 2014

Зміст

Вступ

1.Значення постільної білизни.

2.Матеріали для виробництва постільної білизни.

3.Сучасний асортимент та якість.

4.Методи оцінювання якості постільної білизни.

5.Сучасний асортимент білизняної продукції супермаркету «Народний».

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Вступ

Така звична річ, як постільна білизна, що здається необхідною, використовувалася людством не завжди. Застилати спальні місця тканинами люди стали значно пізніше за появу перших спалень. По припущенню учених вперше виділяти окремі приміщення для відпочинку і сну почали ще в стародавньому Шумерові, а постільну білизну почали використовувати в будинках знатних людей лише за часів Ренесансу (принаймні, в Європі). Це сьогодні будь-хто може придбати зручні комплекти постільної білизни, а в ті часи подібне вважалося недозволеною розкішшю. Треба відзначити, що постільне приладдя тієї епохи і насправді було розкішним, дуже красивими предметами – білизна виключно ручної роботи повинна була бути обов'язкове білосніжним з мереживами і вишивкою. Багаті пані використовували для білизни дорогі сорти знаменитого китайського шовку. Така білизна швидше служила прикрасою спального ложа, чим практичною річчю.

Проте часи мінялися, постільна білизна ставала простіша, його стали дозволяти собі і прості люди, побачивши в нім, перш за все, зручність і комфорт. Поява ткацького верстата стала вирішальним чинником для розповсюдження простого домашнього текстилю. Проте елітні види постільної білизни не тільки не пішли в минуле, але і розвивалися. Разом з шовком почали використовуватися такі тканини, як жаккард, батист і сатин. Для прикраси постільної білизни крім вишивки і мережив почали застосовуватися фестони і розпис. Крім ручної обробки стало можливим застосування різних механічних пристосувань і машин, що дозволило понизити вартість обробки постільної білизни. Проте, ручну роботу не можна замінити нічим, шедеври не народжуються в потоковому виробництві. В даний час ручна обробка застосовується для створення подарункових наборів білизни. При цьому особливо цінується різна техніка вишивання гладдю, така вишивка не тільки добре виглядає, але і приємно відчувається тілом, що дуже важливе для постільної білизни.

У даний час виробляють постільну білизну з різних матеріалів, в різних колірних гамах. Сьогодні процесу сну ми стали приділяти значно більше часу і грошей. Так, нам стало принципово важливо, на чому ми спимо, і як постільна білизна вписується в інтер'єр нашої кімнати. Кожен комплект постільної білизни має особливі властивості. Так, вироби з бязі використовуються в холодні пори року через своїх відмінних властивостей по утриманню тепла. Сатинове білизна легко переться і прасується, воно практичне і комфортне.

Особливий розвиток постільна білизна отримало з появою Інтернету і різних інтернет магазинів. Так, будь-який недорогий інтернет магазин постільної білизни може запропонувати набагато ширший асортимент постільної білизни, виготовленої з різних матеріалів. Доставка покупок до порогу Вашого будинку і зручність здійснення покупок за домашнім комп'ютером робить такий спосіб придбання постільної білизни дуже раціональним.

Виробництво постільної білизни розвивається в Україні, а також це є перспективним напрямком покращення національної економіки. Даний товар користується попитом як в Україні, так і за її межами, тому дуже важливо розвивати національне виробництво й конкурентоспроможну продукцію направляти на світовий ринок.

Метою цієї роботи є вивчення асортименту та оцінка якості постільної білизни на прикладі супермаркету «Народний».

Для розкритя теми будуть розглянуті такі питання: стан споживчого ринку постільної білизни; асортимент постільної білизни; оцінка якості постільної білизни та споживчі властивості товарів; методи перевірки якості швейних виробів; послідовність перевірки якості швейних виробів, в особливості постільної білизни.