Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
переделано.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
866.3 Кб
Скачать

1.Значення постільної білизни.

Важко переоцінити значення постільної білизни в особистому житті будь-якої людини. Адже людина проводить уві сні, а, отже, в ліжку приблизно третину свого життя, тому до вибору постільної білизни необхідно підходити вельми ретельно. До вибору постільної білизни потрібно відноситися так само як і до вибору одягу, меблів, і взагалі інтер’єру. Якими ж критеріями необхідно керуватися купуючи комплекти постыльної білизни.

Вони вельми прості - по-перше, білизна має бути зручною, перед покупкою її необхідно потримати в руках, прислухатися до своїх відчуттів - дотик до білизни повинен викликати виключно приємні відчуття. При виборі матеріалу важливо врахувати наявність алергії на той або інший матеріал, оскільки таке буває досить часто.Наступним критерієм при виборі білизни можна назвати його колірне оформлення. На тему впливу кольорів на сон і просто емоційний настрій існує величезна кількість статей. Коротко, значення кольору таке - темні і похмурі кольори пригноблюють діяльність центарльної неовової системи, негативно впливають на настрій людини, а теплі, світлі тони постільної білизни навпаки - піднімають настрій, викликають бажання спати. Взагалі, для кожного кольору є конкретніший опис характеристик і відчуттів, який він викликає, тому існують навіть медичні свідчення до вибору кольору постільної білизни.

При виборі постільної білизни для дітей слід вибирати кольори не дуже похмурі, але в той час і не дуже яскраві, треба щось середнє, але не монотонне, а з цікавим веселим забарвленням, адже для дітей сон - це той стан, в якому вони проводять 70-80% часу. Дехто вважає, що маленьким дітям байдужий колір постільної білизни. Повірте - це зовсім не так, але не треба кидатися з крайності в крайність - нав’язливі, яскраві кольори досить швидко втомлять вашу дитину, а сірі монотонні дають абсолютно мало інформації про навколишній світ! Перевагу в цьому випадку слід віддати пастельним тонам, які не дратуватимуть маля.

А ось для родинної пари можна порадити або класично білу постільну білизну, або білизну в гарячих тонах, і чим старша родинна пара, тим гарячіше має бути забарвлення білизни. Одним словом, постільна білизна дає широкий простір для фантазії, до того вона - невід’ємна частина інтер’єру будь-якого житла. До того ж, це ще і порівняно недорогий спосіб змінити обстановку, а в разі проблем із здоров’ям постільна білизна може надати свій терапевтичний ефект.

Мал.1 Постільна білизна

Традиційний для нас набір постільної білизни складається з простирадл, наволочок, підодіяльників і покривала. Прийнято, щоб на ліжку було дві однакові за розміром подушки. Зараз великого поширення набувають європейські традиції, тому звичний комплект постільної білизни поповнюється. Так, в ужиток активно входять простирадла на гумках, які щільно кріпляться до матраца. Поверх них застеляють основне простирадло, на якому, власне, і сплять. Популярним став і класичний європейський комплект з чотирьох подушок (дві квадратні і дві прямокутні). І нарешті, з Франції прийшла мода на валики. Їх підкладають або під звичайну подушку, або безпосередньо під голову. Це незвичайно зручно. До того ж такі валики прикрашають ліжко, особливо коли на них надіті нарядні наволочки. Декоративні функції виконують і маленькі подушечки-думочки.