Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пе.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
193.17 Кб
Скачать

1.Предмет і методи політичної економії

Політична економія – це суспільна наука, яка дослідж. проблеми такого використання обмеж. матеріальних ресурсів з метою використання задоволення безмеж. потреб с-ва.

Предмет ПЕ- дослідж. в-чих відносин, що виникають між людьми в процесі в-цтва розподілу, обміну і спож. матер. благ і послуг у у світі обмежених ресурсів.

Об`єкт ПЕ – економіка

Методи ПЕ – комплекс способів, прийомів і засобів, методів дослідж. її предметів.

I група (заг.):

  • Структурно-функціональний (дослідж. ф-нальні зв’язки)

  • Діалектичний (розроб. Карл Маркс)

  • Енфіричний (спостерігати за предметом)

II група (специфічні):

  • Аналіз

  • Індукція і дедукція

  • Аналогії

  • Узагальнення (абстракції)

2. Ек. Категорії і ек. Закони. Пізнання та викор. Ек. Законів

Економічна категорія - це наукове поняття, яке характе­ризує окремі сторони економічного явища.

Сутність економічної категорії визначають за такими критеріями: в економічні категорії мають відображувати не природні властивості речей і предметів, а суспільні виробничі відносини як головний предмет економічної категорії;

• категорії економічної теорії мають об'єктивний характер, через те що вони відбивають об'єктивну дійсність, відносини, що існують поза нашою свідомістю;

• значна частина категорій економічної теорії має історичний характер. Це означає, що вони відповідають певним історичним умовам і відображують різні ступені економічного життя людства.

Ек.кат.як теоретична абстракція повинна мати певну структуру наукового опису: головна функція виробничих (економічних) відносин, що відокремлюються в певну якісно визначену категорію; основні специфічні ознаки категорії; форми і зміст категорії, місце категорії в системі суспільного відтворення.

Ек. закони

Економічний закон виявляє суттєві, стійки і необхідні причинно-наслідкові зв'язки і взаємозалежності даного економічного процесу.

Є два шляхи пізнання ек. зак.: через виявлення нових законів і через поглиблення розкриття змісту, механізму дії та взаємодії законів.

Науковий шлях пізнання економічних законів містить кілька ступенів.

І - слід розглядати як зак. об'єктивно існуючого реал. життя сусп-ва, в-чих відносин.

ІІ - спирається на пер. і реалізується у процесі наук.діял. людей. Пізнання відбувається як теор. відображення реал. існуючих об'єктив. законів.

Розрізняють три рівні використання економічних законів: економіко-теоретичний, безпосередньо управлінський і практичний.