Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
первих 20.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать

1.Історія виникнення зрг

У 1672 році комусь із парижан прийшла в голову ідея виставити на тротуар декілька мармурованих столиків, за якими гості могли б не поспішаючи пообідати. Біля входу в заклад зявився напис на латині: «Прийдіть до мене ви, у кого немає апетиту, і я відновлю ваші сили». Від латинського слова «ресторан», що означає «відновлювати, підкріпляти» і утворилась сучасна назва цього типу підприємств харчування. Перший ресторан у Парижі ознаменував зародження сучасної французької кухні, досвід якої використовують кулінари всього світу.

У 1680 р. в Парижі сицилієць Франческо Прокопіо відкрив перше кафе, де відвідувачам подавали плодові сиропи, лікери, шоколад і, звичайно, каву. Це кафе існує донині і оголошене історичною пам’яткою.

2. Класифікація зрг

Класифікація ЗРГ поділяється за такими видами: - економічної діяльності – це заклади які здійснюють продаж їжі та напоїв, призначених для споживачів на місці з показом розважальних вистав так і без них. Заклади які здійснюють продаж напоїв та продукції обмеженого асортименту за зниженими цінами, об’єднаними за професійними ознаками; За торгівельною ознакою, ЗРГ поділяються на 2 групи: 1) Заклади що продають продукцію і організовують її споживання у торгівельній залі(ресторани, бари, кафе). 2) Заклади що продають продукцію для споживання за її межами; За виробничою ознакою ЗРГ поділяються на ті що мають власне виробництво, і ті що його не мають.

За ознакою комплексу продукції і послуг розрізняють заклади основного типу. Заклади спеціалізованих підприємств, комбінований заклад.

За сезонністю, розрізняють постійно діючі ЗРГ і сезонні(веснянно – літній період).

За потужністю – заклади з кількістю місць, обсягом виробництва.

За контингентом споживання поділяються на : загальнодоступні, закритий ЗРГ.

Заклади ЗРГ поділяються на такі:

Ресторан,Кафе,Кафе-Бар,Кафе-Пекарня,Кафетерій,Закусочна,Булочна,Бар,Їдальня,Буфет, Фабрика заготівельна,Фабрика – Кухня ,Домова – Кухня .

3. Характеристика комплексу послуг зрг

ЗРГ надають споживачам комплекс різноманітних послуг, які за своїм характером можна поділити на: послуги з харчування; послуги з виготовлення кулінарної продукції та кондитерських виробів; послуги з реалізації продукції; послуги з організації обслуговування споживачів; послуги з організації дозвілля; інформаційно-консультативні послуги; інші послуги.

У процесі обслуговування ЗРГ надають споживачам комплекс послуг споживачі які повині мати соціал. Адресність тобто відповідати вимогам певного контингенту споживачів. При їх надані слід врахувати вимоги ергодинаміки, відповідність гігієнічним, антопрометричним і фізіологічним можливостям споживання.

Естетичність послуг – характеризується гармонійністю, архітектурного, і колористичного рівня закладу, зовнішнім виглядом персоналу, сервіруванням столу, оформленням і подаванням страв.

Вимоги інформативності – передбачає повне, достовірне, та своєчасне інформування споживача про надаванні послуги зокрема про харчові та енергетичні цінності продукції. Сюди відносять рекламу.

Послуги ЗРГ мають бути безпечними.