Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
первих 20.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать

4. Характеристика типів зрг

Заклади ЗРГ поділяються на такі:

Ресторан – це ЗРГ, з обслуговуванням офіціантами та значною частиною фірмових страв, замовних страв, та напоїв та продукції власного виробництва.

Кафе – це ЗРГ з широким асортиментом страв нескладного приготування (кондитерських виробів та напоїв, в якому застосовується самообслуговування або обслуговування офіціантами.

Кафе-Бар – заклад в якому присутня барна стійка в торгівельній залі.

Кафе-Пекарня – це ЗРГ в якому виробляють та реалізовують продукцію борошняні вироби.

Кафетерій – це ЗРГ з самообслуговуванням та асортиментом страв нескладного приготування та напоїв, відміною ознакою є, наявність у торгівельній залі, торгівельно – технічного устаткування.

Закусочна – це ЗРГ самообслуговування де переважає асортимент гарячих та холодних закусок, страв нескладного приготування, яке призначене швидке обслуговування клієнтів.

Бар – це ЗРГ в якому алкогольні, безалкогольні. Змішані напої, страви і закупні товари, продають через барну стійку.

Їдальня – це ЗРГ для обслуговування для певного обслуговування споживачів з різноманітним асортиментом власної продукції та закупних товарів, в якому можуть продавати у вигляді скомплектованих раціонів харчування.

Буфет – це ЗРГ з обмеженим асортиментом страв та напоїв розміщений у спеціально обладнаному приміщені, або у преміщенях залізничного, авто, айро вокзалах, де їжу можна споживати стоячи або продають на виніс.

Фабрика заготівельна – це ЗРГ призначена для механізованого виробництва власної продукції та централізоване забезпечення нею інших ЗРГ.

Фабрика – Кухня – це ЗРГ призначене для приготування і постачання готової їжі для споживання у різних місцях.

Домова – Кухня – це ЗРГ призначене для виготовлення кулінарної продукції та її продажу домашньому господарству.

5. Загальна характеристика матеріально-технічної бази для організації процесу обслуговування .

Матеріально-технічна база для організації обслуговування споживачів у будь-якому ЗРГвключає такі елементи: приміщення, в яких здійснюється процес обслуговування, устаткування, засоби та предмети праці, які використовуються для здійснення процесу обслуговування.

У певних приміщеннях процес обслуговування здійснюється безпосередньо (зали, аванзали, бенкетні зали, тераси, балкони). Існує група приміщень, яка непрямо впливає на процес обслуговування, до них належать вестибюлі, гардеробні та туалетні кімнати, умивальники для відвідувачів, кімната для паління, тощо.

Устаткування, за допомогою якого здійснюється обслуговування споживачів, є дуже різноманітним і виконує різні функції. До торгово-технологічного та холодильного належать: лінії прилавків самообслуговування, окремі прилавки для короткочасного зберігання та демонстрування страв і виробів у залі закладу, барні стійки, охолоджувані вітрини, прилавки, шафи, буфетні стійки та пересувні буфети різної форми. До немеханічного устаткування залів можна віднести меблі для транспортування, відпускання, приймання їжі, зберігання посуду та столової білизни в залі та поза його межами.

Номенклатура засобів та предметів праці залежить від багатьох чинників, головними з яких є тип закладу, місце його розташування, клас, спеціалізація, форми та методи обслуговування споживачів, асортимент страв, напоїв тощо. Поширення тенденції створення ресторанів, кафе, барів з національною символікою, етнічною кухнею спонукає до появи різноманітних видів елементів дизайну інтер'єру приміщень.