Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
переделано.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
866.3 Кб
Скачать

Висновки та пропозиції

Проведений нами аналіз асортименту постільної білизни показав, що в повній мірі не згруповані та не обгрунтовані вимоги споживачів до білизняних виробі різного цільового призначення , не узагальнена структура потреб населення на ці вироби, в основі асортименту відсутні єдині класифікаційні ознаки, неоднакова глибина і неоднорідні ознаки при класифікації виробів.

Створення наукової основи формування й оптимізації структури асортименту й основних споживних властивостей постільної білизни вимагає вдосконалення методів оцінки й аналізу асортименту із урахуванням вимог ринкової економіки. Необхідність і невідкладність вирішення цього завдання диктується тим , що саме на основі оцінки й аналізу асортименту швейних виробів різного призначення повинна бути отримана інформація, яка дозволить кваліфіковано управляти асортиментом в торговій мережі, управляти ринком цих виробів і об'єктивно визначати перспективи їх виробництва.

Для об'єктивного аналізу структури групового, видового та внутрішньовидового асортименту швейних виробів необхідно мати таку інформацію: дані про структуру потреб населення даного регіону на вироби; інформацію про статево-віковий та фаховий склад населення даного регіону; дані про сировинні, технологічні, асортиментні та фінансові можливості підприємств, які забезпечують виробами даний регіон.

Головне полягає в тому, щоб з наявної сировини за умови оптимального використання технологічних, фінансових можливостей швейних підприємств сформувати таку структуру видового та внутрішньовидового асортименту, який за рівнем споживних властивостей та якості повністю забезпечував би існуючі потреби населення даного регіону та гарантував конкурентоспроможність і рентабельну роботу торгового підприємства.

Перші два щаблі піраміди Маслоу асоціюються із потребою у найважливіших побутових благах, і тому критеріями вибору постелі є: зносостійкість матеріалу, легкість догляду, довговічність, відповідність гігієнічним стандартам та, безперечно, доступна ціна.

На щастя, розвиток текстильної промисловості дозволяє задовольнити цей вагомий попит, пропонуючи на ринку порівняно дешевші 100%-ві ситець (Україна) та напівсинтетичні бавовняні тканини бязь (Турція),ситець(Пакистан).

Залежно від доступності для конкретного споживача, вибір постелі визначається поєднанням тих чи інших критеріїв якості. Тому задоволення попиту цієї категорії споживачів передбачає наявність у асортименті комплектів постелі «економ-класу», а також самостійних елементів постільної білизни: однотонних напірників (пошивок, на рос. – «наволочка»), наковдр (на рос. – «пододеяльник»), простирадл (на рос. – «простынь»), або ж поширених моделей кольорових виробів.

Подальше зростання купівельної спроможності населення сприяє підвищенню вимог покупців до продукції – як у якісному, так і у естетичному горизонтах. Не можна не погодитися із тим, що бажання створити домашній затишок, сподобатися, підкорити, викликати повагу, і можливо, трішки «білої заздрості» змушують подовгу передивлятися комерційні каталоги постільної білизни, інтер’єрного, столового та банного текстилю, меблів, посуду, електротехніки.

Не виключено, що і сам процес вибору приносить окреме задоволення, супроводжуючись емоціями любові, піклування, схвалення, визнання, відчуттям власної компетентності та, врешті-решт, відчуттям задоволеності від вдалої покупки!

Ідучи назустріч цим побажанням, необхідно забезпечити багатство вибору найменувань постільної білизни, її кольорів, моделей, упаковок, малюнків (орнаментів). Потрібно пам’ятати, що на кожен товар знаходиться свій покупець, і тому варто зосередитися на створенні дружньої атмосфери та бажанні допомогти клієнтові визначитися із вибором, задовольнити його запити.

Асортимент продукції повинен формуватися із врахуванням сезонної мінливості (щільність тканини, кондиціонування, легкість), гармонійності із типовими рішеннями інтер’єру спальних кімнат, відповідності культурним та естетичним тенденціям.

Тому плануючи бюджет та витрати комерційної діяльності, необхідно орієнтуватися на категорії покупців постільної білизни, класифіковані за рівнем купівельної спроможності та критеріями вибору, котрі можуть забезпечити найбільшу прибутковість підприємства у регіоні.

Для поліпшення роботи магзину «Народний» необхідно|:

1. Визначення поточних і перспективних потреб покупців, аналіз асортименту білизняної продукції і особливостей купівельної поведінки.

2.Проаналізувати , які товари слід додати|добавити| в асортимент, а які виключити з|із| нього із-за змін в рівні конкурентоспроможності чи морального старіння товару.||реч|||

3. Розробка специфікацій нових або поліпшених продуктів відповідно до вимог покупців.

4. Вивчення можливостей|спроможностей| закупки нових або вдосконалених товарів, включаючи питання цін, і рентабельності.

5. Проведення випробувань (тестування) товарів з урахуванням|з врахуванням| потенційних споживачів в цілях з'ясування їх прийнятності за основними показниками.

6. Розробка спеціальних рекомендацій для виробничих підприємств щодо|відносно| якості, ціни, найменування, упаковки, сервісу і т.д.

7. Оцінка і перегляд всього асортименту.