Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Бандурк%04Vна .doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
50.61 Mб
Скачать

2.4 Квіткове оформлення. Газон

Квіткове оформлення, разом з газонами служить основним засобом прикраси площ, бульварів, скверів, вулиць і парків. Замість пануючого раніше регулярного стилю садово-паркової композиції все більше застосування знаходить ландшафтний стиль, за допомогою якого досягається гармонійне з'єднання міської забудови з елементами природи. В результаті монотонні і сумовиті рабатки, важкі багатоярусні клумби замінюються мальовничими і барвистими квітковими масивами з багаторічних кольорів в ландшафтних парках і садах. Залежно від місця розміщення і призначення квітники мають різні композиційні рішення, форми і розміри. Ландшафтним паркам найбільш властиві такі види квіткового оформлення, як групи, масиви, міксбордери, квітково-декоративні угрупування, поодинокі посадки і квітучі лужки.

Ці види квітників зазвичай відносять до ландшафтних видів квітників. Оформляють їх в основному багаторічними квітами.

У місцях регулярного планування на вулицях, площах, па передньому плані у громадських будівель, спортивних споруд, у пам'ятників і т. п. переважно поширені такі види квітників, як партери, клумби, рабатки, квіткові угрупування, вази і квіткарки з різних матеріалів(бетону, мозаїки, дерева та ін.). вертикальні квіткові композиції. Ці квітники зазвичай називають регулярними видами квітників. Оформляють їх головним образом розсадними літніми квітами, а також дворічними, килимовим листям і горшочно-обсадочними квітковими культурами.

Культурним газоном називається штучний дерновий покрив, що створюється шляхом посіву і вирощування певних видів трав(переважно багаторічних злаків). Іноді застосовується обдернування ділянки спеціально вирощеними дернинами.

Р озрізняють три види культурних газонів : спортивні(на стадіонах, іподромах), спеціального призначення(на аеродромах, укосах і шосейних залізниць, гідротехнічних споруд) і декоративного.

Декоративні газони створюють в садах, скверах, бульварах, парках, лісопарках, лугопарках, в зелених насадженнях житлових районів.

Види газонів. Залежно від місця розташування і складу рослинності декоративні газони підрозділяються на: партерні, звичайні садово-паркові, лугові(чи змішані).

Партерні газони зазвичай влаштовують на передньому плані, в головних вузлах архітектурної композиції - у громадських будівель, пам'ятників, декоративних водойм, фонтанів, скульптурних груп.

Для їх створення застосовуються трави, здатні впродовж усього вегетаційного періоду утворювати низький, густий, рівномірно зімкнутий травостій одне кольоровим соковито-зеленим забарвленням. Краще всього для цього підходять багаторічні злакові трави, низькорослі з тонкою будовою стебел в листя, а також з великою енергією кущіння.

Найбільш красивий партерний газон виходить при засіві ділянок тільки одним видом злакових багаторічних трав або травосуміші, що утворює цілком однорідний травостій.

Звичайні садово-паркові газони складають велику частину трав'яного дернового покриву території парків, скверів, бульварів, центральних частин лісопарків, а також мікрорайонних і внутрішньо-квартальних насаджень. Головним достоїнством звичайних садових газонів є їх декоративність, довголіття, тіньовитривалість, стійкість проти механічних ушкоджень.

Для створення газонів цього типу необхідно культивувати міцну дернину, здатну протистояти вертикальним проколам і розривам, а також горизонтальним зрушенням і ушкодженням. Міцність дернини залежить як від складу грунту і підстилаючої породи, так і від видового складу трав'янистих рослин : типу їх кущіння, потужності кореневої системи, густини травостоя.

Д ля звичайних садово-паркових газонів доцільніше застосовувати суміш з декількох(трьом-п'яти) видів злакових багаторічних трав, бажано з різними типами кущіння(кореневищних, пухкокущових, кореневищно-пухкокущових).

Лугові(чи змішані) газони займають найбільші території лугопарков і великі відкриті поляни в лісопарках. Вони складаються з багатьох видів трав, що належать до різних сімейств. Якщо звичайні садово-паркові газони створюють, як правило, штучно, то лугові, найчастіше шляхом поліпшення природних травостоїв. Робиться це за допомогою сівби культивованих травосумішей, часткового розпушування грунту і видалення злісних і грубо-стебельних бур'янів. Поляни такого типу(чи лужки) влаштовують і у великих парках.

Декоративні газони активно беруть участь в побудові паркових пейзажів, забезпечуючи глибину перспективи і одночасно будучи основним фоном для паркової рослинності і архітектурних споруді.

Більшість злакових трав, вживаних в газонах, покращують структуру грунту, а бобові сприяють накопиченню в ній азоту.

Соковитий свіжо-зелений з рівним покрив справляє приємне враження. Крім того, газони мають і істотне санітарно-гігієнічне значення: дерен закріплює грунт в затримує переміщення пилу, трава поглинає з атмосфери частину пилу і газів, глушить шуми. Випаровувають велику кількість води(в середньому від 5 до 7 тис. м³ з 1 га за вегетаційний період), вони створюють велику відносну вологість і прохолоду над газоном, що вигідно відрізняє його від асфальтових і кам'яних покриттів.