Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Бандурк%04Vна .doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
50.61 Mб
Скачать

2.2.2 Запроектовані деревинно-чагарникові рослини

Пухироплідник калинолистий — (Physocarpus opulifolia L. Maxim)

Кущ заввишки до 3 м із розлогою, густою кроною, дугоподібними стовбурами, покритими жовтувато-коричневою корою, яка відстає поздовжніми смужками. Листки чергові, три -, п'ятилопатеві, до 7 см завдовжки, голі. Пагони світло-коричневі. Квітки білі, іноді рожеві, дрібні, 1 — 1,2 см в діаметрі, тичинки пурпурові. Цвіте в червні — липні, плоди дозрівають у вересні — жовтні.

П риродно поширений у Північній Америці. Широко культивується в Україні. Росте швидко, морозо-, посухо - i газостійкий, досить тіньовитривалий, до ґрунтових умов не вибагливий, довго зберігає зелене листя, витримує стриження.

Декоративні форми: за забарвленням листя — жовта, золотистооблямована; за розмірами - низька. Рекомендується для створення поодиноких посадок, груп, густих живих огорож, озеленення пустирів в ycix районах країни.

Сніжноягідник білий — (Symphoricarpus albus (L.) Blake)

Кущ заввишки до 2 м з кулястою густогіллястою кроною, тонкими пагонами. Листки овальні або еліптично-видовжені, до 2,5 см завдовжки, зверху темно-зелені, знизу сизі Квітки рожевуваті, 0,6 см в діаметрі, зібрані y верхівкові китиці або колоски завдовжки 1 —3 см, цвітуть у червні — cepпнi. Плоди кулясті, до 1 см в діаметрі білі достигають у вересні — жовтні, довго не обпадають, чим привертають до себе увагу.

Природно росте в Північній Америці. Часто трапляється в садах i парках України. Росте швидко, до родючості ґрунту не вибагливий,. Витримує сухість ґрунту i повітря, стійкий проти забруднення повітря пилом і газами. Крім того, витримує деяке засолення ґрунту, добре; росте на ущільнених ґрунтах та на ґрунтах з домішками будівельного сміття i вапна. Зимостійкий, тіньовитривалий.

Рекомендується для створення поодиноких, групових посадок, узлісь та підліска в негустих насадженнях у всіх районах країни.

Б арбарис Тунберга — (Веrberis thunbergii)

Листопадний кущ заввишки 0,5—1 м. Крона до 1 м в діаметрі утворюється повислими гілками. Молоді пагони жовтувато- або пурпурово-червоні, пізніше пурпурово-коричневі. Листки дрібні, оберненояйцеподібні, видовжені, до 3 см завдовжки, зверху зелені, блискучі, знизу сизі, восени вогняно-червоні. Квітки поодинокі або зібрані по 2—5 шт., жовті. Плоди завдовжки близько 1 см, еліпсоподібні, блискучі, червоні. Цвіте у 3 — 5 років у квітні — травні, плоди дозрівають у вересні — жовтні.

Природно поширений в Японії. Культивується в Україні. Відносно морозо- і посухостійкий, світлолюбний, але витримує деяке затінення, до родючості грунту не вибагливий, стійкий проти іржастого гриба та проти забруднення повітря пилом, газами, кіптявою.

Декоративні форми: за забарвленням листя — темно-пурпурова, сріблясто-облямована; за кількістю квіток у суцвітті — багатоквіткова; за розмірами - мала або низька.

Рекомендується для створення низьких огорож, бордюрів, поодиноких і групових посадок на газонах, для низького орнаментального оформлення на всій території країни.

Т аволга Вангутта — (Spiraea vanhouttei)

Кущ заввишки до 2 м , створений схрещенням таволги кантонської з таволгою трилопатевою. Крона розлога, гілки дугоподібні, повислі. Листки сизі знизу, темно-зелені зверху, 2 — 3,5 см завдовжки, ромбічно-яйцеподібні або обернено-яйцеподібні, зубчасті, з 3—5 лопатями. Білі квітки часто в густих зонтикоподібних китицях. Цвіте рясно в травні - червні впродовж двох тижнів, починає цвісти на третій рік. Дуже декоративна у період цвітіння.

Широко використовують для озеленения міст країни. Росте швидко, відносно зимостійка, достатньо витривала під час нетривалих засух, переносить невелике затінення, стійка проти забруднення повітря пилом і газами.

Рекомендується для створення поодиноких, групових, алейних посадок, живих огорож та узлісь.

Горобина звичайна — (Sorbus aucuparia)

Дерево заввишки до 15 (20) м або високий кущ з розлогою, рідкою кроною. Листки непарноперисті, до 25 см завдовжки, мають 9—15 (17) листочків. Квітки до 1 см в діаметрі, зібрані в щитки діаметром 10—15 см, зі своєрідним запахом. З'являються в травні — червні. Плоди кулясті, червоні, 1,5 см в діаметрі, починають достигати в липні, на рослині дуже декоративні.

П риродно поширена в лісовій і лісостеповій зонах Європи, в Сибіру, на Далекому Сході. Зимостійка, але не витримує сухості повітря та грунт). Краще плодоносить на відкритих місцях. До родючості грунтів не дуже вибаглива. Чутлива до забруднення повітря димом і газами.

Декоративні форми: за будовою крони - пірамідальна, повисла; за смаком і забарвленням плодів — солодка, руська з добрими плодами, із жовтими плодами (Біфіапа) та багато сортів з їстівними плодами.

Рекомендується для створення поодиноких, групових, рядових, алейних посадок, узлісь у всіх районах країни.

Софора японська — (Sophora japonica L)

Р одина Бобові (Fabaceae Lindl.).

Листопадне дерево заввишки до 25 м зі струнким стовбуром, розлогими гілками, густою кулястою кроною. Молоді пагони гладенькі, зелені. Листки завдовжки до 25 см, зверху темно-зелені, блискучі, знизу сизуваті, розпускаються в травні, а обпадають у жовтні — листопаді. Квітки жовтуваті або зеленувато-білі, пахучі, дрібні, зібрані у волоті завдовжки до 30 см. Цвіте в серпні — вересні, тому в умовах України плоди визрівають не завжди. Плід — біб з чіткими перетяжками, завдовжки 5-8 см, зеленуватий, м'ясистий, не розкривається.

Природно поширена в Китаї, Кореї, Японії. Культивується в Україні. Росте швидко, до родючості ґрунту не вибаглива, причому може рости на сухих ґрунтах. Відносно зимо- та посухостійка, в умовах Києва іноді підмерзають пагони, добре витримує міські умови.

Декоративні форми: за будовою крони — колоноподібна, повисла; за забарвленням квіток — фіолетова. Особливо декоративна у період цвітіння.

Р екомендується для озеленення та створення поодиноких, групових, алейних посадок.

В ейгела квітуча — (Weigela florida)

Родина жимолостеві (Caprifoliaceae Vent.).

Чагарник заввишки до 2 м з розлогою кроною, еліптичними або яйцеподібно-видовженими, простими, супротивно розташованими листками. Квітки до 3 см у діаметрі, яскраво-рожеві. Цвіте рясно в травні — червні. Плоди — коробочки, дозрівають у вересні.

Природно поширена на півдні Далекого Сходу, в Північному Китаї та в Кореї. Культивується в Україні. Росте швидко, потребує родючих, свіжих ґрунтів. Морозостійка. У посушливих районах потребує регулярних поливів. Росте у міських умовах.

Декоративні форми: за забарвленням квіток — біла, темно-рожева; за забарвленням листя — пістрява; за розмірами листя — прекрасна.

Рекомендується для створення поодиноких посадок, чистих груп та узлісь.

С кумпія шкіряста, парикове дерево, жовтинник — (Cotinus coggygria Scop).

Родина Сумахові (Anacardiaceae Lindl.).

Чагарник заввишки до 5 м, іноді деревце з густою, широкоовальною кулястою кроною. Листки прості, яйцеподібні, овальні або оберненояйцеподібні, зверху голі, знизу інколи опушені, до 8 см завдовжки. Квітки дрібні, завдовжки 2-3 мм, зеленувато-білі, зібрані у складні, нещільні волоті. Цвіте в червні — липні. Квітконіжки стерильних квіток виростають у рожеві, пурпурові волоски. Плоди дрібні, 3-5 мм завдовжки, дозрівають у серпні — жовтні.

П риродно поширена в Україні. Трапляється в лісах західної, південно-західної та східної частин країни, а також у Криму. Широко культивують як декоративну рослину, використовують для лісомеліоративних насаджень. До 10 років росте відносно швидко. До родючості ґрунту не вибаглива. Світлолюбна, посухо- та досить зимостійка, жаровитривала. Росте на солонцях і вапнякових ґрунтах. Досить стійка проти забруднення повітря димом, пилом, кіптявою, газами.

Декоративні форми: за забарвленням листя — пурпурова; за будовою крони — повисла.

Рекомендується для створення поодиноких, групових посадок, узлісь, масивів на кам'янистих схилах, живих огорож, підліска в негустих групах у всіх районах України.

Мигдаль низький (Amygdalus nana)

Ч агарник до 1,5 м заввишки, з ланцетним листям. Квітки яскраво-рожеві, поодинокі, розташовані на верхівках скорочених пагонів. Цвіте водночас з розпусканням листя в квітні - на початку травня. Плоди – кістянка, округлі, діаметром 1.2 см, неїстівні. Завдяки численним кореневим пагонам створює широкі зарості.

В икористовується для кам’янистих садів, схилів, для створення заростей і груп.

Ч убушник звичайний (Philadelphys coronarius)

Чагарник до 3 м заввишки. Квітки кремово-білі, духмяні, по 7-8 в купці. Цвітіння дуже рясне. Має декілька садових форм.

Дуже стійкий в умовах міста. Використовується для створення декоративних груп, поодиноких насаджень.

Чубушник відноситься до групи чагарників садового типу, які цвітуть на пагонах минулого року.