Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Бандурк%04Vна .doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
50.61 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ЛУГАНСЬКИЙ КОЛЕДЖ БУДІВНИЦТВА, ЕКОНОМІКИ ТА ПРАВА»

До захисту допущенний

Завідувач відділенням

_________ Пєрєпєліченко Т.О.

«___» _______ 2012 р.

«Проектування декоративного скверу»

ДП 5. 09010303. 001. ПЗ

Пояснювальна записка до дипломного проекту

Виконав:

Студент гр. 4-ЗБ-69

_________ Бандуркіна Ю. С.

«___» _________ 2012 р.

Керівник проекту

_______ Герасимова Ю. І.

«___» _________ 2012 р.

2012

ЗМІСТ

З авдання на дипломне проектування

Вступ 6

1 Загальна частина 9

1.1 Місцезнаходження об’єкту проектування 9

1.2 Природні та мікрокліматичні умови району досліджень 9

2 Спеціальна частина 12

2.1 Дендрологічне рішення 12

2.1.1 Декоративні особливості дерев 13

2.2 Підбір та обґрунтування асортименту деревинно-чагарникових рослин для різних видів насаджень ( біологічні, екологічні властивості та дотримання нормативів ) 14

2.2.1 Існуючі насадження у сквері ім. Героїв ВВВ 14

2.2.2 Запроектовані деревинно-чагарникові рослини 23

2.3 Композиція зелених насаджень 30

2.4 Квіткове оформлення. Газон 34

2.5 Асортимент квіткових рослин 37

2.6 Композиція квітників 40

2.7 Асортимент газонних трав 44

2.8 Агротехніка створення та утримання різних видів насаджень 46

2.9 Влаштування систем освітлення та поливу 72

2.10 Конструкції різних типів дорожніх покрить (доріг, доріжок, майданчиків) 76

2.11 Малі архітектурні форми 78

2.12 Конструкції гідротехнічних споруд і обладнання 79

3 Технологічно - розрахункова частина проекту 81

Зм.

Арк.

докум.

Підпис

Дата

Аркуш

4

ДП. 5. 09010303. 001. ПЗ

Проектування декоративного скверу

Літ.

Аркушів

96

«ДВНЗ» ЛКБЕП,

гр. 4 ЗБ-69

гр.4 ЗБ-60

гр.

3.1 Баланс території 8 1

3.2 Відомість асортименту деревинно-чагарникових порід 83

3.3 Відомість асортименту квіткових рослин 84

3.4 Відомість асортименту газонних трав 84

3.5 Відомість основних обсягів робіт 85

3.6 Кошторис витрат на благоустрій та озеленення території 86

3.7 Календарний графік виконання робіт 87

3.8 Охорона праці і техніка безпеки при виконанні робіт 88

Висновки 92

Література 93

ВСТУП

Найбільш поширеною категорією міських зелених насаджень є сквери, розташовані на площах і вулицях.

Сквер - це невелика територія, яка озеленюються, є елементом оформлення площі, громадського центру, магістралі, використовувана для короткочасного відпочинку і транзиту.

Сквер на площі може займати усю її територію або тільки частину, може бути влаштований в одному місці площі або розділений на декілька ділянок. Його розміщують між будинками або перед окремою будівлею. Це залежить від планування відповідного району міста, розмірів ділянок, вільних від забудови, графіку руху транспорту і пішоходів, розташування і архітектурного рішення громадських і житлових будівель.

Призначення скверів може бути різним. Сквери, що створюються на майданчиках загальноміського або районного значення, на привокзальних площах, а також перед окремими великими громадськими будівлями (театрами, музеями і т. д.), призначені головним чином для "короткочасного відпочинку громадян. Сквери, розташовані на майданчиках другорядного значення і на вулицях, використовуються для тривалішого відпочинку і, крім того, служать місцем для прогулянок і ігор дітей. Цільове призначення скверів перед окремими будівлями визначається раніше всього функціями цих будівель. Наприклад, сквери у кінотеатрів використовуються влітку як своєрідні фойє, в яких відвідувачі чекають початку сеансу. Коли сквери на площах і вулицях створюються тільки з архітектурно-декоративними цілями, вони зазвичай займають незначні по розмірах ділянки, і тут часто встановлюють пам'ятники або скульптури, розміщують фонтани.

Цільове призначення скверів знаходиться у відомій залежності і від розмірів території. Іноді сквер на вулиці із-за недостатніх розмірів ділянки не може бути використаний для відпочинку дорослих і ігор дітей, і тому служить лише декоративним цілям.

У більшості випадків площа сквера не перевищує 2 га, але зустрічаються сквери і досить значних розмірів.

Одним з чинників, що визначають форму плану сквера, є конфігурація ділянки, де він розташований.

Проте на ділянці однієї і тієї ж конфігурації може бути декілька різних за планом рішень скверів. Так, на квадратній міській площі можна запроектувати сквер круглої або квадратної форми. Отже, конкретне рішення залежить не лише від конфігурації ділянки, але і від інших чинників, серед яких велике значення має характер навколишньої забудови. Якщо, наприклад, на цій площі домінує одна будівля, то кругла форма сквера підходить менше, ніж у тому випадку, коли площа забудована по усьому периметру приблизно рівнозначними будівлями. Певне значення мають також транспортні потоки, що перетинають або оточуючі площу.

Таким чином, план сквера створюють в результаті рішення суми транспортних, функціональних і архітектурно-композиційних питань. У практиці найчастіше зустрічаються сквери квадратної, прямокутної, круглої і трикутної форми. Окрім перерахованих правильних геометричних форм, сквери часто мають неправильну, а іноді і складну конфігурацію.

Істотне планувальне значення має організація в сквері пішохідного руху. У скверах, розміщених на площах або перехрестях вулиць, може бути організований наскрізний рух. У скверах, розташованих на вулицях між будинками, не повинно бути транзитного руху пішоходів. Відповідно до того, як організований пішохідний рух в сквері, вирішується і питання про розміщення входів в нього.

При плануванні сквера важливо визначити баланс його території, для чого необхідно знайти правильне співвідношення основних елементів, що становлять територію сквера(майданчиків, доріжок і різних типів посадок). Це співвідношення залежить у кожному конкретному випадку від декількох чинників: можливої кількості відвідувачів, призначенні сквера, його місця в плані міста, кліматичних умов, рельєфу, характеру навколишньої забудови і необхідності розкриття видових панорам на ландшафт. Залежно від кількості відвідувачів встановлюють розміри майданчиків в сквері, ширину і протяжність доріжок.

А ктуальність роботи полягає в необхідності засадження території декоративними породами для виконання ними функцій, що потребує промислове місто:

  • санітарно-гігієнічну;

  • декоративну;

  • естетичну;

  • пилозахисну;

  • вітрозахисну;

  • димозахисну;

  • газозахисну.

Ціллю нашої роботи було створення сучасного проекту та розробка необхідних заходів для проведення реконструкції декоративного скверу на території площі ім. Героїв Великої Вітчизняної Війни.

Завданням стало проведення інвентарізації існуючих насаджень, визначення їх сучасного стану, добір нового сортименту рослин, розробка календарного плану реконструкції та агротехнічних заходів виходячи зі специфічного архітектурного середовища та грунтово-кліматичних умов.