Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Бандурк%04Vна .doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
50.61 Mб
Скачать

3.7 Календарний графік виконання робіт

Календарний план робіт

Таблиця 3.7.1

№ п/п

Термін виконання

Заплановані заходи

1

2

3

1

Березень

Проведення підготовчих робіт. Видалення дерев та кущів. Обрізка та формування рослин.

2

Квітень

Прокладання стежкової мережі. Корчівля пнів та вивезення сміття. Висадка газону.

3

Травень

Підготовка посадкових місць. Висадка дерев і чагарників.

4

Червень

Закладання системи поливу та електромережі. Встановлення ліхтарів та лавок у запланованих місцях для відпочинку

5

Липень

Догляд за існуючими деревами і чагарниками.

6

Серпень

Підготовка посадкових ям

7

Вересень

Висадка високомірних дерев та кущів. Догляду за існуючими та висадженими рослинами. Внесення органічних та мінеральних добрив. Консервація водойми та системи зрошення

Жовтень

Висадка дерев і чагарників згідно проекту.

Листопад

Догляд за рослинами та підготовка їх до зимівлі

Зимовий період

Зимовий догляду за рослинами, попередження пошкодження рослин гризунами, вимокання, випрівання

3.8 Охорона праці і техніка безпеки при виконанні робіт

Залежно від характеру і умов виконання робіт на об'єктах міського зеленого господарства працівники мають бути забезпечені спецодягом, спецвзуттям і іншими засобами індивідуального захисту відповідно до ДНАОП 0.05-3.02-90.

Перш ніж видати працюючим спецодяг, спецвзуттю і інші засоби індивідуального захисту, їх слід ретельно перевірити, а працівників проінструктувати про порядок користування ними.

При обробці грунту вручну необхідно користуватися тільки справними і гострими лопатами, садовими вилами, граблями і іншим інвентарем.

При виконанні робіт по обробці грунту відстань між працюючими має бути не менше 2 м.

При внесенні мінеральних і органічних добрив працівники повинні користуватися сухими рукавицями по ГОСТ 12.4.010-75.

Працівники, які мають порізи або подряпини на руках, не повинні допускатися до робіт, пов'язаних з обробкою грунту, внесенням мінеральних і органічних добрив.

При поливі зелених насаджень слід вживати заходи, що виключають обливання водою людей, транспортних засобів, механізмів, фасадів будинків, устаткування, що знаходиться під напругою.

При використанні дальноструйних дощувальних машин заборонено проводити полив поблизу ліній електропередач. При проїзді машин під дротами ліній електропередач відстань між верхньою точкою машини і нижнім дротом повинна відповідати вимогам ГОСТ 12.1.013-78 і бути не менше 2 м.

Приєднання гумових шлангів до водопровідної мережі, а також з'єднання їх між собою слід виконувати хомутами, насадками, перехідниками і іншими пристроями, що виключають їх розєднаня під час роботи.

Перед тим, як приєднати дощувальні установки до водопровідної мережі, необхідно з'ясувати величину тиску в мережі і вибрати відповідний гумовий шланг для застосування.

Т иск у водопровідній мережі, до якої підключаються дощувальні установки і розбризкуючі насадки, не повинен перевищувати те, на яке розраховані дощувальні пристосування.

Насоси дощувальних установок мають бути негайно відключені у випадках, коли тиск води перевищує дозволене по паспорту, ушкодилися попереджувальні клапани, виявилася теча в з'єднаннях, виникли розриви шлангів і витріщилися прокладення, вишли з ладу запобіжні блокувальні пристрої.

При обрізанні дерев використовувані сходи-драбини мають бути надійно скріплені крюками(стягуваннями). Забороняється ставати на загорожі і малі архітектурні форми, а також залізати на дерева під час їх обрізання або спилювання.

При обрізанні дерев слід користуватися тільки справними сходами-драбинами. Справність сходів перевіряє бригадир або майстер кожного разу перед початком робіт.

Сходи необхідно встановлювати без використання каменів, дерев'яних обрубків і інших непризначених для цього предметів.

Під час роботи на висоті більше 3 м біля сходів-драбини повинен знаходитися працівник для страховки працюючого на висоті.

При виконанні робіт на сходах-драбині повинен знаходитися тільки один працівник.

При обрізанні гілок необхідно стежити, щоб під ними не знаходилися працюючі.

Обрізання дерев слід розпочинати з гілок, які ростуть знизу. При цьому необхідно стежити, щоб зрізані гілки не травмували працюючих.

При обрізанні дерев зі сходів-драбини ножівка має бути прив'язана до запобіжного пояса працюючого.

Спилювати гілки необхідно на висоті грудей працюючого.

Д ля обрізання дерев, що ростуть поблизу проїжджої частини, сходи-драбину слід розміщувати поза проїжджою частиною.

При роботі сучкорезом працюючий на проїжджій частині повинен стояти лицем до транспорту, що рухається.

Для обстеження верхньої частини крони високих дерев і їх обрізання слід застосовувати вишки, встановлені на спеціальних автомашинах.

Моторні газонокосарки для стрижки і скошування газонів слід застосовувати лише на ділянках з рівною поверхнею, без каменів, будівельного сміття і т. д.

При переміщенні газонокосарки для стрижки з однієї ділянки роботи на іншу необхідно вимикати її робочий орган. При цьому робочий орган має бути встановлений в транспортне положення.

Під час роботи моторної газонокосарки знаходитися попереду її робочого органу слід на відстані не ближче 5 м.

На ділянках спилювання дерев по частинах межа небезпечної зони для знаходження людей визначається відстанню по горизонталі від місця можливого падіння гілок при їх переміщенні, яке при максимальній висоті спилювання гілок ствола до 20 м має бути не менше 15 м.

Якщо в межу небезпечної зони потрапляють житлові будинки, установи і інші споруди, де знаходяться люди, необхідно заборонити вхід і вихід з них людей з боку місця виконання робіт, розчиняти двері і вікна, виходити на балкони з боку місця виконання робіт на поверхах, які розташовані нижче висоти дерева, що спилюється.

Спилювання дерев частинами і корчування пеньків слід виконувати групою робітників, що складається не менше ніж з трьох чоловік. Звалювання дерев слід виконувати двома працівниками із застосуванням валочних пристосувань.

Без застосування механізованих засобів, які забезпечують спрямоване звалювання, можна звалювати дерева діаметром до 60 см(вимірюється на рівні грудей працюючого) з нахилом у напрямі звалювання, а також дерева діаметром не більше 35 см з кутом зворотного нахилу не більше 50.

Я кщо ствол дерева уражений гнилизною більш ніж на 1/3 його діаметри або має зруйновані верхні корені, спилювати дерево слід тільки цілком, дотримуючись необхідних заходів безпеки.

Якщо умови не дозволяють звалювати такі дерева, необхідно закріпити ствол дерева спеціальними пристроями(упорами, стойками і тому подібне), що забезпечують його стійкість і безпечне спилювання. Спилювання частинами слід виконувати до рівня, при якому можливе подальше валяння без ушкодження об'єктів, розташованих поруч.

Для відвертання падіння дерева на лінії електромережі на нім слід закріпити дві або більше за відтяжку завдовжки не менш подвійної висоти дерева на висоті не менше 2/3 висоти ствола від землі.

Валити дерева слід так, щоб одне підпиляне дерево не завалювалося на інше.

Під час робіт за змістом малих архітектурних форм(очищення, фарбування, монтаж, демонтаж і тому подібне), що виконуються на висоті більше 1,5 м без настилу і поручнів, а також з автовишок(автопідйомників і тому подібне), працюючі повинні користуватися запобіжним поясом.

Тротуари, пішохідні доріжки, проїзди і майданчики на територіях зелених насаджень слід літом підмітати і мити, а взимку очищати від снігу і льоду, а також посипати матеріалами протиожеледі.

Уздовж тротуарів, пішохідних доріжок і на майданчиках зелених насаджень мають бути встановлені урни, а в місцях масового відвідування населення - контейнери для сміття.