Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Бандурк%04Vна .doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
50.61 Mб
Скачать

2 Спеціальна частина

2.1 Дендрологічне рішення

Для створення парків, садів, скверів, бульварів, озеленення вулиць і інших об'єктів основним посадочним матеріалом є саджанці дерев і кущів, сформовані в деревно-декоративних розплідниках.

Деревно - чагарникові рослини, вживані в зеленому будівництві міст і населених місць, складають більше 450 видів.

Вибір конкретного дендрологічного складу для озеленення об'єкту залежить від ареалу природного поширення порід, а також від зовнішніх умов середовища і фізіології рослин, які в сукупності впливають на життєстійкість і якість створюваних садово-паркових композицій.

При підборі дерев і кущів для озеленення велике значення мають розміри але висоті і величині (діаметру) крони, швидкість зростання, довговічність і здатність до вегетативного відновлення (утворенню порості).

Розміри крони дерев, як правило, пов'язані із зростанням у висоту. У дерев I величини діаметр крони до 10 м і більше(за винятком пірамідальних форм), це - широка крона; у дерев II величини діаметр крони 5- 10 м, у дерев III величини - діаметр крони 2-3 м, це середня і вузька крони.

У високих кущів діаметр крони досягає 3-5 м, середніх 1 - 3 і низьких 0,5 - 1 м. Проте у деяких видів і форм ці розміри не відповідають: у високих крони бувають вузькі, а у тих, що стеляться крона значно ширша, ніж висота (ялівець козацький), і дерева пірамідальної форми.

Велику роль грає швидке зростання (по висоті, ширині крони і товщині стовбура), особливо у висоту, що характеризується розміром щорічного приросту довжини стебел.

Термін життя рослин має велике значення як з економічної, так і з естетичної точки зору. Більшість деревно-чагарникових порід досягають найвищої декоративності в зрілому віці і зберігають її до кінця життя. Чим довговічніше породи, тим довше зберігатимуться деревно-чагарникові насадження.

Н едовговічні зазвичай швидкорослі породи, які до старості втрачають свою декоративність.

Враховуючи особливості кущів зберігати порослеву здатність, термін їх життя можна продовжити омолоджуванням, тобто шляхом вирізки старих гілок і шляхом вибіркового збереження нових молодих пагонів.

2.1.1 Декоративні особливості дерев

Характер садово-паркового ландшафту залежить в першу чергу від зовнішнього вигляду рослин, що входять до його складу.

Враження, отримане від зовнішнього вигляду рослин, складається від сприйняття форми, величини, кольору і характеру облаштування окремих його органів і усієї рослини в цілому.

Стовбур і гілки найбільш рельєфно виступають в осінній, зимовий і раннє - весняний сезони, коли листяні дерева знаходяться у безлистому стані. В цей час деталі побудови ствола, крони і гілок розкриваються найчіткіше і є майже єдиним елементом, що вносить барвистість в садово-парковий ландшафт.

Крона дерева складається з маси гілок, що визначають її форму. Великий вплив на форму крони робить напрям бічних пагонів і гілок по відношенню до осі стовбура - висхідне, горизонтальне або повисле.

Залежно від характеру крон дерева підрозділяються на два типи: регулярний і іррегулярний.

До регулярного типу відносяться дерева з кроною чітких геометричних контурів - колоноподібні, пірамідальні, конічні, кулясті, фігурні. Ці форми найбільш прийнятні в зелених пристроях регулярного типу, в партерах, поблизу будівель і як алейні дерева.

Д о іррегулярного, або мальовничому, типу відносяться дерева з розпливчатими сферичними формами. Такі дерева найбільш придатні для створення ландшафтних масивів і груп.

Кожен з цих типів надалі може характеризуватися по декоративності окремих частин, кольорів, плодів і кори, особливостям забарвлення листя, ароматній і іншим ознакам. Така характеристика дозволяє визначати придатність того або іншого виду дерев для створення певних садово-паркових ландшафтів і пейзажних картин.