Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Бандурк%04Vна .doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
50.61 Mб
Скачать

2.11 Малі архітектурні форми

Малі архітектурні форми (МАФ) - це споруди, призначені для архітектурно-планувальної організації садів і парків, створення комфортного відпочинку відвідувачів, ландшафтно-естетичного збагачення території в цілому.

Малі архітектурні форми класифікуються на наступні типи(чи категорії) :

- декоративні МАФ- скульптура, фонтани, вази, декоративні водойми, декоративні стінки, трельяжі і грати, альпійські гірки або рокарії та ін.;

- утилітарного характеру МАФ; до них відносяться пандуси, сходи, підпірні стінки, альтанки, навіси, містки, торгові кіоски, лавки, огорожі та ін.

Утилітарні МАФ підрозділяються на декілька типів:

- МАФ, організуючі рельєф і території, що оформляють окремі ділянки; це передусім декоративне мощення, відкриті сходи, пандуси, укоси;

- устройства для розміщення рослин - квіткарки, трельяжі;

- штучні водні пристрої - басейни, ставки, каскади, водоспади, питні фонтанчики, водні каруселі та ін.;

- МАФ, що захищають, - огорожі, стінки, парапети;

- пристрої для відпочинку - устаткування майданчиків і пляжів, павільйони, садово-паркові меблі;

- пристрої для торгових і комунальних послуг - кіоски, намети, рундуки, устаткування дитячих і господарських майданчиків та ін.

Садово-паркові меблі і устаткування призначені для забезпечення найбільш комфортних умов перебування відвідувачів у будь-яких куточках об'єкту і підрозділяються на наступні види:

- устаткування загального користування - лави, урни, світильники;

- спеціалізоване устаткування місць відпочинку, дитячих майданчиків, спортивних споруд, водних пристроїв, пляжів;

- господарське устаткування - будки-побутівки, сміттєві контейнери.

Лави без спинок служать для короткочасного або зі спинками для тривалого відпочинку відвідувачів об'єкту. Вони можуть розрізнятися великою різноманітністю форм і виготовлені з різних матеріалів в різному їх компонуванні.

Лави, як правило, роблять однопролітними завдовжки 1,2...2 м; двопрогінними - 3,2...4 м. Висота лав для дорослих- 40 см

Щільність розставляння лав - 30-60 штук на 1 га території.

Лави влаштовують з різноманітного матеріалу - з каменю, металу, бетону, дерева, пластмаси, дерева і каменю.

2.12 Конструкції гідротехнічних споруд і обладнання

У формуванні художньої зовнішності декоративного скверу особливе місце належить спорудам, безпосередньо пов'язаним з будівництвом водоймищ, із системою обводнення території скверу, видами водних пристроїв. Гідротехнічні споруди дамби, греблі, шлюзи, водоспуски, водоскиди, перепади — технологічно необхідні при будівництві напірних водоймищ. В той же час ці інженерні споруди грають велику роль в композиції водоймища і скверу в цілому, оскільки належать навколишньому пейзажу. Тому поряд з доцільним конструктивним рішенням архітектура гідротехнічних споруд і їх художнє ландшафтне оздоблення повинні відповідати сучасним високим вимогам формування садово-паркового ансамблю. Повноцінне їх архітектурне рішення дозволяє повніше виявити і показати всю різноманітність декоративних властивостей води і тим самим значно збагатити пейзажі скверу. Органічну цілісність архітектури гідротехнічних споруд і композиції парку можна забезпечити лише в процесі їх розробки в комплексі із вирішенням питань обводнення, величини і конфігурації водоймища, вибору створу для водоймища і ін. Там, де цьому питанню увага своєчасно не приділяється, ландшафт скверу не має композиційного завершення.

Ф онтан як споруда із трубчастими насадками, що викидають під натиском струмінь води, поширена форма декоративного оформлення пейзажу. У парковому будівництві застосовується велика різноманітність фонтанів по величині і конфігурації басейнів, що приймають води спадаючих струменів, по прийомах їх архітектурного обрамлення, а також по висоті, числу, формі і потужності. Різноманітність композиції водяних струменів створюється відповідними задуму трубчастими насадками і встановленою потужністю подачі в них води. Пристрій фонтанів і каскадів зв'язаний, перш за все, із проблемою забезпечення їх водою. Найбільше художнє враження вони справляють, якщо діють безперервно. Тому обов'язкові технологічні вимоги споруди фонтанів на основі природного натиску води — постійне поповнення запасу її об'єму, що забезпечує тривале і безперебійне надходження води до фонтанів.