Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOTOVIJ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
563.2 Кб
Скачать

14. Структурний рівень мови. Осн і пром рівні мови. Частини мови

Рівні мови – складові частини структури мови(яруси) кожна з яких хар-ся сукупністю відносно одноріних одиниць і набором правил, які регулюють їх використання і групування в різні класи і підкласи, і знах-ся в ієрархічних відношеннях щодо інших рівнів.

Рівень охоплює сукупність тих відносно однорідних одиниць чи, іншими словами, одиниць одного ступеня складності, які можуть вступати між собою в синтаг­матичні й парадигматичні відношення, але не можуть перебувати в ієрархічних відношеннях (фонеми не мо­жуть складатися з фонем, морфеми з морфем і т. д.). З одиницями іншого рівня мови вони вступають тільки в ієрархічні відношення на зразок «складається з ...» або «входить в ...» (морфема складається з фонем, фоне­ма входить у морфему, ...). Отже, до одного рівня нале­жать ті одиниці мови, які підпорядковуються правилам рівневої сполучуваності. Головною відмінністю одиниць різних рівнів мови є їх якісна своєрідність, яка виявля­ється в особливостях їх поєднання, тобто синтагматики.

Розрізняють основні й проміжні рівні. До основних рівнів належать фонологічний, морфологічний, лекси-ко-семантичний і синтаксичний. Кожен із рівнів має свою основну одиницю: фонологічний — фонему, мор­фологічний — морфему, лексико-семантичний — лек­сему, синтаксичний — конструкцію (синтаксему). Названі рівні мають ієрархічні відно­шення: одиниці кожного попереднього рівня є будівельним матеріалом для одиниць наступного рівня.

Мовні рівні не існують ізольовано. Вони взаємо­пов'язані: саме на стику рівнів виникають проміжні рівні. їх одиниці мають подвійний характер: вони утворюються в одному рівні, а функціонують як одини­ці іншого рівня. До проміжних рівнів належать мор­фонологічний, словотвірний, фразеологічний.

Морфонологічний рівень виникає на стику фонем і морфем. Предметом морфонології, вважає її основопо­ложник М. С. Трубецькой, є дослідження морфологіч­ного використання фонологічних засобів мови. Морфо­нологія вивчає чергування голосних та приголосних, наголос і сполучення фонем у складі морфеми і слова: рука — ручка, сёла — села, англ. footfeet, нім. Vogel — Vögel тощо.

Словотвірний рівень є проміжним між морфологіч­ним і лексико-семантичним. Предметом словотвору є творення слів на основі морфем, твірних основ, слово­твірних моделей.

Фразеологічний рівень як проміжний виникає на стику лексико-семантичного і синтаксичного. Предме­том фразеології є вивчення утворення номінативних одиниць на основі поєднання двох чи декількох слів (бити байдики, брати участь, Чорне море тощо).

15 Фонетичний рівень мови

Одиниця вивчення - фонема, предмет вивчення – звук, склад, наголос; галузі мовознавства – фонетика, фонологія, акцентологія, орфоепія.

На фонетичному рівні визначаються такі поняття, як фонеми і алофонів. Це елементи, з яких будуються всі лінгвістичні елементи більш високого рівня. Фонема – це найменша одиниця звукової системи тієї чи іншої мови, за допомогою якої розпізнаються значущі частини мови (морфеми і слова). Гол.вияв фонеми – це звук, у якому та чи інша фонема реал-ся в позиції, що не залежить від фонетичних умов. Варіант фонеми (алофон) – конкретний звук, в якому реаліз-ся фонема (в слабкій позиції, що не сприяє виявленню гол.звукового значення фонеми).

Голосні фонеми: за рядами(переднього – і, е, и; заднього – у, о, а), за ступенем підняття (низького – а; середнього – е, о; високого – і, и, у). Довгі/короткі(англ.), відкриті/закриті, лабіалізовані(огублені)/ нелабіалізовані; назалізовані(носові) / неназалізовані.

Приголосні фонеми: 1) наявність/відсутність голосу: сонорні і шумні, шумні:дзвінкі і глухі.2) за активним мовним органом: а)губні або лабіалізовані (б, п, В); б)язикові: передньоязикові (т, л, н), середньоязикові (й, нім. Ch), задньоязикові (к,х). в) язичкові (фр. R), г) глотковы (г, нім.h). 3) за способом творення шуму: а) щілинні (с. з, ш), б) зімкнено-проривні (б, п, т), в)дрижачі,або вібранти (р). Додаткові ознаки приголосних: паралізація або м,якість; веляризація або ствердіння.

Ті ознаки, зміна яких призводить до зміни фонеми, називаються фонологічно істотними ознаками фонем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]