Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Funktsionalny_analiz_DE.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
352.06 Кб
Скачать

13

  1. Еквівалентність множини. Потужність множини. Порівняння потужностей.

Озн.Множина наз.скінченною, якщо кількість її елементів визначається певним натуральним числом. В іншому випадку множина – нескінченна.

Нехай , – скінченні множини, порівняємо їх за кількістю елементів.

І-й спосіб: перерахунок

Множина - елементів, - елементів,для 2-ох натуральних чисел та має місце одне і лише одне із співвідношень:

Або = або або

А

а

б

в

г

В

𝛼

𝛽

𝛾

𝛿

II-й спосіб:встановлення відповідності

А – множина укр.літер

В – латинські

Зауважимо,що першим способом можна порівнювати лише скінченні множини, а 2-м – нескінченні.

N

1

2

n

M

Нехай А, В – множ.елем. Якщо кожному елементу А за деяким правилом чи законом поставити у відповідність один і лише один елемент множини В, при цьому кожен елемент множини В відповідатиме єдиному елементу множини А, то говорять, що між множинами А і В встановлено взаємно однозначну відповідність. Так між множинами встановлено взаємно однозначну відповідність. Так між множинами M,N встановлено взаємо однозначну відповідність(n<=> ).Дві множини А і В назив. Еквівалентними, якщо між їх елементами можна встановити взаємооднозначну відповідність. Позначають А~ В. Відношення еквівалентності має такі властивості, що випливають із означення:1) А~ А – рефлективність; 2)А~ В тоді В~ А – симетричність;3) А~ В і В~ С тоді А~ С – транзитивність. Приклади: еквівалентними між собою є множини точок концентричних кіл та множини паралельних сторін паралелограма.

Потужність множини. Нехай А – множина елементів довільної природи. Розглянемо всі множини,які еквівалентні множині А. За властивістю транзитивності всі вони будуть еквівалентними між собою. А~ В і В~ С тоді А~ С. Назвемо таку сукупність множин класом еквівалентних множин. Таким способом розіб’ємо всі множини на класи: 2 –і множини попадають в один клас лише тоді,коли вони еквівалентні між собою.Очевидно,що скінченні множини утворять класи:2 елем.і так даліелем.множин. Подібна ситуація і з нескінченними множинами, бо не всі нескінченні множини між собою еквівалентні,вони теж розіб’ються на класи. Кожному класу еквівалентних множин поставимо у відповідність символ,наприклад μ, який називатимемо потужністю множин даного класу кожної з множин класу. Позначають А(подвійна риска над літерою А)(потужність множини А дорівнює μ). Для скінченних множин,потужність дорівнює кількості елементів у множині. Для нескінченних множин потужність називають ще кардинальним числом.

Порівняння потужностей.І) Нехай А і В – скінченні, множина А - елемент,множина В - елемент. Можливо одне і лише одне із 1) = 2) < 3) > . Використовуючи поняття еквівалентності робимо висновки,що 1) = тоді і тільки тоді, коли А~ В тоді (А=В); 2) < <=>, коли А~ В; 3) > <=>,коли В~ А.ІІ)А і В – нескінченні:1) А~ В;2) А~ В;3) В~ А; 4) А~ В і В~ А.

Теорема еквівалентності(Кантора-Берштейна). Якщо кожна з 2-х множин містить правильну підмножину, еквівалентну 2-ій множині, то ці множини еквівалентні. Отже, у 4-ому випадку А=В(над А і В ставити = і далі у висновку).Висновок:Для 2-ох множин А і В, як скінченних так і нескінченних має місце одне і лише одне співвідношення мі потужностями:1) А=В;2) А<В;3)А>В. Можна показати,що крім випадків 1- 4 інших бути не може. Існування потужності вищої від даної. Нехай множина А-скінченна,приєднання до множини одного або кількох елементів збільшує її потужність,навіть може стати нескінченною. Для нескінченних множин ситуація інша.Теорема:Потужність будь – якої множини менша за потужність всіх її підмножин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]