Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект ИЕВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
538.62 Кб
Скачать
    1. Історична школа

Послідовники Ліста в Німеччині охоче сприймають і абсолютизують його тезу, що вивчення конкретної економіки має будуватися на історичному порівнюванні і вивченні закономірностей еволюції конкретної нації. Відкинувши абстрактну теорію як шкідливу, вони проголошують зображення дійсності в історико-національному аспекті єдиною метою політекономії.

Цей напрямок отримує назву історичної школи політекономії. Історична школа не створила завершену політекономічну доктрину замість класичної, але вона привернула увагу до конкретних проблем, що сприяло розширенню предмета дослідження політичної економії.

Засновниками історичної школи були Вільгельм Рошер (1817-1894), Бруно Гільдебранд (1812-1878), Карл Кніс (1821-1898). Критичне ставлення до класичної школи об’єднує їхні теорії, але головне – це намагання визначити і простежити тенденції суспільного розвитку, а потім вплинути на нього, не обмежуючись теоретичними узагальненнями. На їхній погляд, саме пасивність є головним недоліком класичної політекономії.

Концепції історичної школи були пронизані ідеями національної єдності, характерними для всіх аспектів суспільного життя тогочасної Німеччини. Цей напрямок протистояв космополітизму класичної школи та геополітизму Англії.

    1. Нова історична школа і “соціальний напрямок”

У 70-х роках ХІХ століття в Німеччині утворилася нова історична школа, ядро якої склали: Густав Шмолер (1838-1917), Луї Брентано (1844-1931), Карл Бюхер (1877-1930). Головна відмінність нової історичної школи від старої полягала в тім, що її лідери аналізували особливості соціально-економічного розвитку країни на новому етапі – етапі переходу монополістичного капіталізму, посилення націоналістичних, мілітаристських тенденцій у політиці об’єднаної Німеччини, наростання класової конфронтації та ідеологічних суперечностей у суспільстві – і намагалися розробити конструктивні програми “класового миру” і соціального партнерства. Саме її представники заклали основи буржуазно-реформістських концепцій соціальної політики. Водночас своїм важливим завданням ця школа вважала теоретичну та ідеологічну боротьбу з марксизмом.

Основними теоретичними засадами нової історичної школи були емпіризм, описовий підхід до вивчення економічних явищ і процесів, заперечення абстрактно-теоретичного пізнання дійсності, накопичення історичних фактів та статистичних даних для майбутнього раціонального мислення.

До нової історичної школи можна також прилучити Вернера Зомбарта (1863-1941) і Макса Вебера (1864-1920).

Зомбарт прогнозував еволюцію капіталізму до більш гармонійної і зрілої системи, позбавленої економічних криз, антагоністичних суперечностей, яка базуватиметься на впорядкованому, планомірному типі господарства. Але потім поступово економічні погляди Зомбарта набирали все більш реакційного характеру, а його праці сприяли формуванню ідеології німецького фашизму.

Макс Вебер був дослідником широкого діапазону, який системно аналізував процеси суспільного розвитку і встановив деякі загальні його закони. Він висунув концепцію ідеальних типів, суть якої полягала у формулюванні закономірностей і узагальнень на підставі аналізу конкретних фактів і процесів історичного розвитку.

Німецький філософ, соціолог і економіст Рудольф Штаммлер (1856-1938) започаткував формування соціального напряму в економічній науці. Основними факторами соціально-економічного прогресу прихильники такої концепції вважали не явища економічного характеру, а право (пізніше державу), яке, на їхню думку, сприяє розвитку соціально гармонійної суспільної системи.

Соціальний напрям активно захищав права приватної власності, існування якої відповідає не тільки інтересам індивіда, а і суспільства. Дієздатне суспільство потребує організаторів-капіталістів. Тому капіталісти повинні отримувати достатню винагороду і мати приватну власність, щоб виконати свої функції.