Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции по бухучету.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
957.95 Кб
Скачать

Контрольні питання

1. Що таке господарський облік? Його складові.

  1. Які роль і місце в господарському обліку займає бухгалтерський облік?

  2. Які особливості бухгалтерського обліку?

  3. Які вимірники використовують в бухгалтерському обліку?

  4. Охарактеризуйте нормативно-правову базу бухгалтерського обліку.

  5. Які вимоги пред’являються до бухгалтерського обліку?

  6. Якими принципами керуються при веденні бухгалтерського обліку?

  7. З яких припущень виходять, коли ведуть бухгалтерський облік?

  8. Якими принципами накладаються обмеження на бухгалтерську інформацію?

  9. Які функції виконує бухгалтерський облік у системі управління суб’єктами господарювання?

Тема 2. Предмет і метод бухгалтерського обліку

2.1 Визначення предмету бухгалтерського обліку та об’єктів, що його складають

2.2 Класифікація активів

2.3 Класифікація Капіталу та Зобов’язань

2.4 Визнання та класифікація доходів і витрат

2.5Метод бухгалтерського обліку та його складові (елементи)

2.1 Визначення предмету бухгалтерського обліку та об’єктів, що його складають

Предметом бухгалтерського обліку є стан й використання коштів підприємства у процесі господарської діяльності. Тобто основним об’єктом бухгалтерського обліку є сама господарська діяльність. У складі основного об’єкта розглядають об’єкти, що:

  1. забезпечують діяльність підприємства;

  2. є складовими частинами такої діяльності.

Для здійснення господарської діяльності кожне підприємство має певне майно — господарські засоби (будівлі, споруди, устаткування, виробничі запаси), які утворюються за рахунок певних джерел (вкладень засновників, прибутку, позичених коштів).

З економічної точки зору майно підприємства за його видами називають активами.

Активи – економічні ресурси, контрольовані підприємством в результаті минулих подій, від використання яких у майбутньому, як очікується, буде одержана економічна вигода.

З юридичної точки зори майно підприємства – це позови засновників і кредиторів щодо нього.. При цьому, виходячи з принципу безперервності функціонування, засновникам майно повертати не треба, і воно розглядається як власний капітал підприємства. Позови кредиторів породжують зобов’язання, які необхідно погашати у встановлений термін.

Зобов’язання – заборгованість підприємства, що виникла в результаті минулих подій, погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів, які втілюють у собі економічні вигоди.

Очевидно, що величина і вартість майна дорівнюють вартості джерел його утворення. Звідси Капітал – це частка в активах підприємства, що залишається після вирахування всіх його зобов’язань.

Таким чином, найважливішими об’єктами бухгалтерського обліку є активи, капітал, зобов’язання, які пов’язані між собою об’єктивним рівнянням:

Активи = Капітал + Зобов’язання

Господарська діяльність виробничого підприємства складається з окремих процесів: заготівлі необхідних ресурсів, виробництва суспільно необхідної продукції, реалізації (збуту) готового продукту.

Процес виробництва (створення) суспільного продукту здійснюється в межах виробничої сфери. У бухгалтерському обліку відображуються матеріали, трудові та фінансові затрати на його виробництво.

Створений у процесі виробництва суспільний продукт підлягає розподілу. Одна його частина йде на відтворення предметів і засобів праці (основних засобів), друга — на оплату праці робітників і службовців, на створення загальнодержавних фондів споживання (пенсійного та ін.).

Для забезпечення безперервності процесу виробництва створений суспільний продукт підлягає обміну (реалізації). У процесі збуту продукту виникають витрати, пов'язані з його транспортуванням, зберіганням та реалізацією.

Зі сфери товарного обігу суспільний продукт надходить у сферу споживання. Виробниче споживання — це використання частини суспільного продукту у вигляді засобів виробництва. Невиробниче споживання здійснюється у ланках невиробничої сфери (оборони, культури та ін.).

Первинними елементами господарських процесів є факти господарського життя (ФХЖ), які, в свою чергу, складаються з господарських операцій, подій та явищ.

Під впливом окремих ФХЖ змінюється стан Активів, Капіталу, Зобов’язань. При цьому одні ФХЖ змінюють структуру і (або) величину Активів і Зобов’язань, залишаючи незмінною величину капіталу. Інші ФХЖ змінюють Активи або Зобов’язання, що призводить до збільшення або зменшення Капіталу. Слідством таких ФХЖ є доходи або витрати.

Доходи -це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов”язань, які призводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за рахунок внесків власників).

Витрати – це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов”язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

Порівняння доходів і витрат дозволяє визначити фінансовий результат діяльності:

Доходи - Витрати = Прибуток (Збитки)

Отже, предметом бухгалтерського обліку є господарські засоби за їх складом і розміщенням, джерела утворення та їх цільове призначення, господарські процеси, що відображаються в результаті виробництва продукції, витрати й результати господарської діяльності підприємства. Головними об’єктами, що складають предмет бухгалтерського обліку є активи, капітал, зобов’язання, доходи, витрати, фінансовий результат (прибуток, збитки).

Для управління діяльністю підприємства необхідно знати, які господарські засоби воно має, де вони розміщені і за рахунок яких джерел утворені, які доходи отримує підприємство та які несе витрати.

Відповідь на ці питання дає класифікація об’єктів бухгалтерського обліку.