Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции по бухучету.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
957.95 Кб
Скачать

Тема 8. Способи вартісного вимірювання в бухгалтерському обліку

8.1 Основні показники господарської діяльності підприємства

8.2 Оцінка матеріальних цінностей

8.3 Принципи оцінки господарських засобів і калькуляція

8.1. Основні показники господарської діяльності підприємства

Для характеристики господарської діяльності підприємств використовують певну систему показників. За способом обчислення ці по­казники поділяють на первинні, які визначають зведенням даних спостереження і подають у вигляді абсолютних величин, і похідні, що утворюються від первинних. За ознакою часу виокремлюють інтервальні показники, які характеризують явище за певний час, і моментні, які характеризують діяльність підприємства на певний момент часу. Зазначимо, що інтервальні й моментні показники можуть бути як первинними, так і похідними.

Залежно від того, який напрямок діяльності підприємства характеризують показники, їх поділяють на кількісні та якісні.

До кількісних належать показники обсягу чи певних процесів (обсяг заготовлених виробничих запасів, виробленої та реалізованої продукції). Якісні показники характеризують економічну ефективність діяльності підприємства. Виокремлюють такі якісні показники:

  • прибуток — різниця між виручкою підприємства від реалізації продукції (робіт, послуг) і сумою витрат на виконання господарської діяльності;

  • рентабельність — процентне відношення суми прибутку до обсягу реалізованої продукції (вартості капіталу, вкладеного в підприємство);

  • ефективність — порівняння показників рентабельності з плановими показниками підприємства чи в динаміці за певну кількість звітних періодів або з показниками інших підприємств, що працюють у таких самих умовах;

  • собівартість продукції (виробленої та реалізованої);

  • рівень витрат обігу.

8.2. Оцінка матеріальних цінностей

Оцінка — це відображення різнорідних об'єктів бухгалтерського обліку в єдиному грошовому вимірнику з метою їх узагальнення по підприємству в цілому.

Оцінка здійснюється шляхом множення ціни, тарифу, розцінки на натуральні та трудові вимірники відповідних об’єктів.

У бухгалтерського обліку таку оцінку можна здійснювати за купівельними цінами, фактичною собівартістю та обліковими цінами.

Купівельними цінами можуть бути прейскурантні чи договірні, прейскурантні зі знижкою чи надбавкою, фактичні (що визначаються за прейскурантними чи договірними цінами з урахуванням різних націнок, знижок, вартості допоміжних і транспортних витрат).

Для поточної оцінки руху матеріальних цінностей протягом певного періоду застосовують облікові ціни, що дають умовну оцінку, яка в кінці місяця коригується до фактично встановленого рівня

.

8.3. Принципи оцінки господарських засобів і калькуляція

Загальним принципом оцінки господарських засобів є її реальність. Досягається вона тим, що майно підприємства відображається за фактичною собівартістю.

В основі оцінки об’єктів за фактичною собівартістю лежить калькуляція, яка представляє собою спосіб підрахунку в грошовому виразі загальної суми витрат по тим чи іншим операціям з метою визначення фактичної собівартості заготівлі матеріалів, придбання основних засобів, виробництва готової продукції (виконаних робіт і наданих послуг).

Калькуляція необхідна для визначення фактичної собівартості майна, яке є в розпорядженні підприємства з метою його оцінки, а також для здійснення одного з основних принципів комерційного розрахунку – співставлення витрат з отриманим доходом від реалізації готової продукції (виконаних робіт і наданих послуг).

Іншим принципом оцінки є її однаковість. Цей принцип передбачає використання однакових методик оцінки для однакових об’єктів усіма підприємствами.