Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции по бухучету.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
957.95 Кб
Скачать

9.2. Види звітності та їх основний зміст

За видами бухгалтерську звітність організацій і підприємств поділяють на фінансову, внутрішньогосподарську (управлінську) та податкову.

За обсягом даних, які містяться у звітах, виокремлюють внутрішню та зовнішню звітність: внутрішня містить інформацію про роботу окремих підрозділів, а зовнішня відображає господарську діяльність підприємства в цілому.

Залежно від періоду, що охоплює звітність, її поділяють на проміжну (за місяць, квартал) і річну (за рік).

Обсяг, зміст звітності, строки, форма та адреси її представлення регламентуються відповідними законодавчо-нормативними актами.

Так, фінансова звітність подається відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність", а також положень (стандартів) бухгалтерського обліку, нормативно-правових актів, що регламентують питання фінансової звітності.

Розглянемо, у чому полягає основний зміст фінансової звітності. Баланс(форма № 1) показує зв'язок складу і розміщення господарських засобів у активі із джерелами їх формування й цільовим призначенням у пасиві; забезпечує контроль і аналіз наявності майна підприємств, його стану, розміщення і джерел формування, стану зобов'язань за розрахунками, фінансової стійкості, платоспроможності підприємств. Звіт про фінансові результати (форма № 2) містить інформацію про доходи, витрати та формування фінансового результату підприємства за видами діяльності. Звіт про рух грошових коштів (форма № 3) показує надходження та вибуття грошових коштів за видами діяльності за звітний період. Звіт про власний капітал (форма № 4) розкриває інформацію про операції, під впливом яких сталися зміни у власному капіталі підприємства. Примітки до річного фінансового звіту (форма № 5) містять розкриття суттєвої інформації, яка не знайшла відображення в попередніх формах. Фінансова звітність за квартал складається в обсязі тільки перших двох форм. Суб’єкти підприємницької діяльності – юридичні особи, які мають статус малих підприємств, квартальну і річну звітність складають в обсязі Балансу та Звіту про фінансові результати за спрощеною формою, передбаченою П(С)БУ № 25.

Податкова звітність складається відповідно до вимог Законів України “Про систему оподаткування в Україні”, “Про оподаткування прибутку підприємств”, “Про податок на додану вартість” тощо.

У встановлені законами строки підприємства подають у податкові органи та спеціалізовані фонди:

декларацію про податок на прибуток;

декларацію про податок на додану вартість;

декларацію про сплату акцизного збору;

розрахунок страхових внесків до Пенсійного фонду;

розрахунок комунального податку та інші форми.

Управлінська (внутрішня) звітність призначена для оперативного управління діяльністю підприємства. Форми і строки її представлення встановлюється керівництвом самостійно виходячи з потреб управління та специфіки діяльності

9.3. Порядок складання, подання та затвердження звітності

Перед початком складання звітності підприємства виконують велику підготовчу роботу:

  • перевіряють повноту відображення в поточному обліку господарських операцій, оформлюють їх відповідними документами;

  • уточнюють розподіл витрат і доходів між суміжними звітними періодами;

  • перевіряють стан розрахунків і списують в установленому порядку нереальну дебіторську, а також кредиторську заборгованість, за якою минули строки давності позову;

  • розподіляють витрати на обслуговування виробництва й управління;

  • визначають фактичну собівартість випущеної з виробництва та реалізованої продукції;

  • визначають та списують фінансовий результат від реалізації продукції та позареалізаційних операцій;

  • списують прибуток, використаний протягом року;

  • перевіряють правильність облікових записів, взаємно звіряють дані синтетичного та аналітичного обліків;

  • перед складанням річного звіту здійснюють повну інвентаризацію.

Усі підприємства фінансову квартальну та річну звітність подають засновникам відповідно до установчих документів; органам, до сфери яких належать; органу державної статистики; фінансовому органу в разі одержання асигнувань з бюджету; іншим адресатам відповідно до законодавства.

Квартальну звітність подають не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом, річну — не пізніше 20 лютого року, наступного за звітним.

Розгляд і затвердження звітності здійснюють у порядку, передбаченому Положенням про порядок представлення фінансової звітності, затвердженим Кабінетом Міністрів України.