Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_OA.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
820.74 Кб
Скачать

118. Поясність чим обумовлюється необхідність державного регулювання фінансового ринку. Співвідношення державного регулювання і саморегулювання.

Фінансовий ринок — це сфера економіки, де відчувається найжор-стокіший політичний тиск, адже фінансове законодавство регулює гігантські потоки капіталу.

Об'єктивні причини необхідності державного регулювання сучасного ринкового господарства:

1) відсутність досконалої конкуренції; 

2) для певної категорії товарів ціновий механізм не працює;

3) стосовно деяких виробництв ціни і витрати виробництва не відображають суспільного ефекту продукції: охорону навколишнього середовища, розвиток освіти, охорону здоров'я. Держава у таких випадках втручається у механізм ціноутворення або виділяє дотації на виробництво таких товарів і послуг;

4) наявність ринків, де адаптація здійснюється повільно і досить болісно порівняно з класичною моделлю саморегулювання. Наприклад,  ринок робочої сили.

Об'єктивна необхідність державного регулювання економіки зумовлена також тим, що державні та міждержавні інститути покликані зберігати такі цінності, як стабільність, і гармонійність суспільства, збереження і відтворення середовища існування народів  природного, національно-історичного, культурного.

Основними функціями державного регулювання— залежно від рівня і компетенції державних органів, які їх здійснюють є:

       регулювання макроекономічних пропорцій;

       розроблення та реалізація науково-технологічної, інвестиційної та соціальної політики;

      фінансування фундаментальних досліджень у галузі суспільних, природничих і технічних   наук за рахунок бюджетних коштів і кредитів;  

       економічний захист власних пріоритетних виробництв;

      розроблення регіональної політики; фінансування заходів соціальне та культурної політики;

     пом'якшення впливу кризових явищ; соціальний захист населення;

     вироблення вимог з охорони навколишнього середовища та його відтворення;

     захист особи, підприємництва, інтересів держави, майнових та інших прав громадян; організація інвестиційної діяльності.

119. У чому полягають переваги і недоліки прямих та непрямих податків. Поясніть свою відповідь.

120. Поясніть у чому полягає роль домогосподарств на фінансовому ринку.

Домогосподарства є важливою складовою нац. Єк-ки, а фінанси домогосподарств є невідємною складовою фін системи. З одного боку, домогосподарства постачають фін ресурси на фін ринок. Таке постачання реалізується, перш за все, через розміщення накопичених особистих коштів в ті чи інші фін інутсрументи(депозити, ЦП тощо). З іншого боку, домогосп. Є основним споживачем фін ресурсів : при дефіциті власних коштів для здійснення своїх ек проектів, вони вступають у фін відносини з посередниками фін сис-ми (банками, кредитними спілками тощо).

Для розуміння сутності фін-в домогосподарств, важливо визначитись із категорією „домогосподарство”. Під домогосп. В ек науці розуміють субєкт ек діяльності, ек одиницю,я ка склад-ся з однієї чи кількох осіб, обєднаних потребою здійснення спільної господ-ї діяльн-і з метою задоволення власних споживчих потреб, а також постачання трудових, матеріальних, фін та інших ресурсів на відповідні ринки. Члени домогосп-ва можуть бути родичами, але наявність сімейних звьязків між ними не обовязкова. Ввжливою ознакою є те ,що членів домогосп-ва поєднує спільне місце проживання, спільна житлова площа і спільні господ-і потреби. В Укр.,наприклад, лише близько 1% домогосп-в формують особи, не повьязані родинними звязками, тому можна сказати,що в сучасних ек умовах поняття „домогосп-во” та „сімья” є практично тотожними.

Фін домогосподарств – це регульовані у визначеному правовому полі за допомогою спец методів, прийомів та інструментарію потоки коштів через мікрорівневу сис-му грош фондів, які забезпечують функціонування і розвиток людей як фіз осіб, їх ек діяльність з метою придбання житла, підтримання здоровья, здобуття освіти, отримання пенсії, забезпечення інших аспектів людської діяльности.

Домогосп-ва, які мають надлишкові кошти, можуть виступати на фін ринку як покупці фін активів, домогосп-ва що мають дефіцит коштів для здійснення своїх проектів, виступають як позичальники фін ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]