Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seminaru_Fin%20runok_metod_2011_specialist.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
695.3 Кб
Скачать

Передмова

Функціонування ринкової економіки ґрунтується на функціо­нуванні різноманітних ринків, які можна згрупувати в два основні класи: ринки виробленої продукції (товарів та послуг) та ринки трудових і фінансових ресурсів. На ринку фінансових ресурсів зу­стрічаються такі, в яких у процесі господарювання виникає потреба в коштах для розширення їх діяльності, а також такі, у яких на­копичуються заощадження, що можуть бути використані для ін­вестицій. Саме на ринку фінансових ресурсів, або фінансовому рин­ку, відбувається перелив коштів, при якому вони переміщуються від тих, хто має їх надлишок, до тих, хто потребує інвестицій. При цьому, як правило, кошти спрямовуються від тих, хто не може їх ефективно використати, до тих, хто використовує їх продуктивно. Це сприяє не тільки підвищенню продуктивності та ефективності економіки в ціло­му, а й поліпшенню економічного добробуту кожного члена суспільства.

Курс "Фінансовий ринок" передбачений навчальними програмами з підготовки фахівців усіх економічних спеціальностей. Він вивчається студентами після знайомства із загальнотеоретичними економічними дисциплінами, що дозволяє закріпити вже набуті знання і поглибити професійну підготовку фахівців економічного профілю.

Мета та завдання курсу “ Фінансовий ринок ” – формування комплексного бачення взаємозв’язків на фінансовому ринку у системі фінансових інститутів.

В результаті вивчення курсу „ Фінансовий ринок” студенти повинні оволодіти:

- понятійним апаратом дисципліни, чітке структурування фінансового ринку, опрацювати фінансові інструментів та класифікацію учасників ринку;

- методологічними засадами та методологічним інструментарій фондового інвестування;

- інвестиційними характеристиками цінних паперів та дати оцінку ефективності проведення операцій на фінансовому ринку;

- моніторингом стану та прогнозування розвитку в цілому фондового ринку та окремих його сегментів, дослідження закономірностей зміни кон'юнктури;

- оптимізацією відносин між державою, фізичними та юридичними особами на ринку;

- набути вміння практичного використання здобутих знань, як дієвого важеля оздоровлення інвестиційного середовища, розвитку економічної системи, оптимізації економічної політики держави та ін.

Опрацювання більшості тем теоретичної частини курсу “Фінансовий ринок” супроводжується розв’язанням практичних завдань, які дозволяють закріпити набуті знання, поглибити розуміння ринкових процесів та довести вміння практичного використання навичок. У методичній розробці наведено типові задачі, які або різновиди яких, можуть бути використані під час самостійної та аудиторної роботи студентів, а також як окремі компоненти комплексних завдань для контролю знань.

Фінансовий ринок є базою утворюючою частиною сучасної ринкової системи розвинутих країн світу, відіграє провідну роль у становленні ринкових відносин країн, що прагнуть вибудувати стабільні економічні системи, тому головною метою курсу “Фінансовий ринок” є формування сучасного економічного мислення студентів, створення теоретичної бази спеціальних знань щодо статусу та значення фінансових інструментів, як специфічного товару, розуміння процесів й подій, що відбуваються на цьому ринковому сегменті, а, відповідно, і ринкових операцій. Базовим предметом курсу “Фінансовий ринок” є економічні відносини, що виникають між учасниками фінансового ринку.

Курс “Фінансовий ринок” гармонійно інтегрований в навчальну систему підготовки (перепідготовки) висококваліфікованих спеціалістів економічних спеціальностей і передбачає вільне володіння матеріалом таких дисциплін як “Основи економічної теорії”, “Основи підприємництва”, “Макроекономіка”, “Мікроекономіка”, “Фінанси”, “Статистика”, “Гроші і кредит”, “Підприємницьке право”, та іншими. Дисципліна безпосередньо пов’язана з курсами “Основи біржової діяльності”, “Економіка підприємства”, “Фінанси підприємства”, а також є невід’ємним компонентом таких дисциплін як “Інвестиційний менеджмент” щодо управління фінансовим інвестуванням, “Державні фінанси” в аспекті держаних інтересів щодо досліджуваного ринкового середовища, наприклад, державних цінних паперів, фінансування державного боргу, регулювання інвестиційної діяльності.

Методична розробка “Практичні завдання з дисципліни “Фінансовий ринок” має допомогти студентам в самостійному опрацюванні прикладних аспектів дисципліни, і включає 5 розділів:

  • майбутня та приведена вартості;

  • доходність фінансового інвестування. Вартість цінних паперів;

  • похідні фінансові інструменти: оцінка прав;

  • аналіз доходності фінансового інвестування. Портфельний аналіз;

  • специфічний фінансовий аналіз.

Практичні завдання містять приклади умов задач, тестові завдання по темах, список рекомендованої літератури. Необхідною умовою роботи з розробкою є опрацювання відповідного теоретичного матеріалу дисципліни “Фінансовий ринок”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]