Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_Istoriya лера.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
423.94 Кб
Скачать

57. Революція 1905-07рр.

За своїм характером була буржуазно-демократичною.Незважаючи на поразку мала велике історичне значеня.Революція завдала потужного удару царському самодержавству і змусила його піти на ряд поступок.Робітничий клас добився права створювати свої профспілкові і кооперативні організації,скорочення роб дня на 1-1.5 год.,збільшення З\П на 15%тощо.Для селян було скасовано викупні платежі за землю,знижено орендні ціни.8 Листопада 1906р оголошено початок аграрної рефори..Одним ії важливих підсумків було завоювання деяких демократичних свобод і створення нового всеросійського представницького органу – Державної Думи.,до складу обиралися представники усіх політ партій і усіх основних класів.В наступні 2роки революція пішла на спад і закінчилася розгоном ДержДуми. Провіджною політичною силою в Україні були робітники та селяни.Масові селянські виступи відбув в 1905 з виогоювирішення земельного питання.Формою їх боротьби стали погроми поміщицьких маєтків,убивства поміщиків. Активну участь у революції взяли військові.13 Червня 1905р в Одесі почався загальноміський страйк.14червня підняла повстання команда броненосця «Потьомкін».11листопада1905почалося повстання на головній базі Чорноорського флоту в Севастополі «Очаків».17листопада було вирішено провести збройну демонстрацію.У ході революції царат був вимушений піти на поступки і Маніфест 17 жовтня 1905 дарував народам Рос Імп політичні права та свободи.Отже револю.ція активізувала національний рух в Україні.Політичні партії відстоювали головне питання – автономію України в складі Федеративної Росії.

58.Україна під владою Речі Посполитої. Захопивши у XIV–XV ст. Галичину, Західну Волинь і Поділля, Польща прагнула оволодіти й українськими землями, які входили до складу Великого князівства Литовського. Польща для українських феодалів означала привілеї, обмеженість королівської влади, гарантовані політичні свободи...

Українські землі остаточно втратили адміністративний поділ, що брав початок із часів Київської Русі; натомість утворені Галицьке, Белзьке, Брацславське, Волинське, Київське і Подільське воєводства.

Південні землі залишалися майже незаселеними через постійні набіги татар

1557р – Статус на волоки виділяв кращі землі під фільварки

Почалося формування фільварків. Головною причиною цього процесу стало зростання попиту в Європі на зерно та загальне пожвавлення господарської діяльності. У16-17ст Річ Посполита стає одним із найбільших експортерів зерна. Перехід до фільваркового господарства супроводжувався посилення феодального гноблення селянства: замість грошового або натурального обробку селяни мусили відробляти майже щоденну панщину, селянські наділи занепадали.

Відбувається зміцнення політичного та економічного впливу польської шляхти в державі. Польські магнатські роди й католицька церква захопили величезні площі укр. землі. В Україні діяли польське феодальне право і Литовські статути. Статут 1588р закріпачив селян і встановив 20річнний термін розшуку селян-утікачів. Право власності на землю отримала тільки шляхта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]