Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біогеографія.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
81.7 Кб
Скачать

12.Особливостібіомів:мішані ліси.

Клімат в ареалі лісової зони помірно прохолодний, різної континентальності, але опадів достатньо для проростання деревної рослинності (від 350 до 1000 мм на рік). Опади протягом року розподіляються досить рівномірно, але максимум припадає на теплу пору року. Літній і зимовий сезони чітко виражені, а в розвитку біоти простежується сезонна ритмікаҐрунти віддзеркалюють кліматичні умови, змінюючись від мерзлотно-тайгових на півночі до підзолистих, дерново-підзолистих ісірих лісових на півдні. Рослинність. Бореальні хвойні ліси, утворені модриною, кедром сибірським, ялиною сибірською, ялицею та кедровим стелюхом, називають тайгою. Ліси, в яких домінують нетайгові породи – ялина європейська та фінська, сосна, ялівець звичайний, тайгою не вважають. Хвойні ліси поділяють на темнохвойні, що складаються з тінелюбивих видів ялин, ялиць, тсуг тощо, і світлохвойні, Види родів ялини, ялиці, сосни і модрини є головними лісоутворювальними породами Євразії і Північної Америки. У Північній Америці до цих порід домішуються тсуга (Tsuga) і псевдотсуга. В чагарничково-трав’янистому ярусі домішуються ягідні рослини – чорниця, брусниця, буяхиНа місці корінних хвойних лісів, унаслідок пожеж і вирубок формуються похідні вторинні дрібнолисті ліси, де переважають береза й осика. Ці породи найлегше відновлюються, оскільки вони найменше вимогливі до умов зростання. Дрібнолисті ліси широкого поширення набули в лісостеповій підзоні Західного і Середнього Сибіру, де утворили смугу острівних ареалів – колок. Тваринне населення. Малосприятливі умови тайги змушують тварин пристосовуватися до активного способу життя на час суворої

зими, або ж впадати на цей час у сплячку, анабіоз, мігрувати за межі зони. Зважаючи на це, тваринне населення особливим видовим багатством не вирізняється. Серед копитних ссавців тут водиться лось і олень (заходить з лісотундри), які поїдають листя і пагони молодих рослин. Тетереви влітку харчуються ягодами, пагонами, листям, а також дрібними безхребетними, а взимку змушені споживати хвою і пагони дерев. В Євразії характерний звичайний і кам’яний глушці (Tetrao urogallus T.urogalloides), орябок (Bonasa bonasia), а на Далекому Сході – дикуша (Falcipenis falcipenis), у Північній Америці – канадська дикуша (Falcipenis canadensis). З наземних тварин насінням, зеленню та дрібними безхребетними харчуються лісові полівки (червона, червоно-сіра), бурундуки (сибірський, американський смугастий і малий). Білки, окрім насіння хвойних, харчуються також ягодами, грибами, рідше комахами. Тритони, ящірки і жаби харчуються дрібними безхребетними, а гадюки – гризунами і жабами. У літній період у тайзі збирається різноманіття комахоїдних птахів – дроздів, горихвісток, славок, очеретянок, кобилочок.

13.Особливості біномів:широколистяні ліси.

підзона широколистяних лісів, яка займає досить широку смугу в північній і дуже обмежену площу в південній півкулі. Широколистяні ліси утворили свій біом у вологих і помірно вологих умовах з максимальними опадами і сприятливими температурами, які за літо коливаються в різних регіонах від 13 до 22°С. Середньозимові температури не понижаються в межах підзони нижче ніж 6–7°С. Рослинність В Європі переважають букові, дубові, грабові й липові формації. Окрім цих головних лісоутворювальних порід, долучаються ясен, клен, ільм. Чагарниковий ярус формується з ліщини, свидини, крушини, глоду, бруслини, жимолості, черемхиПівнічноамериканські широколистяні ліси подібні до східно-азійських. Вони утворюють кленово-букові, дубово-кaрієві ліси з дуба білого та різних видів каріїУ Південній півкулі широколистяні літньозелені ліси займають дуже обмежені площі. В умовах перезволоженого клімату вічнозелені ліси, структурно і флористично мало відрізняються від субтропічних. У Патагонії і на вогняній землі трапляються широколисті ліси з бука південного і магнолії. Тваринне населення. Рясний зеленолистяний і трав’яний корм влітку та гілочний взимку сприяв поширенню різноманітних тварин у всіх надземних і підземних ярусах широколистяних лісів північної і південної півкуль. Комахоїдні птахи, зокрема дрозди, мухоловки, синиці, славки, пуночки збирають корм у кронах дерев і лісовій підстилці.У надземному ярусі водяться хижаки, ареал яких виходить за зону широколистяних лісів: вовк, лисиця, бурий ведмідь (в минулому), горностай, ласка.