Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біогеографія.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
81.7 Кб
Скачать

9.Поняття про біосферу. Її межі.

Біосфера –це своєрідна оболонка Землі, яка містить всю сукупність живих організмів і ту частину речовини планети, що перебуває у безперервному обміні з цими організмами. Вона значною мірою змінена людиною. Стан біосфери, у якому людська діяльність відіграє головну роль, В. Вернадський називав ноосферою. Межі: приземний простір життя організмів, який охоплює нижню частину атмосфери, всю гідросферу і верхню частину літосфери.

10. Флористичне районування суші Землі. Області: Антлантико-Північно-Американська та Скелястих гір. Атлантично-Північноамериканська область займає простір від атлантичного узбережжя Північної Америки до Великих рівнині від узбережжя Мексиканської затоки до південних районів Канади. Флора цієї області характеризується великим багатством і високим ендемізмом. Ендемічними тут є дві родини і майже 100 родів; дуже багато ендемічних видів, серед яких чимало третинних реліктів. Дослідженнями виявлено,що у флорі Атлантичного узбережжя Північної Америки і флорі Східної Азії є багато спільних родів і близьких вікарних видів, що, безумовно, свідчить про існування в минулому зв’язків між Азією і Північною Америкою. Ці зв’язки були двобічними, проте основною все ж була флора Східної Азії. Область Скелястих гір розміщена в межах Західної Канади і західних штатів Північної Америки, від Аляски до Нью-Мехіко. Її флора близька до флори Циркумбореальної області, водночас і досить самобутня для виділення в самостійну. Тут є одна ендемічна родина, кілька десятків ендемічних родів і значна кількість ендемічних видів. Переважають на території області хвойні ліси, до складу яких належать сосна жорстка, туя складчаста, секвоя вічнозелена.

11.Маса живої речовини в біосфері, її продукція. Біома́са  — загальна кількість  живої речовини в деякій екосистемі.Кількість біомаси визначається за вагою  речовини живих організмів. Абсолютна величина біомаси сучасних організмів земної кулі може бути визначена дуже наближено. Так, наприклад, вага живих організмів Світового океану дорівнює приблизно 16 мільярдів тонн, організмів суші — приблизно 6 трильйонів тонн.Щорічно приріст біомаси у світі оцінюється в 200 млрд. т в перерахунку на суху речовину, що енергетично еквівалентно 80 млрд. т нафти. Одним із джерел біомаси є ліси. При переробці деревини 3-4 млрд. т складають відходи, енергетичний еквівалент яких складає 1,1-1,2 млрд. т нафти. Світова потреба в енергії складає тільки 12% енергії щорічного світового приросту біомаси. Частка і кількість біомаси, використовуваної для одержання енергії постійно знижується, що можна пояснити порівняно низькою теплотою згоряння біомаси, унаслідок високого вмісту в ній води. Для дослідження живої речовини планети В. Вернадський запропонував такі категорії, як “вага” і “об’єм”, що дало можливість надалі досить точно визначити параметри біомаси, а також продуктивність біосфери та її складових: суходолу та Світового океану. Найбільшу біомасу має рослинність суходолу завдяки фіто масі лісів. Загалом зоомаса суходолу у п’ять, а продуктивність у десять разів вища, ніж океану. Незважаючи на таку мізерну вагу біосфери, організми в географічній оболонці виконують надзвичайно продуктивну роботу.Насамперед вони акумулюють енергію сонячних променів, котруперетворюють у хімічну, електричну, теплову та інші види.