Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПА.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
346.62 Кб
Скачать

28. Значення, завдання фінансового аналізу та методика його проведення. Фінансові показники проекту

Фінансовий аналіз являє собою спосіб накопичення, перетворення та використання інформації фінансового характеру. Він здійснюється для того, щоб довести, що підприємство має стабільний фінансовий стан і фінансові результати (прибуток), збереже їх у майбутньому в ході реалізації проекту, а також довести, що проект буде рентабельним та ефективним.

Фінансовий аналіз передбачає вирішення таких завдань:

1. Оцінити фінансовий стан і фінансові результати підприємства „без проекту” і „з проектом”.

2. Оцінити потребу в фінансуванні проекту і забезпечити координацію використання фінансових ресурсів у часі.

3. Визначити достатність економічних стимулів для потенційних інвесторів.

4. Оцінити, оптимізувати і зіставити витрати та вигоди проекту в кількісному вимірі.

Фінансовий аналіз інвестиційного проекту включає в себе аналіз фінансової діяльності підприємства по різних її напрямках та аналіз самого проекту і здійснюється в такі етапи:

  • аналіз фінансового стану підприємств, який включає аналіз складу і структури балансу, динаміки складу та структури майна підприємства

  • аналіз динаміки, складу та структури джерел фінансових ресурсів, який включає: загальну оцінку джерел; аналіз руху власного і позичкового капіталу; аналіз залученого капіталу і додаткових джерел фінансових ресурсів та їх використання;

  • аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства;

  • аналіз ділової активності підприємства;

  • інвестиційний аналіз: основні напрямки довгострокового інвестування; аналіз структури довгострокових інвестицій та джерел їх фінансування

До основних груп фінансових показників проекту відносяться:

1. Показники ліквідності – здатності підприємства вчасно розраховуватися по боргових зобов’язаннях шляхом перетворення всіх активів у грошові кошти. Оборотні кошти входять до складу початкових витрат на проект і мають підтримуватися на певному рівні протягом усього циклу проекту. Показники ліквідності на плановий період розраховуються, виходячи з наявних на початок проекту показників фінансового стану, тобто аналізується вплив на їх зміну проектних змін. Аналіз ліквідності дозволяє зробити висновок, чи дотримано загальноприйнятих нормативів.

2. Показники рентабельності – аналізується рентабельність власного капіталу ( не менша 20%), рентабельність власного капіталу, вкладеного в проект, рентабельність активів ( не менша 14%), рентабельність капітальних витрат, рентабельність продаж (15-30%), рентабельність інвестованого капіталу ( не менша 14%).

Розрахунок показників ліквідності і рентабельності „без проекту” – це розрахунок динамічного ряду на прогнозний період. Розрахунок показників ліквідності і рентабельності „з проектом” – це розрахунок значень цих показників на основі проектних даних. Різниця між ними показує вплив проекту на фінансовий стан і результати діяльності підприємства.