Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПА.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
346.62 Кб
Скачать

25. Оцінка впливу зовнішніх та внутрішніх факторів на проект

До зовнішнього середовища проекту відносять ті політичні та економічні умови, в яких буде реалізовано проект. Ідеться, перш за все, про правове та соціальне середовище. Зовнішні фактори впливу практично не піддаються змінам з боку розробників проекту, вони є системою обмежень і меж, які потрібно враховувати в процесі підготовки проектних рішень.

Особливо важливим є врахування державної політики та урядового регулювання всіх аспектів інвестиційної діяльності стосовно виробництва, споживання продукції проекту, імпорту, експорту товарів та сировини, стан­дартів, обмежень, митних зборів, оподаткування, надання субсидій, існуючих форм стимулювання, кредитного і валютного регулювання.

Якщо проект зорієнтовано на зовнішній ринок, то потрібно оцінювати ступінь впливу на нього митної політики, чинних митних зборів, податків та доцільність орієнтації на зовнішні ринки збуту продукції чи закупівлі сировини і матеріалів.

При оцінці зовнішнього середовища проекту аналізують соціально-економічні умови країни та регіону, де передбачають реалізовувати проект або його продукцію, вивчають законодавство про умови праці, рівень соціальної захищеності населення. Розробникам проекту треба брати до уваги рівень кваліфікації кадрів, продуктивність праці, стандарти безпеки праці і охорони здоров'я, наявні тенденції і можливі їх зміни, аналізувати їх вплив на інвестиційні і виробничі витрати, а також оцінити рівень додаткових витрат, необхідних для додержання вимог законодавства про працю і охорону сере­довища, впливу на нього проекту.

Аналіз інституційних характеристик внутрішніх факторів проекту перед­бачає їх діагностику, оцінку їх можливого впливу на успішність здійснення проекту, розробку рекомендацій щодо підвищення його ефективності. А оцінка рівня та можливостей менеджменту проекту є основним фактором успішної його реалізації. Від рівня управлінської команди проекту залежить не тільки якість інституційного чи іншого аналізів, а й усього обгрунтування проекту і його реалізації.

Виконуючи аналіз виробничих можливостей менеджменту проекту чи організації, що здійснює проект, слід зосередитись на таких основних факторах:

  • оцінка дієздатності управлінської команди;

  • характеристика кваліфікаційного рівня і наявність досвіду команди у вирішенні аналогічних або подібних проектів;

  • аналіз наявних механізмів мотивації для успішної реалізації проекту;

  • відповідність менеджменту проекту корпоративній культурі і цілям проекту.

Функціональні обов'язки управлінської структури здійснення проекту зводяться до такого:

  • підбір спеціалістів, команди, координації її діяльності зі створення проекту;

  • вибір проектної і підрядної організацій, організація передпроектних робіт;

  • узгодження дій та інтересів усіх учасників створення і впровадження проекту;

  • підготовка та оформлення документів, угод, контрактів на виконання робіт та постачання матеріалів, конструкцій, деталей, устаткування;

  • планування робіт зі створення і реалізації проекту, у т. ч. проектних рішень, підготовка (складання) сітьових і календарних планів (графіків);

  • контроль за термінами, якістю та вартістю проектних і будівельно-монтажних робіт.