Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПА.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
346.62 Кб
Скачать

19. Поняття проектного ризику та невизначеності.

Класифікація проектних ризиків.

Враховуючи той фактор, що інвестиційні проекти, розроблені в теперішньому часі підлягають реалізації у майбутньому, оцінити їх ефективність з вірогідністю 100% практично неможливо, так як існує невизначеність точного виміру величини результатів і витрат, оскільки вони ще не отримані, а тільки очікуються в майбутньому. Тому інвестор змушений визначити для себе, на який ризик він готовий піти, щоб одержати бажаний результат.

Під ризиком слід розуміти можливість настання несприятливої події, що призводить до різних втрат ( втрати майна, одержання доходів нижче очікуваного рівня тощо).

Існування ризику пов’язане з неможливістю прогнозувати майбутнє. Виходячи з цього, основними властивостями ризику є його приналежність до майбутньої невизначеності та залежність від результатів прогнозування і планування, що суттєво впливає на обгрунтованість прийняття управлінських рішень.

Під невизначеністю розуміється неповнота та неточність інформації про умови реалізації проекту. Невизначеність (більш реалістичне перед­бачення) має на увазі можливість здійснення кількох варіантів з різною імовірністю.

Невизначеність виступає джерелом ризику, тому її необхідно мінімізувати за допомогою отримання повної інформації (якісної, достовірної, вичерпної), намагаючись звести невизначеність до нуля, тобто до повної визначеності. Але на практиці це здійснити дуже важко.

Ризик присутній практично у всіх сферах діяльності, тому точно і однозначно його сформулювати неможливо.

Ризики інвестиційного проекту підпадають під вплив широкого кола факторів, зокрема, економічних, політичних, технічних, юридичних, природних, соціальних, виробничих тощо. Найвпливовішими з точки зору можливих втрат підприємства є фінансові ризики, оскільки вони пов’язані з реальними грошовими потоками.

Проектні ризики бувають зовнішні та внутрішні. Зовнішні ризики, у свою чергу, поділяються на непередбачувані і передбачувані. Зовнішні непередбачувані ризики зумовлені:

  • зміною політичної ситуації та не передбачуваними державними за­ходами регулювання у сферах землекористування, оподаткування, ціно­утворення, експорту-імпорту, охорони довкілля і т.д.;

  • природними катастрофами (повенями, землетрусами, кліматични­ми змінами іт.п.);

  • злочинами та несподіваним зовнішнім екологічним і соціальним впливом;

  • зривами у створенні необхідної інфраструктури, банкрутствами, затримками у фінансуванні, помилками у визначенні цілей проекту.

Зовнішні непередбачувані ризики врахувати практично неможливо. Зовнішні ж передбачувані ризики при аналізі проекту можна врахува­ти. До таких ризиків відносяться:

  • ринковий ризик через погіршення можливостей одержання си­ровини, підвищення на неї цін, зміну вимог споживачів продукції, поси­лення конкуренції тощо;

  • операційний ризик, пов'язаний з відступом від цілей проекту й не-можливістю підтримання управління проектом;

  • ризик шкідливого екологічного впливу;

  • ризик негативних соціальних наслідків;

  • ризик зміни валютних курсів;

  • ризик непрогнозованої інфляції;

  • ризик податкового тиску.

Внутрішні ризики поділяються на планово-фінансові, пов'язані зі зри­вом планів робіт і перевитратою коштів, та технічні, пов'язані зі зміною технології, погіршенням якості продукції, помилками в проектно-технічній документації, тощо.