Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПА.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
346.62 Кб
Скачать

22. Значення та завдання маркетингового аналізу проекту

Маркетинговий, або комерційний, аналіз інвестиційного проекту є центральним у проведенні експертизи щодо можливості реалізації проекту, оскільки саме від його результатів багато в чому залежать концептуальні висновки інших аспектів аналізу. Від його результатів залежать вартісні характеристики варіантів реалізації проекту і його ефективність у цілому і тому він спрямований на виявлення маркетингових умов можливості реалізації проекту, на з'ясовування потенційних можливостей продукту проекту на конкурентних ринках і забезпечення проекту ресурсами. Він має підтвердити версію розробників ділового плану щодо його комерційних перспектив, а коли ні, то проект не буде прийнято до фінансування.

Основними завданнями маркетингового аналізу проекту є:

  1. обґрунтування комерційної спроможності інвестиційного проекту;

  2. оцінка можливостей реалізації проектної продукції на обраному ринку;

  3. отримання такого доходу, що дозволив би покрити витрати на створення проекту і задовільними інтереси інвесторів;

  4. розробка заходів щодо ефективного просування проектної продукції на ринок, зниження витрат на ці заходи і стимулювання проектної маркетингової діяльності.

23. Значення та завдання технічного аналізу

Технічний аналіз відображає техніко-технологічну обґрунтованість проектних рішень. Він дозволяє визначити величину інвестиційних витрат за проектом та поточні витрати на випуск продукції. Це дає можливість при порівнянні з прогнозним обсягом продаж зробити висновки щодо можливості реалізації проекту в даних умовах.

Його метою є обґрунтування технічної і технологічної життєздатності інвестиційного проекту і продукції, яку випускатимуть на створюваних виробничих потужностях.

Визначення і аналіз технології, яку передбачено використовувати в проекті, слід здійснювати з урахуванням таких чинників:

  1. можливості її реалізації в даному суспільстві;

  2. наявності місцевих ресурсів і національних інтересів країни;

  3. відповідності сучасному технічному і технологічному рівню;

  4. прогнозованої економічної та соціальної ефективності.

Проведення технічного аналізу забезпечує на альтернативній основі обґрунтування місця розташування проекту, визначення його масштабів і термінів створення з урахуванням можливих коливань на ринку. При цьому здійснюється аналіз технологічних процесів застосованих у проекті, виробничих нормативів, МТЗ, умов експлуатації, обслуговування і ремонту устаткування, технічної і технологічної документації щодо створення проекту і випуску продукції

24.Значення та завдання інституційного аналізу

Завдання визначення якісного впливу на проект його зовнішнього середовища і можливість реалізації проекту в заданих умовах має вирішувати інституційний аналіз.

Метою здійснення інституційного аналізу інвестиційного проекту є визначення впливу зовнішніх (політичних, економічних, соціокультурних, правових та ін.) і внутрішніх (рівня кваліфікації персоналу, залученого до впровадження проекту, менеджменту організації, що забезпечує впровадження проекту тощо) факторів на успішність реалізації проекту.

Інституційний аналіз має вирішувати такі основні завдання:

  1. аналіз політичної орієнтації і макроекономічної політики уряду, держави;

  2. ідентифікація цілей проекту і напрямів розвитку, що визначені урядом як пріоритетні;

  3. оцінка рівня менеджменту проекту та визначення параметрів його реалізації;

  4. характеристика кадрового потенціалу організації щодо здатності виконати завдання проекту;

  1. аналіз узгодженості цілей проекту з інтересами його учасників;

  1. аналіз відповідності організаційної структури управління проектом і підприємством стосовно досягнення проектної мети.

Складовими інституційного аналізу є:

1) характеристика сильних і слабких сторін організацій — учасниць проекту та оцінка можливості виконання ними проектних завдань;

  1. опис та аналіз правової бази, політичних факторів, у межах яких будуть реалізовувати та експлуатувати проект;

  2. оцінка можливого впливу державної політики, макроекономічного регулювання і регламентації зовнішньоторговельної та інвестиційної діяльності на реалізацію проекту;

  3. розробка заходів протидії потенційно можливому гальмівному впливу на проект нормативних актів, лобіювання інтересів учасників проекту;

  4. розробка програми усунення або зменшення негативного впливу внутрішніх факторів, що впливають на успішну реалізацію проекту.