Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криминальное шпоры.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
167.68 Кб
Скачать

85.Звільнення від відбування покарання з випробуваннями.

Звільнення від відбування покарання з випробуванням (ст. ст. 75–78 КК). суд може прийняти рішення про звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням, якщо при призначенні покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, а також позбавлення волі на строк не більше п’яти років, враховуючи тяжкість злочину, особу винного та інші обставини справи, дійде висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання.

Підставами такого звільнення є: 1) призначення особі основного покарання лише чітко вказаних в законі видів (ст. 75 кк); 2) висновок суду про можливість виправлення особи без відбування покарання. такий висновок ґрунтується на врахуванні судом тяжкості вчиненого злочину, особи винного та інших обставин справи, які повинні свідчити про знижений ступінь тяжкості вчиненого злочину та суспільної небезпечності особи винного та можливість виправлення засудженого без відбування покарання.

Звільнення від відбування покарання з випробуванням означає, що суд ухвалює звільнити засудженого від відбування покарання, якщо він протягом визначеного судом іспитового строку не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього обов’язки. іспитовий строк встановлюється судом тривалістю від одного до трьох років. тривалість іспитового строку в кожному конкретному випадку визначається судом, виходячи із обставин кримінальної справи. суд звільняючи засудженого від відбування покарання з випробуванням може покласти на нього обов’язки, передбачені ч. 1 ст. 76 кк.

За поведінкою засудженого та виконанням ним покладених на нього судом обов’язків під час іспитового строку здійснюється контроль, який покладається на органи виконання покарань за місцем проживан- ня засудженого, а щодо військовослужбовців – на командирів війсь-кових частин.

особі, звільненій від відбування покарання з випробуванням, відповідно до ст. 77 кк може бути призначено додаткові покарання у виді штрафу, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю та позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу.

правові наслідки звільнення від відбування покарання з випробуванням:

1) якщо засуджений після закінчення іспитового строку виконав покладені на нього обов’язки та не вчинив нового злочину, то суд зобов’язаний звільнити його від призначеного покарання;

2) якщо засуджений не виконує покладені а нього обов’язки або систематично вчинює правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, то суд направляє засудженого для відбування призначеного йому покарання. у разі вчинення засудженим протягом іспитового строку нового злочину суд призначає йому покарання за правилами, передбаченими в ст. ст. 71,72 кк, тобто призначає покарання за сукупністю вироків з реальним його відбуванням.

Цей вид звільнення від відбування призначеного покарання є неостаточним (умовним) та належить до дискреційних повноважень суду.