Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_Yelektr_2010_Ukr.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
12.93 Mб
Скачать

1.4.3 Лізмон-транзистори

ЛІЗМОН-транзистор — це МОН-транзистор ( метал-оксид-напівпровідник) з індукованим каналом типу або . ЛІЗМОН-транзистори застосовуються для побудови пам'яті. На МНОН-транзисторах звичайно будують елемент пам'яті, що може працювати в таких режимах:

  • зберігання інформації;

  • зчитування інформації;

  • стирання інформації

  • програмування.

Такі транзистори мають один або кілька затворів. Структурна схема ЛІЗМОН-транзистора з одним затвором показана на рис. 1.22,а. Металевий затвор цього транзистора розміщений у діелектрику, що являє собою діоксид кремнію, і не має металевого виводу. Він відділений від кристала діелектриком товщиною 0,1 нм. Цей затвор називають плаваючим (ПЗ).

В Iпр

В

а) б

хІ уІ X 1

Vt2 VT1

Vt1 Y1

в) г)

Рисунок 1.22 – Структурна схема ЛІЗМОН-транзистора:

а) з одним затвором;

б) із двома затворами;

в) умовне позначення ЛІЗМОН-транзистора з одним затвором;

г) умовне позначення ЛІЗМОН-транзистора з двома затвороми;

При подачі напруги на плаваючий затвор з'являється провідний канал і транзистор відкривається, відбувається записування логічної одиниці, при відсутності напруги транзистор закривається, у цьому випадку відбувається записування логічного нуля.

На структурній схемі (рис.1.22,б) показаний транзистор із двома затворами. У цьому випадку робота транзистора здійснюється в такий спосіб. Для забезпечення режиму програмування на стік і виток подається позитивний імпульс напруги амплітудою 25 В. При цьому на -переходах виток-підкладка й сток-підкладка спостерігається інжекція заряду. Частина електронів попадає на ПЗ, у результаті накладки на ПЗ негативного заряду гранична напруга на передатній характеристиці зміщається в область більш високого рівня. Це відповідає логічному нулю. Якщо заряд на ПЗ відсутній - це відповідає логічній одиниці.

Стирання записаної інформації складається у витисненні заряду із ПЗ, при чому дана операція здійснюється одним зі способів:

  • За допомогою імпульса напруги на затворі. У цьому випадку електрони на ПЗ витісняються в підкладку електричним полем і відновлюється стан логічної одиниці.

  • За допомогою ультрафіолетового випромінювання через прозоре скло в кришці корпуса. У цьому випадку ультрафіолетове випромінювання викликає посилення теплового руху й електрони розсмоктуються із ПЗ у підкладку.

ЛІЗМОН-транзистори в режимі зчитування працюють у такий спосіб. На затвор подається напруга зчитування, значення якої лежить між двома граничними рівнями. Якщо в елемент пам'яті записана логічна одиниця, то транзистор відкривається, якщо ж логічний нуль - закривається.

Забезпечення роботи транзистора в режимі зберігання інформації здійснюється за рахунок відсутності заряду на електродах ПЗ, що не допускає розпливу заряду в підложку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]