Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іхтіологія Лр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
410.62 Кб
Скачать

2 Матеріальне забезпечення

2.1 Вологі препарати пластинчатозябрових молюсків, кальмарів, каракатиць, креветок, раків, лангустів, трепангів, морських їжаків;

2.2 Малюнки та таблиці із зображенням молюсків, ракоподібних, голкошкірих та водоростей;

2.3 Черепашки двостулкових молюсків.

3 Теоретичне обґрунтування

До нерибних об’єктів промислу належать молюски, ракоподібні, голкошкірі, водорості та деякі вищі водні рослини.

Молюски. Серед промислових молюсків найбільше значення мають:

  • пластинчатозяброві (устриці, мідії, гребінці);

  • черевоногі (морське вухо);

  • головоногі (кальмари, каракатиці, восьминоги).

Устриці - теплолюбні організми, розповсюджені в морях південних та й середніх широт. Мешкають на глибинах від 1 до 70 м на кам’янистих та піщано - мулистих ґрунтах, утворюючи колонії. Найбільш крупна тихоокеанська устриця досягає довжини 38 і ширини 12 см.

Мідії мешкають в різних морях земної кулі на глибині від 1 до 50 м. Евритермні та евригалінні організми. Найбільших розмірів досягає японська мідія - 20 см. Довжина чорноморської мідії 8-11 см..

Гребінець широко розповсюджений в Мировому океані, зустрічається на глибинах від 0,5 до 50 м. Діаметр черепашки коливається від 3 до 20 см.

Морське вухо - ці теплолюбні тварини відсутні в північних та арктичних морях. їх черепашки мають характерну вухо подібну форму з товстим шаром перламутру. Розміри раковини звичайно не більше 10-12 см, іноді 25 см. Мешкають в прибережної зоні прикріплюючись до скель та каменів.

Кальмар має тіло торпедоподібної форми, на боках широкі плавці, навколо роту десять щупалець. Хижаки, живляться рибою, мешкають в товщі води. Промислова довжина не більше 60см.

Восьминоги. Деякі види досягають довжини 1,5 м. Тіло складається із голови з 8 щупальцями і великого овального тулубу. Веде донний спосіб життя.

Голкошкірі. До промислових голкошкірих належать голотурії і морські їжаки. Найбільше значення мають серед голотурій трепанги, які розповсюджені в Японському морі. Довжина тіла 30-40 см. Навколо роту вінчик щупалець. Мешкає на глибинах від 0,5 до 50 м в бухтах та затоках на твердих ґрунтах.

Кукумарія досягає довжини 40 см і маси 1 кг. Мешкає в прибережної смужці на глибинах до 10 м.

Ракоподібні.

Креветки. Найбільш інтенсивний промисел ведуть в північної частині Тихого океану, біля берегів Мексики, Африки, Персидської затоці. Мешкають в товщі води, мають видовжене, стиснене з боків тіло. Далекосхідна креветка досягає 15-18 см.

Краби. Найбільша тварина серед крабів - камчатський краб. Середні розміри панциру 16 см при масі 2 кг. Самки крабів менш за самців і в промислі не використовуються. Мешкає на глибині від 4 до 250 м. Донна тварина, мешкає на піщаних та піщано-мулистих ґрунтах.

Річні раки. Мешкають в основному в водоймищах з проточною водою на твердих ґрунтах під каменями та корягами. Досягають довжини 18-20 см.

Омар. Це морський рак, зовнішнє схожий на річного рака, але значно більших розмірів. Промислове значення мають звичайний і американський омари.. Перший зустрічається уздовж європейського узбережжя від Північного до Середземного моря. Американські омари розповсюджені вздовж узбережжя Північної Америки.

Мешкають на кам’янистих і скелястих ділянках узбережжя. Довжина їх тіла досягає 50 см, а маса - 6 кг.

Лангуст. Розповсюджені в тропічних і помірних морях Атлантичного і Тихого океанів. Відрізняється від омарів відсутністю клешнів. Довжина тіла не перебільшує 40-50 см, маса - 4 кг, зустрічається і масою до 8 кг.