Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpargalka_na_ispit.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

[Ждановщина і українська культура

Доктрина Жданова торкнулася і української культури. Зокрема було видано постанови ЦК КП(б)У «Про перекручення і помилки у висвітленні історії української літератури», "Про журнал сатири і гумору «Перець», «Про репертуар державних і оперних театрів УРСР і заходи щодо його поліпшення» тощо.

Під проводом Лазара Кагановича цькування національної культури набуло ще ширшого масштабу. ЦК КП(б)У ухвалив постанову «Про політичні помилки і незадовільну роботу Інституту історії України Академії наук УРСР». У вересні 1947 р. Олександр Корнійчук виступив на пленумі правління СРПУ з промовою "Про виконання СРПУ постанови ЦК ВКП(б) про журнали «Звезда» і «Ленинград», у якій звинуватив у націоналістичних ухилах Максима Рильського, Олександра Довженка та інших. Нові витки кампанії відбувалися у 1950 р., внаслідок постанови ЦК КП(б)У «Про журнал „Дніпро“», та у 1951 р., коли московська газета «Правда» розкритикувала Володимира Сосюру за вірш воєнної доби «Любіть Україну».

60.Засадничі ідеї націології, її предмет вивчення.

Націологія - наука про формування і розвиток нації. Обєкт, дослідження цієї науки у процесі формування.Це озн. що завдання націології є з»ясуванням того, як етнос розвивався в різні історичні фази, як перетворився в модерно нації. Народ, який за своєю суспільною структурою суттєво відрізняється від модерної нації. Є об»єктом дослідження етнології та етнографії. Націологія, а також націографія починає наукознавчі студії там де їх закінчили етнологія та етнографія. За своєю природою процеси суто генетичні не однакові, тому і здобутки в них різні нація і народ. Засновником націології як суспільно-політичної соціологічної науки є укр.дослідник Ольгерд і Політбочковський. В 20рр Бочковський працює над розробленням наукової теорії нації. Цікавився проблемою розв»язання нац..справ поневолення народу. І згодом за Парасольським, який чи не перший у Європі заклав початки в націології. Починає розвивати нову соціологічну дисципліну націології. Предметом дослідження стає широке коло маловивчених питань. Методологія націєзнавчих студій, природа і структура нації, етно та націогенетичні процеси історичного розвитку національних теорій та ідеологій, країн світу. Означення їдей він виклав у своєму фундаментальному творі «Вступ до націології.»

61.Українське театральне мистецтво 20-30 рр. XX ст..

На розвитку театрального мистецтва 20—30-х років також позначився процес українізації, що трагічно закін­чився "розстріляним відродженням". Державний народний театр очолював Панас Саксаганський. До складу трупи увійшли Марія Заньковецька, Лю­бов Ліницька, Дарія Шевченко. Репертуар складався з по­бутової, історичної й класичної тематики. У 1922 р. діячі "Молодого театру" створюють у Києві творче мистецьке об'єднання — модерний український театр "Бе­резіль", що існував до 1926 р. Очолює цей театр Лесь Курбас, видатний режисер-реформатор українського театру. Лесь Курбас у цей період пристосовує принципи модер­ну до класичного західноєвропейського й українського ре­пертуару (драми В. Шекспіра, Ф. Шиллера, п'єси М. Старицького, І. Карпенка-Карого). З творчого об'єднання бере початок театральна бібліотека, театральний музей, перший театральний журнал. Втіленням творчих пошуків театру постали вистави, постановку яких Лесь Курбас здійснює в різних стилях: традиційно-реалістичному ("У пущі" Лесі Українки), пси­хологічному ("Чорна Пантера і Білий Ведмідь", "Гріх" В. Винниченка), символічному ("Драматичні етюди" О. Олеся), народного гротеску ("Різдвяний вертеп"), імпре­сіоністському ("Йола" Є. Жулавського). Етапною у твор­чості митця і в історії українського театру стала вистава "Гайдамаки" Т. Г. Шевченка. У 1926—1933 рр. театр "Березіль" працює в Харкові. До його складу входять митці Мар'ян Крушельницький, Амвросій Бучма, Наталія Ужвій, Іван Мар'яненко, Йосип Гірняк, Валентина Чистякова, Надія Титаренко, О Добро-вольська. Найближчим помічником Леся Курбаса у модер­нізації українського театру став драматург Микола Куліш. У його п'єсах ("Мина Мазайло", "Народний Малахій") знайшли широке відображення взаємозв'язки людини і нового історичного часу. Творчість Леся Курбаса належить до визначних здобутків українського і світового театру XX ст. У цей період значного розвитку набуває український кінематограф. Величезний вклад у розвиток кінематогра­фу здійснив Олександр Довженко такими фільмами, як "Звенигора", "Арсенал

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]