Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ses2011007-113-d.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
474.62 Кб
Скачать

49

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення 7 сесії Чернівецької міської ради VІ скликання

І пленарне засідання 13.04.2011113

Р Е Г Л А М Е Н Т

ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

VІ СКЛИКАННЯ

із змінами та доповненнями, внесеними рішенням

9 сесії міської ради VІ скликання від 16.06.2011 р. № 210

З М І С Т

Розділ І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ .........................................................................................3

1

Розділ І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 3

Розділ ІІ. ДЕПУТАТСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ 7

Глава 1. Депутат міської ради 7

Глава 2. Депутатські фракції і групи 10

Глава 3. Депутатські комісії 11

Глава 4. Погоджувальна рада 12

Розділ ІІІ. ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЬКОЇ РАДИ 13

Глава 5. Планування роботи ради 13

Глава 6. Загальний порядок роботи ради 14

Глава 7. Порядок скликання та підготовки чергової сесії 15

Глава 8. Порядок проведення першої сесії новообраної міської ради 17

Глава 9. Особливості підготовки і проведення позачергової сесії ради 18

Глава 10. Порядок проведення пленарного засідання ради 19

Розділ ІV. АКТИ МІСЬКОЇ РАДИ ТА ВИМОГИ ДО НИХ 24

Глава 11. Порядок підготовки проектів рішень 24

Глава 12. Здійснення документальної експертизи проектів рішень ради 28

Глава 13. Здійснення юридичної експертизи проектів рішень 28

Глава 14. Порядок прийняття рішень міської ради 29

Глава 15. Підготовка проектів регуляторних актів 34

Глава 16. Набрання чинності рішеннями ради 36

та внесення до них змін і доповнень 36

Глава 17. Контроль за виконанням прийнятих рішень 37

РОЗДІЛ V. ДИСЦИПЛІНА НА ПЛЕНАРНИХ ЗАСІДАННЯХ ТА ДЕПУТАТСЬКА ЕТИКА 39

РОЗДІЛ VI. ФОРМУВАННЯ ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ 41

МІСЬКОЇ РАДИ. ОБРАННЯ, ЗАТВЕРДЖЕННЯ ТА 41

ЗВІЛЬНЕННЯ ЇЇ ПОСАДОВИХ ОСІБ 41

РОЗДІЛ VIІ. ІНШІ ПИТАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ РАДИ 44

Глава 18. Порядок розгляду протесту прокурора 44

Глава 19. Документальне забезпечення діяльності ради 45

Глава 20. Підписання та укладання договорів від імені та 47

в інтересах територіальної громади та міської ради 47

Глава 21. Порядок використання печаток ради 47

Глава 22. Засоби масової інформації ради 48

Регламент Чернівецької міської ради (далі – міська рада) визначає порядок діяльності міської ради, її органів та посадових осіб щодо виконання повноважень, встановлених Конституцією України, Законами України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про статус депутатів місцевих рад” та іншими законодавчими актами.

Регламент затверджується не пізніш як на другій сесії міської ради та діє на весь термін її повноважень.

Положення цього Регламенту є обов'язковими для виконання Чернівецькою міською радою, її органами (у тому числі виконавчими органами) і їх посадовими особами, депутатами, депутатськими групами та фракціями, а також особами, які беруть участь у підготовці і роботі сесій Чернівецької міської ради та її органів.

Розділ і. Загальні положення

Стаття 1.

1. Цей Регламент Чернівецької міської ради (далі – Регламент) складається з розділів, глав, статей, частин статей, пунктів частин статей.

2. Регламент встановлює порядок проведення першої сесії ради, порядок обрання секретаря міської ради, скликання чергової та позачергової сесії ради, призначення пленарних засідань ради, підготовки і розгляду питань на пленарних засіданнях, прийняття рішень ради про затвердження порядку денного сесії та з інших процедурних питань, а також порядок роботи сесії, формування органів та апарату ради, процедури окремих видів діяльності ради, її органів, депутатів, депутатських фракцій та груп, посадових осіб, які випливають з їх функцій і повноважень, визначених чинним законодавством України. Цей порядок має вищу юридичну силу щодо усіх інших рішень ради з цих питань, крім випадків, передбачених частинами 3 та 4 цієї статті.

3. У разі якщо законами України встановлено спеціальну процедуру розгляду міською радою окремих питань, зазначені питання розглядаються за правилами, встановленими цими нормативними актами.

4. У випадку, якщо положення цього Регламенту вступають у протиріччя з законодавством, що змінилося, такі положення втрачають силу і підлягають коригуванню на найближчому пленарному засіданні міської ради.

5. Міська рада, у випадках необхідності розгляду питань, процедуру яких цим Регламентом не встановлено, або в інших невідкладних випадках може прийняти більшістю депутатів від загального складу ради рішення про особливу процедуру розгляду питання на пленарному засіданні міської ради.

6. Зміни та доповнення до цього Регламенту можуть вноситися за ініціативою міського голови, депутатів міської ради, постійних комісій, депутатських фракцій та груп шляхом прийняття міською радою відповідного рішення, за яке проголосувало більше половини депутатів ради.

Стаття 2.

Тлумачення положень Регламенту покладається на постійну комісію з питань законності, прав людини, регламенту, депутатської діяльності та етики, яка може, у разі потреби, затребувати відповідні висновки юридичного управління міської ради.

Стаття 3.

1. Міська рада є органом місцевого самоврядування, що представляє територіальну громаду міста Чернівців, здійснює від її імені та в її інтересах функції та повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, Законами України “Про місцеве самоврядування в Україні”, „Про статус депутатів місцевих рад”, Європейською Хартією місцевого самоврядування та іншими законодавчими актами, Статутом територіальної громади міста Чернівців.

2. Міська рада є юридичною особою, що наділена цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем і відповідачем у суді, має печатки із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням, рахунки в установах державного казначейства України та в банківських установах, може мати всі інші притаманні юридичній особі ознаки.

3. Матеріальною та фінансовою основою місцевого самоврядування у місті Чернівців є рухоме і нерухоме майно, доходи міського бюджету, земля, природні ресурси, що є комунальній власності територіальної громади міста.

4. Міська рада здійснює право суб’єкта комунальної власності від імені та в інтересах територіальної громади міста Чернівців.

Стаття 4.

1. Міська рада складається з депутатів та міського голови, які обрані територіальною громадою міста Чернівців на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

2. Загальний склад міської ради - 60 депутатів.

3. Міський голова має представницький мандат, на нього поширюються повноваження та гарантії депутата міської ради, передбачені Законом України “Про статус депутатів місцевих рад”.

Стаття 5.

1. Діяльність міської ради ґрунтується на принципах, передбачених статтею 4 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

2. Безперервність і ефективність діяльності міської ради забезпечується регулярним проведенням її сесій, засідань депутатських фракцій і груп, а також через роботу депутатів міської ради, міського голови, виконавчого комітету та інших виконавчих органів ради.

Стаття 6.

1. Пленарні засідання ради, засідання постійних та тимчасових комісій ради є відкритими і гласними, за винятками, встановленими Законами України, цим Регламентом і Положеннями про постійні та тимчасові комісії Чернівецької міської ради. В них мають право брати участь з правом дорадчого голосу народні депутати України та депутати Чернівецької обласної ради, обрані від м. Чернівців.

2. На сесію можуть бути запрошені депутати інших рад області, представники державних органів, громадських організацій, профспілок, політичних партій. Запрошення здійснює міський голова.

3. Список запрошених формується міським головою, секретарем міської ради за пропозиціями депутатів, постійних комісій, депутатських фракцій і груп, виконавчих органів ради і визначається, як правило, за три дні до засідання ради.

4. Запрошені розміщуються на спеціально відведених для них місцях.

5. Гласність роботи міської ради та її органів забезпечується шляхом висвітлення їх діяльності в засобах масової інформації, розміщення інформаційних матеріалів на офіційному веб-порталі міської ради мережі Internet, трансляції засідань в мережі Internet та по телебаченню, завчасного оприлюднення проектів рішень з метою їх громадського обговорення та внесення пропозицій.

6. Проекти рішень, що розроблені відповідними розпорядниками інформації, згідно з вимогами Закону України «Про доступ до публічної інформації» оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду міською радою на офіційному веб-порталі міської ради в мережі Інтернет і знаходяться там до прийняття щодо них рішень міською радою.

7. Рішення міської ради, що мають нормативно-правовий характер, публікуються в офіційному друкованому органі ради (газета «Чернівці») та в обов’язковому порядку розміщуються на офіційному веб-порталі міської ради в мережі Інтернет.

8. Засоби масової інформації1, які бажають висвітлювати діяльність ради, бути присутніми на її засіданнях, підлягають обов’язковій акредитації. Засіб масової інформації акредитується на весь період повноважень міської ради.

9. Для акредитації засіб масової інформації подає заяву до міської ради з копією свідоцтва про його державну реєстрацію, засвідченою печаткою цього засобу. Міський голова чи секретар міської ради спрямовує ці документи для розгляду постійній комісії міської ради з питань законності, прав людини, регламенту, депутатської діяльності та етики. На підставі висновку цієї комісії відділ інформації, зв’язків з громадськістю та міжнародних відносин міської ради готує проект рішення ради щодо акредитації засобу масової інформації або відмови в ній.

10. Рішення про акредитацію засобу масової інформації приймається радою на підставі попереднього висновку постійної комісії міської ради з питань законності, прав людини, регламенту, депутатської діяльності та етики. Відмова в акредитації повинна бути вмотивованою.

11. У разі порушення представником засобу масової інформації законодавства про інформацію або цього Регламенту засіб масової інформації за рішенням ради може бути позбавлений акредитації.

12. Представникам акредитованих засобів масової інформації відділом інформації, зв’язків з громадськістю та міжнародних відносин міської ради не пізніше 3-х календарних днів до пленарного засідання ради надаються матеріали, які вносяться на її розгляд, за винятком тих, щодо нерозголошення чи ненадання яких прийнято у встановленому законами України порядку відповідне рішення. Підготовку матеріалів для акредитованих засобів масової інформації забезпечує відділ організаційної роботи та контролю міської ради.

13. Відділ інформації, зв’язків з громадськістю та міжнародних відносин міської ради сприяє акредитованим представникам засобів масової інформації у здійсненні ними професійної діяльності, заздалегідь повідомляє їх про час проведення пленарних засідань, прес-конференцій та надає інформаційні матеріали, необхідні для ознайомлення громадськості з роботою міської ради.

Стаття 7.

Депутатам надається можливість періодичних виступів з питань роботи ради та своєї діяльності в засобах масової інформації. Обсяг офіційних повідомлень визначається міською радою.

Стаття 8.

1. За рішенням ради, яке приймається більшістю голосів депутатів від їх загальної кількості, можуть проводитися її закриті пленарні засідання для розгляду конкретно визначених питань.

2. На закритому засіданні ради, за її рішенням, окрім депутатів, мають право бути особи, присутність яких визначена необхідністю розгляду відповідного питання.

3. Наприкінці закритого засідання рада приймає рішення щодо публікації його матеріалів.

Стаття 9.

1. Організаційне, правове, інформаційне, аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності ради та її органів і посадових осіб, депутатів здійснюється апаратом2 міської ради відповідно до законів України.

2. Міська рада передбачає видатки на здійснення заходів з організаційного, правового та іншого забезпечення діяльності ради, її органів, посадових осіб та депутатів.

Стаття 10.

Порядок вирішення на сесії питань, не передбачених цим Регламентом, або спірних питань, що виникають у ході роботи сесії, визначається радою в кожному окремому випадку.

Стаття 11.

1. Робота ради ведеться державною мовою.

2. У разі, коли промовець не володіє державною мовою, він має право виступати іншою мовою. Про свій намір виступати іншою мовою промовець завчасно повідомляє головуючого на засіданні у заяві на виступ, якщо бажає, щоб було забезпечено переклад його виступу українською мовою.

3. Апарат ради забезпечує переклад його виступу українською мовою.

Стаття 12.

1. На будівлі міської ради встановлено Державний Прапор України.

2. У разі проведення сесії міської ради в приміщенні іншої будівлі (крім будівлі ради), на цій будівлі також встановлюється Державний Прапор України.

3. У сесійній залі міської ради встановлюються атрибути державної символіки України та міста Чернівців.

Стаття 13.

  1. Депутати розміщуються в сесійній залі відповідно до визначених місць за належністю до депутатських фракцій та груп.

  2. Місця для депутатів відводяться в залі засідань окремо від місць для інших осіб, присутніх на засіданні, і не можуть бути зайняті іншими особами.

  3. Схема розміщення депутатів у сесійній залі затверджується на першій сесії міської ради.

Стаття 14.

  1. На запрошення ради чи постійної депутатської комісії на їх засіданнях можуть бути присутні посадові особи місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ і організацій комунальної власності територіальної громади міста, інших форм власності.

  2. На вимогу міської ради, постійних чи тимчасових контрольних депутатських комісій, міського голови чи секретаря міської ради керівники, розташованих на території міста чи зареєстрованих в місті підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності, а також посадові особи місцевого самоврядування зобов’язані прибути на засідання міської ради чи її органів для надання інформації чи відповіді на запити депутатів з питань, віднесених до відання міської ради та її органів.

3. Запрошення на пленарне засідання міської ради, оформлене належним чином апаратом ради, є єдиним документом, що надає право бути присутнім на пленарному засіданні міської ради особі, яка не є працівником виконавчих органів ради.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]