Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MIKRO_EKZAMYeN2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
129.54 Кб
Скачать

50. Ринок землі. Попит на землю та пропозиція землі, графічне зображення. Рента та орендна плата. Ціна землі.

Земля – найважливіший, вічний і незамінний ресурс. З курсу політекономії вам відомо, що оцінюючи землю, враховують її родючість, місце знаходження, наявність водних, лісних ресурсів, транспортних артерій, тощо.

На ціну будь-якого товару впливає співвідношення попиту і пропозиції. Оскільки пропозиція землі нееластична, ціна землі залежить від попиту на неї. Попит на землю складається з двох частин: попиту на здійснення сільськогосподарської діяльності та попиту на здійснення не сільськогосподарської діяльності (будівництво, розробка копалин тощо).

Попит на землю для сільськогосподарської діяльності залежить :

  • від попиту на продовольчі товари ;

  • родючості ґрунту;

  • місця знаходження.

Розглянемо, як встановлюється рівновага на ринку землі, яка здається в оренду для здійснення сільськогосподарської діяльності.

Величина земельних ділянок (пропозиція землі)

Рис. 11.1. Попит і пропозиція землі

Кількість землі завжди обмежена, тому її пропозиція практично нееластична і на графіку попиту і пропозиції землі позначається вертикальною лінією.

Величина попиту на землю залежить від ціни. Оскільки ми розглядаємо не продаж землі, а здачу її в оренду, ціною виступає орендна плата, яку вимагає від орендаря землевласник. Припустимо, пропозиція землі дорівнює OQ. Рівновага на ринку землі встановлюється при орендній платі ОР. Якщо землевласник підвищить орендну плату до ОР1, частка фермерів буде змушена відмовитись від оренди, попит на землю скоротиться до Р1М1. Частку землі, яка дорівнює Q1Q землевласники не зможуть здати в оренду, а тому ця земля не принесе їм доходу. Землевласники змушені будуть зменшити орендну плату до рівня ОР і ринок землі повернеться до стану рівноваги.

Згадаємо тепер, як встановлюється ціна землі при її продажу – це вам відомо з курсу політекономії. Ви пам’ятаєте, що продаючи землю, її власник прагне залишити за собою доход, який він отримував у вигляді земельної ренти. Тому він згоден буде продати землю лише за таку суму, банківський відсоток з якої принесе йому доход, рівний ренті. Звідси і формула, яка у першому наближенні допоможе визначити ціну землі:

рента

Ціна землі = х 100%

банківський відсоток

Отже, ціна землі є капіталізована земельна рента.

Умовою виникнення ринку землі, її купівлі-продажу є приватна власність на землю. Закони, які надають право користуватися землею тільки починають діяти в Україні.

Оскільки не діють норми права, які дозволяють купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення, то в Україні відсутній ринок землі, але існують орендні відносини, пов’язані з її використанням. Але відсутність ринку землі не дозволяє сільгоспвиробникам залучати додаткові кошти під заставу землі. Таким чином, з точки зору економічної теорії земля повинна стати важливим складовим елементом ринку факторів виробництва.

Земельна рента – це ціна, яка виплачується за використання землі.

За використання землі протягом певного часу виплачується грошова сума в формі орендної плати. Орендна плата за використану землю визначає ціну землі. Чим вища орендна плата, тим вища ціна землі.

Ринкова ціна землі (рента) складається із суми всіх майбутніх орендних платежів, які, як очікується, здібна принести конкретна ділянка землі, тобто ціна на землю уявляють собою дисконтну вартість майбутньої земельної ренти:

(7.7)

де RF – річна рента, очікувана з даної ділянки землі в n році; і – поточна ставка позичкового процента.

Простіше кажучи, ціна землі повинна дорівнювати сумі грошів, вклавши яку в банк власник землі одержав би аналогічний процент на вкладений капітал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]