Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MIKRO_EKZAMYeN2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
129.54 Кб
Скачать

49. Поняття дисконтованої величини. Показники теперішньої та майбутньої вартості у прийнятті інвестиційних рішень. ( обов'язково по підручнику Полтавчанко н.Г.)

Виробник, який витрачає свої кошти на придбання капіталу, відмовляється від альтернативних варіантів їх використання, зокрема, він може вкласти гроші в банк, придбати цінні папери тощо. Вкладена сума буде збільшуватися з кожним роком, так при нормі проценту – 10%, 1000 грошових одиниць через рік перетворяться в 1100, через два в 1210, а через три в 1331 грошову одиницю.

Оскільки доход, обумовлений позичковим процентом, розповсюджується на всю вкладену суму, розрахунок його проводиться по формулі складних процентів: FV = PV(1+i)n, де: FV – сума коштів через n років, PV – вкладена сума коштів, i – процентна ставка, n – кількість років.

Отже, прибуток, що міг отримати виробник, якби вклав у банк або передав у позику свої кошти, є альтернативною вартістю капіталу.

Перед підприємством, яке бажає збільшити капітал, завжди стоїть складна задача. Йому потрібно зіставити витрати на придбання капіталу з тим чистим прибутком, який він може отримати від використання, наприклад, машин, для купівлі яких він позичає капітал. Проблема полягає в тривалому використанні капіталу. Платити треба сьогодні, а віддачу він буде давати протягом ряду років. Витрати, які він робить сьогодні, неможливо безпосередньо порівнювати з прибутками у майбутньому. Для цього використовують теперішню вартість майбутніх доходів.

Процедура за допомогою якої визначається сьогоднішня вартість будь-якої суми коштів, яка може бути одержана в майбутньому називається дисконтуванням вкладень. Розрахунок робиться за формулою:

(7.5)

де: PV – сьогоднішня вартість коштів; n – кількість років; FV – сума одержана в майбутньому через n років; i – процентна (дисконтна) ставка;

Ставка дисконту – це, як правило, процент який можна отримати на ринку за наданий в кредит капітал. Ставка дисконту може бути обліковою ставкою процента, під який Національний банк видає кредити комерційним банкам, або інша величина, яка може розглядатися як норма прибутку, яку можна отримати із найкращого із можливих альтернативних варіантів капіталовкладень.

Інвестиційні рішення підприємства зумовлені: необхідністю компенсування фізичного і морального зносу капіталу; можливістю отримання додаткового доходу від поповнення або оновлення капітальних фондів.

Довгострокові інвестиції мають певну специфіку їх обґрунтування:

  1. треба оцінити корисний строк функціонування нового капіталу;

  2. необхідно визначити, який прибуток отримуватиме фірма за кожний рік використання створеного капіталу.

Параметри цінності проекту протягом його життя змінюються і мають різну привабливість через різну цінність грошей у часі.

Прийняття будь-якого інвестиційного рішення включає в себе порівняння вартості одиниці капіталу в даний момент з майбутнім прибутком. Треба обчислити сьогоднішню вартість майбутніх потоків грошей, які фірма очікує одержати від інвестицій, та порівняти її з інвестиційними витратами. Фірмі слід робити інвестиції, якщо сьогоднішня вартість очікуваних у майбутньому потоків грошей перевищує інвестиційні витрати.

Чиста сьогоднішня вартість інвестицій (NRV) дорівнює різниці між сьогоднішньою цінністю майбутніх потоків грошей та інвестиційними витратами:

(7.6)

де PV - вартість інвестицій у капітал; 1, 2,…n очікуваний прибуток кожного з n років, за які фірма очікує окупити інвестиції; i – ставка дисконту для дисконтування майбутнього потоку прибутків.

Дане рівняння визначає чисту вигоду фірми від інвестування. Вкладати капітал доцільно, якщо дисконтна сума майбутнього потоку доходів перевищує вартість інвестування. Тобто фірмі слід інвестувати лише в тому випадку, коли чиста сьогоднішня вартість інвестицій має додатне значення: NRV  0. Якщо NRV = 0, то фірмі байдуже – інвестувати чи не інвестувати.

Ставка дисконту, яку використовує підприємство для підрахунку NRV, має дорівнювати альтернативній вартості капіталу, тобто прибутку підприємства при вкладені капіталу в інший надійний проект.

На будівництво й оснащення фабрик та інших виробничих приміщень можна витратити декілька років. Тоді вартість інвестування також розподілятиметься на декілька років, а не припадатиме лише на перший рік. Окрім того, наслідком деяких видів інвестицій в перші декілька років будуть збитки, радше ніж прибутки (наприклад, поки споживачі довідаються про новий товар, попит може бути низьким). Від’ємні потоки грошей в майбутньому не ускладнюють правило NRV, вони просто дисконтуються, так само, як і додатні потоки грошей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]