Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція БО.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
470.02 Кб
Скачать

1. Засоби виробництва:

    1. Засоби праці: будівлі і споруди, машини й устаткування, інструменти, транспортні засоби, обчислювальна техніка, господарський інвентар.

    2. Предмети праці: сировина й основні матеріали, допоміжні матеріали, паливо, запасні частини, напівфабрикати, тара і тарні матеріали, незавершене виробництв.

2. Засоби у сфері обігу:

    1. Предмети обігу готова продукція на складі, предмети постачання та збуту, товари відвантажені.

    2. Кошти: каса, розрахунковий рахунок, валютний рахунок, інші кошти.

    3. Кошти в розрахунках: покупці, підзвітні особи, дебітори, векселі отримані, аванси видані, короткострокові фінансові вкладення.

    4. Засоби, що обслуговують обіг: будівлі торговельно-складські, торговельно-складське устаткування і інвентар.

3. Засоби невиробничої сфери: будівлі житлові, культурно-побутового призначення, устаткування.

Класифікація засобів господарства за джерелами утворення і призначенням:

1. Джерела власних коштів:

    1. Фонди: статутний фонд, додатковий фонд, пайовий фонд.

    2. Бюджетне фінансування: фінансування капітальних вкладень, цільове фінансування.

    3. Резерви: резервний фонд, резерв сумнівних боргів, резерви майбутніх виплат і платежів.

    4. Прибуток: нерозподілений прибуток минулих років, нерозподілений прибуток звітного року.

2. Джерела позичкових коштів:

2.1 Кредити: довгострокові кредити банків, довгострокові позичкові кошти, короткострокові кредити банків, короткострокові позичкові кошти.

2.2 Кредиторська заборгованість: постачальникам, за векселі видані, за аванси одержані, іншим кредиторам.

2.3 Зобов'язання за розподілом: зобов'язання з оплати праці, зі страхування, перед бюджетом, інші.

6. У статті «Нематеріальні активи» відображаються вартість об'єктів, включених до складу нематеріальних активів: окремо первісна й залишкова, а також нарахована в установленому порядку сума зносу.

У статті «Незавершене будівництво» показується вартість незавершеного будівництва (включаючи устаткування для монтажу), що здійснюється для власних нужд підприємства, а також авансові платежі для фінансування такого будівництва.

У статті «Основні засоби» приводиться вартість власних і отриманих на умовах фінансового лізингу об'єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, що віднесені до складу основних засобів. У даній статті приводяться окремо первісна вартість, сума зносу основних засобів і їх залишкова вартість, яка визначається як різниця між первісною вартістю й сумою їх, зносу на дату ББ.

У статті «Довгострокова дебіторська заборгованість» показується заборгованість фізичних і юридичних осіб, яка не виникає у ході нормального операційного циклу і буде погашена після 12 місяців із дати ББ.

У статті «Відстрочені податкові активи» відображається сума податку на прибуток, яка підлягає відшкодуванню в наступних періодах у результаті тимчасової різниці між облікової й податкової базами оцінки.

У статті «Довгострокові фінансові інвестиції» відображаються фінансові інвестиції на період більш одного року, а також усі інвестиції, що не можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент.

У статті «Інші необоротні активи» відображаються суми необоротних активів, які не можуть бути включені в указані вище статті розділу «Необоротні активи».

У статті «Виробничі запаси» показується вартість запасів сировини, основних і допоміжних матеріалів, палива, покупних напівфабрикатів і комплектуючих виробів, запасних частин, тари, будівельних матеріалів, призначених для споживання в ході нормального операційного циклу.

У статті «Тварини на вирощувані та відгодівлі» відображається вартість: дорослих тварин, птиці, звірів, кроликів для реалізації й молодняку тварин.

У статті «Незавершене виробництво» показуються витрати на незавершене виробництво і незавершені роботи.

У статті «Готова продукція» показується запаси виробів на складі, обробка яких закінчена і які пройшли іспит, приймання, укомплектовані відповідно до умов договорів із замовниками і відповідають технічним умовам і стандартам. Продукція, що не відповідає зазначеним вимогам, і роботи, не прийняті замовником, показуються в складі незавершеного виробництва.

У статті «Товари» показується вартість товарів, які придбані підприємством для наступної продажі.

У статті «Векселі одержані» показується заборгованість покупців, замовників і інших дебіторів за відвантажену продукцію (товари), виконанні роботи і представлену їм продукцію, товари, роботи, які забезпечуються векселями.

У статті «Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги» відображається заборгованість покупців чи замовників за надані їм продукцію, товари, роботи, послуги. У підсумок ББ включається чиста реалізаційна вартість, що визначається шляхом відрахування з дебіторської заборгованості резерву сумнівних боргів.

У статті «Дебіторська заборгованість по розрахунках із бюджетом» показується дебіторська заборгованість фінансових і податкових органів, а також переплата по податках, зборам у бюджет.

У статті «Дебіторська заборгованість по виданим авансам» показується сума авансів, представлених іншим підприємствам за рахунок майбутніх платежів.

У статті «Дебіторська заборгованість по нарахованих доходах» показується сума нарахованих дивідендів, процентів, роялті, які підлягають надходженню.

У статті «Дебіторська заборгованість із внутрішніх розрахунків» показується заборгованість зв'язаних сторін і дебіторська заборгованість із внутрівідомчих розрахунків.

У статті «Інша поточна дебіторська заборгованість» показується заборгованість дебіторів, що не може бути включена в інші статті дебіторської заборгованості і яка відображається в складі оборотних активів.

У статті «Поточні фінансові інвестиції» відображають фінансові інвестиції на термін, що не перевищує одного року і які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (крім інвестицій, які є еквівалентами коштів).

У статті «Грошові кошти та їх еквіваленти» відображаються грошові кошти в касі, на поточних рахунках у банках, які можуть бути використані для поточних операцій, а також еквіваленти грошових коштів (грошові документи). У цій статті окремо показуються грошові кошти в національній та іноземній валютах.

У статті «Інші оборотні активи» відображаються суми оборотних активів, які не можуть бути включені до указаної вище статті розділу «Оборотні активи» (брак у виробництві).

У складі витрат майбутніх періодів відображаються витрати, які малі місце протягом потокового або минулих звітних періодів, але відносяться до наступних звітних періодів.

7. У статті «Статутний капітал» приводиться зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, що є внеском власників у капітал підприємства.

У статті «Пайовий капітал» приводиться сума пайових внесків союзів і інших підприємств, яка передумовлена установчими документами.

У статті «Додатковий вкладений капітал» акціонерні товариства показують суму, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їх номінальну вартість.

У статті «Інший додатковий капітал» відображається сума дооцінки необоротних активів, вартість активів, безповоротно отриманих підприємством від інших юридичних та фізичних осіб, та інші види додаткового капіталу.

У статті «Резервний капітал» приводиться сума резервів, створених відповідно до чинного законодавства чи установчих документів за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства.

У статті «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)» відображається сума прибутку, реінвестованого в підприємство, або сума непокритого збитку. Сума непокритого збитку наводитися в дужках та вираховується при визначенні підсумку власного капіталу.

У статті «Неоплачений капітал» відображається сума заборгованості власників (учасників) по внесках до статутного капіталу. Ця сума приводиться в дужках і віднімається при визначенні підсумку власного капіталу.

У статті «Вилучений капітал» господарські товариства відображають фактичну собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених товариством у його учасників. Сума приводиться в дужках і віднімається при визначенні підсумку власного капіталу.

У складі забезпечення майбутніх витрат і платежів відображаються нараховані у звітному періоді майбутні витрати і платежі («Забезпечення виплат персоналу» – витрати на оплату майбутніх відпусток; «Інші забезпечення» – гарантійні і страхові зобов'язання), величина яких на дату складання ББ може бути визначена тільки шляхом попередніх оцінок, а також резерви залишків засобів цільового фінансування і цільових надходжень, отримані з бюджету й інших джерел.

У статті «Довгострокові кредити банків» відображають суми заборгованості підприємства банкам по одержаних від них позиках, які не є поточним зобов'язаннями.

У статті «Інші довгострокові фінансові зобов'язання» приводиться сума довгострокової заборгованості підприємства по зобов'язанню по залученню позикових коштів (крім кредитів банків), на які нараховуються відсотки.

У статті «Відстрочені податкові зобов'язання» показується сума податків на прибуток, які підлягають сплаті в майбутніх періодах в результаті тимчасових різниці між облікової й податкової базами оцінки.

У статті «Інші довгострокові зобов'язання» показується сума довгострокових зобов'язань, які не можуть бути включені в інші статті розділу «Довгострокові зобов'язання».

У статті «Короткострокові кредити банків» відображається сума поточних зобов'язань підприємства перед банками по одержаних від них позичках.

У статті «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями» показується сума довгострокових зобов'язань, яка підлягає погашенню протягом 12 місяців із дати ББ.

У статті «Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги» показується сума заборгованості постачальникам та підрядникам за одержані матеріальні цінності, виконані роботи та одержані послуги.

У статті «Поточні зобов'язання по розрахунках» показуються суми заборгованості підприємства по усіх видах платежів у бюджет, включаючи податки працівників підприємства; суми заборгованості по відрахуваннях до пенсійного фонду, на обов'язкове соціальне страхування, страхування майна підприємства й індивідуальне страхування працівників; заборгованість за нарахованою та депонованою заробітною платою.

У статті «Інші поточні зобов'язання» відображаються суми зобов'язань, які не можуть бути включені до інших статей, наведених у розділі «Поточні зобов'язання».

До складу доходів майбутніх періодів включаються доходи, отримані протягом поточного чи попередніх звітних періодів, що відносяться до наступних звітних періодів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]