Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka-Istoriya_Ukrayini.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

9.1 Критерії оцінювання знань студентів

У ході оцінки знань студента з історії України (проблеми державності) викладачі керуються критеріями, розробленими Міністерством освіти України.

Пропонуємо рецензувати відповідь студента на семінарському занятті за такою схемою:

1. В якій мірі відповідь розкриває питання (вичерпно, дещо неповно, зовсім не розкриває)?

2. Якою була структура відповіді (стрункою, недостатньо чіткою, плутаною)?

3. Як підібрано ілюстративний матеріал (цитати, приклади, бібліографію)?

4. Культура мовлення (нормативність наголосів, багатство лексики, довершеність стилістики).

5. Чи були зроблені логічні висновки і наскільки вони правильні?

6. Запропонуйте оцінку і обґрунтуйте її.

Конвертаційна шкала оцінки поточної успішності

Традиційні оцінки

Конвертація оцінок в бали

«5»

8

«4»

6

«3»

4

«2»

0

  • на "відмінно" – 8 балів, якщо він твердо засвоїв програмний матеріал, продемонстрував глибоке та всебічне знання історичних джерел, уміння послідовно, логічно та аргументовано викладати матеріал, аналізувати сторичні факти і події, вміє робити порівняльну характеристику різних думок, історичних подій та процесів, обстоювати власні погляди на ту чи іншу проблему, робити правильні й достатньо аргументовані висновки й узагальнення, чітко орієнтується в науковій періодизації державностей в Україні, правильно відповідає на додаткові запитання.

  • "добре" – 6 балів, якщо він засвоїв програмний матеріал, вивчив основні джерела, але при розкритті змісту питань, чи відповідях на додаткові запитання допускає окремі неточності; не знає державностей в Україні, явищ, дат.

  • "задовільно" – 4 бали, якщо при розкритті змісту поставлених питань допущені деякі помилки щодо суті і змісту теоретичних положень, виявлено незнання нормативного матеріалу, відповіді на питання не ґрунтуються на достатньому знанні джерел, матеріал викладено недостатньо послідовно, логічно та аргументовано, відповіді на додаткові запитання – невпевнені й неточні.

"незадовільно" – 0 балів, якщо студент не знає значної частини програмного матеріалу, основного змісту джерел, відповідає на питання непослідовно, нелогічно, без аргументації, припускається суттєвих помилок у висновках, при викладі фактів і подій, не дає відповідей на додаткові запитання.

Максимальна кількість балів, яку може набрати студент за поточну успішність при вивченні даного модуля, вираховуючи шляхом множення кількості балів, що відповідають оцінці „5”, на кількість семінарських занять у модулі: 7 х 15 = 105, з додаванням 15 балів за індивідуальне завдання студента: 105 + 15 = 120.

Мінімальна кількість балів, яку студент повинен набрати при вивченні модуля для допуску до підсумкового модульного контролю вираховується шляхом множення кількості балів, що відповідають оцінці „3” на кількість занять у модулі: 3 х 15 = 45 з додаванням балів за індивідуальне завдання студента (15) і становить 60 балів.

Оцінювання індивідуальної роботи студента.

Бали за індивідуальну роботу студентові нараховуються лише за успішне її виконання і захист. Максимальна кількість балів за індивідуальну роботу становить 15, мінімальна - 0. Ця оцінка додається до суми балів, набраних студентом за поточну навчальну діяльність і входить до мінімуму, необхідного для допуску до підсумкового модульного контролю.

Оцінювання самостійної роботи студентів.

Самостійна робота студентів, яка передбачена в програмі контролюється і оцінюється при підсумковому модульному контролі.

Оцінювання дисципліни.

Оцінка з дисципліни виставляється лише студентам, яким зараховані усі семінарські заняття і успішно зданий поточний модульний контроль з дисципліни.

Кількість балів, яку студент набрав з дисципліни, визначається як сума балів за поточну успішність плюс сума балів за індивідуальну роботу та результати підсумкового модульного контролю.

Заохочувальні бали за публікації наукових робіт, отримання призових місць на олімпіадах за профілем дисципліни додаються до кінцевого результату лише за рішенням Вченої ради ВНЗ.

КІЛЬКІСТЬ БАЛІВ ЗА ПІДСУМКОВИЙ МОДУЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ – 80.

Підсумковий модульний контроль зараховується студенту, якщо він набрав не менше 50 балів. Здійснюється у вигляді комплексних тестових завдань.

Поточна навчальна діяльність студентів контролюється на заняттях у відповідності з конкретними цілями та під час індивідуальної роботи викладача зі студентами.

Рекомендується проводити заняття даного курсу як аудиторні, так і позааудиторні (в музеях, галереях, експозиціях міста у відповідності до навчальної програми).

Підсумковий модульний контроль (ПМК) предмету здійснюється на останньому аудиторному занятті.

Оцінювання дисципліни:

Оцінка з Історії України виставляється лише студентам, яким зарахований модуль з дисципліни.

Обєктивність оцінювання навчальної діяльності студентів має перевірятися статистичними методами (коефіцієнт кореляції між поточною успішністю та результатами підсумкового модульного контролю).

Конвертація кількості балів з дисципліни у оцінки за шкалами ЕСТS та 4-ри бальною (традиційною):

Кількість балів з дисципліни, яка нарахована студентам, конвертується у шкалу ЕСТS таким чином:

Оцінка ЕСТS

Статистичний показник

А

Найкращі 10% студентів

В

Наступні 25% студентів

С

Наступні 30% студентів

D

Наступні 25% студентів

E

Останні 10% студентів

Відсоток студентів визначається на виборці для студентів даного курсу, які успішно завершили вивчення дисципліни, в межах відповідної спеціальності.

Оцінка FX (“2”) виставляється студентам, які набрали мінімальну кількість балів за поточну навчальну діяльність, але не склали модульний підсумковий контроль. Вони мають право на повторне складання підсумкового модульного контролю не більше 2-ох (двох) разів під час зимових канікул та впродовж 2-ох (додаткових) тижнів після закінчення весняного семестру за графіком, затвердженим ректором.

Студенти, які одержали оцінку F по завершені вивчення дисципліни (не виконали навчальну програму модуля або не набрали за поточну навчальну діяльність з модуля мінімальну кількість балів) повинні пройти повторне навчання за індивідуальним навчальним планом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]