Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 12 Витрати студ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать
  1. Витрати закладів ресторанного господарства, їх особливості.

Витрати закладів ресторанного господарства відрізняються від витрат торгівлі своєю структурою. Їх облік і звітність, методика аналізу і прогнозування такі ж як у торгівлі.

Відповідно до функцій, які вони виконують, витрати закладів ресторанного господарства поділяються на:

  1. Витрати виробництва – складаються з вартості витрат на оплату праці і матеріальних ресурсів без врахування вартості сировини (заробітна плата працівників кухні, витрати на зберігання сировини і напівфабрикатів, паливо, електроенергію, оренду виробничих приміщень, амортизацію обладнання та ремонт, спецодяг).

  2. Витрати обігу – пов’язані з реалізацією продукції і купованих товарів (заробітна плата торгових працівників, амортизацію торговельних приміщень та обладнання, реклама, тощо).

  3. Витрати, пов’язані з організацією споживання – (оплата праці офіціантів, прибиральників, оформлення інтер’єру, витрати щодо столової білизни, спецодягу, тощо).

Витрати на оплату праці складають близько 60% усіх витрат. Значними є витрати на перевезення та зберігання продуктів, сировини, оплату кредитів, утримання матеріально-технічної бази. Витрати на реалізацію власної продукції у 3 рази вищі, ніж на продаж купованих товарів.

  • Специфічними витратами у закладах ресторанного господарства витрати на паливо, енергію, зношення посуду, столової білизни, малоцінного інвентарю, тощо. типів підприємств та термінів служби і вартості одного комплекту.

Методика розрахунку інших статей така ж як і в торгівлі.

5. Поняття „Витрати торговельного підприємства”, їх склад і класифікація.

Відповідно до „Методичних рекомендацій...” до складу витрат торговельної діяльності належать витрати які виникають у процесі руху товарів, а також витрати закладів ресторанного господарства, що пов'язані з випуском і реалізацією продукції власного виробництва (далі - підприємства торгівлі).

Поточні витрати підприємства торгівлі - це грошове відбиття витрат живої та уречевленої праці на здійснення поточної торговельно-виробничої діяльності підприємства, що за натурально-речовим складом становлять спожиту частину матеріальних нематеріальних трудових та фінансових ресурсів.

До складу поточних витрат підприємства торгівлі входять витрати обігу - представлені в грошовій формі витрати підприємства на здійснення процесу реалізації товарів, які складають за своєю суттю собівартість послуг з доведення товарів від виробника до споживача та пов'язаних із зміною форм вартості.

У плануванні та обліку поточні витрати торговельної діяльності класифікують за видами діяльності, економічними елементами та статтями витрат (див. питання 1).

В управлінні поточними витратами торговельної діяльності, крім зазначених класифікаційних ознак, можна застосовувати додаткові ознаки класифікації - за ступенем реагування на зміну обсягів діяльності, за періодами, за центрами відповідальності чи місцем виникнення, за ступенем однорідності, за можливістю контролю в конкретному структурному підрозділі, за принципами організації управління.

Поточні витрати підприємств торгівлі за видами діяльності.

Витрати операційної діяльності за їх економічним змістом групують за економічними елементами та статтями витрат.

Крім того, є ще класифікаційні ознаки, на які варто звернути увагу:

За періодами витрати торговельної діяльності поділяють на витрати поточного періоду та витрати майбутніх періодів.

Витрати поточного періоду - це витрати на управління, збут товарів (продукції) та інші операційні витрати, які належать до того періоду, у якому вони були здійснені.

Витрати майбутніх періодів - це витрати, що мали місце протягом поточного або попередніх звітних періодів, але належать до наступних звітних періодів.

Віднесення витрат майбутніх періодів до витрат певного періоду здійснюється в повному обсязі або на основі їх розподілу між декількома звітними періодами.

За місцем виникнення витрати поділяють на витрати відділу, дільниці, служби, іншого структурного підрозділу підприємства.

За можливістю контролю в конкретному структурному підрозділі розрізняють контрольовані та неконтрольовані витрати в даному центрі відповідальності.

За принципами організації (управління) - витрати, що плануються, та позапланові витрати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]