Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2 скор.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
50.18 Кб
Скачать

Тема 2.Організація контрольно-ревізійної роботи.

2.1.Нормативно- правове забезпечення контрольно - ревізійної роботи, основні положення закону України “Про державну контрольно - ревізійну службу України”.

2.2.Планування контрольно-ревізійної роботи.

2.3.Організація ревізійного процесу.

2.1. Нормативно-правове забезпечення контрольно - ревізійної роботи, основні положення закону України “Про державну контрольно - ревізійну службу України”.

Контрольно-ревізійна робота в Україні проводиться у відповідності до існуючого законодавства, нормативно-правових актів та розпорядчих документів

Нормативно-правове забезпечення можна поділити на:

  • закони, постанови, укази які приймаються, Верховною Радою України, Президентом України;

  • постанови, розпорядження, накази Кабінету Міністрів України;

  • накази, розпорядження, положення, інструкції Міністерств і відомств України накази, розпорядження, постанови, місцевих Рад народних депутатів, місцевого і регіонального самоврядування;

  • накази, рішення, постанови, інструкції та положення які видаються і приймаються органами управління та власниками господарських підприємств,

  • Закон України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні» від 26 січня 1993, N 2939-XII.

  1. Закон України «Про державну службу» від

  2. Бюджетний кодекс України від 21 червня 2001 р. № 2542-ІІІ.

  3. Закон України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні від 16.07.99 № 996-ХІV”

  4. Указ Президента України “Про Державне казначейство України” від 27.04.95, № 335/95.

Основним нормативним документом який регулює діяльність державного контролю є Закон України “Про контрольно-ревізійну службу в Україні” прийнятий 26 січня 1993 року N 2939-XII.

Вказаним Законом України визначено головні завдання державної контрольно-ревізійної служби, її структуру, статус, джерела фінансування, основні функції, права і обов’язки та відповідальність, правовий захист службових осіб.

Головним завданням державної контрольно-ревізійної служби України є здійснення державного контролю за витрачанням коштів і матеріальних цінностей, їх збереженням, станом і достовірністю бухгалтерського обліку і звітності розроблення пропозицій щодо усунення виявлених недоліків і порушень та запобігання їм у подальшому.

За своєю структурою державна контрольно-ревізійна служба складається з Головного контрольно-ревізійного управління України, контрольно-ревізійних управлінь в Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі, контрольно-ревізійних підрозділів (відділів, груп) в районах, містах і районах у містах.

Статтею 8 Закону України “Про контрольно-ревізійну службу в Україні” визначено основні її функції, зокрема, Головне контрольно-ревізійне управління України, контрольно-ревізійні управління в Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі, контрольно-ревізійні відділи у містах і районах (за винятком пунктів 1 і 7) виконують такі функції:

Права, обов’язки і відповідальність державної контрольно-ревізійної служби визначені у розділі III Закону.

У відповідності із статтею 10 Закону України “Про контрольно- ревізійну службу України” Головному контрольно-ревізійному управлінню України, контрольно-ревізійним управлінням в Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі, контрольно-ревізійним підрозділам (відділам, групам) у районах, містах і районах у містах надано право:

  1. ревізувати і перевіряти грошові та бухгалтерські документи, звіти, кошториси й інші документи, що підтверджують надходження і витрачання коштів та матеріальних цінностей,

  2. безперешкодного доступу на склади, у сховища, виробничі та інші приміщення для їх обстеження і з'ясування питань, пов'язаних з ревізією або перевіркою.

4) вимагати від керівників об'єктів, що ревізуються або перевіряються, проведення інвентаризацій основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і розрахунків, у необхідних випадках опечатувати каси та касові приміщення, склади, архіви

5) одержувати від Національного банку України та його установ, комерційних банків та інших кредитних установ необхідні відомості, копії документів, довідки про банківські операції та залишки коштів на рахунках об'єктів,

9) накладати у випадках, передбачених законодавчими актами, на керівників та інших службових осіб підприємств, установ і організацій адміністративні стягнення;

10) застосовувати до підприємств, установ, організацій та інших суб'єктів підприємницької діяльності фінансові санкції, передбачені пунктом 7 статті 11 Закону "Про державну податкову службу в Україні".

У відповідності із статтею 12 Закону службові особи державних контрольно-ревізійних служб зобов'язані суворо додержувати Конституції України, законів України, прав та інтересів громадян, підприємств, установ і організацій, що охороняються законом. За невиконання або неналежне виконання службовими особами державних контрольно-ревізійних служб своїх обов'язків вони притягаються до дисциплінарної та кримінальної відповідальності відповідно до чинного законодавства.

Працівники державної контрольно-ревізійної служби повинні забезпечувати дотримання комерційної та службової таємниць.

У розділі IV Закону України “Про контрольно-ревізійну службу України” статтею 14 визначено взаємовідносини державної контрольно-ревізійної служби з правоохоронними органами, статтею 15 правове становище службових осіб державної контрольно-ревізійної служби.

Правовий захист службових осіб державної контрольно-ревізійної служби при виконанні своїх службових обов’язків та державне страхування і відшкодування заподіяної шкоди у разі загибелі або каліцтва регулюється статтями Закону 16 і 17.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]