Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банкротство (т.12-13).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
501.25 Кб
Скачать

Решение

Закон України "Про захист економічної конкуренції" регу­лює відносини щодо захисту економічної конкуренції і не­допущення монополізації економіки.

Зловживанням монопольним (домінуючим) становищем на ринку, зокрема, визнається:

1) встановлення таких цін чи інших умов придбання або реалізації товару, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку;

2)створення перешкод доступу на ринок (виходу з ринку) чи усунення з ринку продавців, покупців, інших суб'єктів господарювання.

Тоб то ці дії є порушенням законодавства

2.1. Розгляд справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції починається з прийняття розпорядження про початок розгляду справи та закінчується прийняттям рішення у справі.

2. При розгляді справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції органи Антимонопольного комітету України:

-збирають і аналізують документи, висновки експертів, пояснення осіб, іншу інформацію, що є доказом у справі, та приймають рішення у справі в межах своїх повноважень;

-отримують пояснення осіб, які беруть участь у справі, або будь-яких осіб за їх клопотанням чи з власної ініціативи.

Задача 9

ВАТ "Харківобленего" здійснює постачання електричної енергії на підставі відповідної ліцензії.

1. Чи може такий суб'єкт господарювання за власним бажанням припинити свою діяльність чи зменшити обсяги реалізації електричної енергії і з чим це пов'язано?

2. Що становить собою природна монополія та суміжний ринок?

      1. Що утворює нормативно-правове підґрунтя функціонування ДП "Енергоринок"?

Решение

Как любое ОАО Данный субъект хозяйствования может прекратить свою деятльность только в том случае когда его признают банкротом. А потом реорганизоваться в другое предприятие. согласно ЗУ «про возобновление платежеспособности должника или признание его банкротом» в данном случае оно является еще и гос. предпритием и кот. необходима для жизнедеятельности людей кот. обслуживает данное предприятие. Поэтому процедура банкротсва не будет закончена и возможно предприятие будет реарганизовано. СогласноХК Укр. Общее количество отпускаемой энергии определяется по согласовании сторон. В случае если энергия выделяется в счет заказа на приоритетные гос. нужды, энэргопоставщик не имеет права уменьшать абоненту этот лимит без его согласия.

2. Згідно Закон України "Про захист економічної конкуренції" регу­лює відносини щодо захисту економічної конкуренції і не­допущення монополізації економіки.

Природна монополія – це підсумок об'єктивних причин і відображає таку ситуацію, коли попит на даний товар найкраще задовольняється однією або декількома фірмами. В її основі кореняться особливості технології виробництва та обслуговування споживачів. Тому тут конкуренція майже неможлива або небажана.

Суміжний ринок – це ринок, що не перебуває у стані природної монополії, для субєктів якого реалізація вироблених товарів або використання товарів інших субєктів госодарювння неможливе без безпосереднього використання товарів, що виробляються(реалізуються) субєктами природних монополій.

3. ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», ХК України.

Задача 10

До територіального відділення Антимонопольного комітету зверну­вся з заявою Харківський плитковий завод у зв'язку з тим, що інше підприємство на вітрині свого магазину розмістило плитку неналежної якості

З надписом: "Шановні покупці, таку "якісну" плитку ви можете придбати у наших сусідів на Харківському плитковому заводі. Ціна така ж, як за якіс­ну Подумайте."

У процесі розслідування було встановлено, що за період 2005 - 2006, років претензій від споживачів на якість плитки заводу не надходило.

Дайте правову оцінку ситуації.

РЕШЕНИЕ

Закон України "Про захист від недобросовісної конкуренції"

Порівняльною є реклама, що містить порівняння з товарами, роботами, послугами чи діяльністю іншого господарюючого суб'єкта (підприємця).

Не визнається неправомірним порівняння в рекламі, якщо наведені відомості про товари, роботи, послуги підтверджені фактичними даними, є достовірними, об'єктивними, корисними для інформування споживачів.

Задача 12

Між місцевим відділом реєстрації актів громадянського стану РАГС) та приватним підприємством "Візіон" було укладено договір, за яким РАГС здавав в оренду частину свого приміщення, а підприємство надавало послуги фото- і відеозйомки урочистих церемоній реєстрації шпюбу. За фактичною згодою відділу РАГС підприємство перешкоджало здійсненню зйомок самими клієнтами та запрошеними фотографами, і кієнти, які бажали здійснювати зйомку самостійно, повинні були сплатн­ій підприємству 40 - 50 грн. за дозвіл. Також підприємство встановило "обов'язковий мінімум фотографій, що замовлялися (п'ять).

        1. Чи можна вважати договір між місцевим відділом РАГСу та ПП "Візіон" антиконкурентними узгодженими діями?

2. Які наслідки можуть настати для сторін у разі визнання їх дій таки­ми, що призводять до усунення з ринку інших суб'єктів господарювання?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]