Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банкротство (т.12-13).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
501.25 Кб
Скачать

Решение

Закон України "Про захист економічної конкуренції" регу­лює відносини щодо захисту економічної конкуренції і не­допущення монополізації економіки.

Концентрація може бути здійснена лише за умови попереднього отримання дозволу Антимонопольного комітету України чи адміністративної колегії Антимонопольного комітету України:

- коли сукупна вартість активів або сукупний обсяг реалізації товарів учасників концентрації, з урахуванням відносин контролю, за останній фінансовий рік, у тому числі за кордоном, перевищує суму, еквівалентну 12 мільйонам євро, визначену за офіційним валютним курсом, встановленим Національним банком України, що діяв в останній день фінансового року

- вартість (сукупна вартість) активів або обсяг (сукупний обсяг) реалізації товарів, у тому числі за кордоном, не менш як у двох учасників концентрації, з урахуванням відносин контролю, перевищує суму, еквівалентну 1 мільйону євро, визначену за курсом Національного банку України, що діяв в останній день фінансового року.

Так як у двох підприємств 1 млн євро, тоді потрібен дозвіл Антимонопольного комітету. Тоб то орган державної влади вчинив вірно.

Задача 7

Громадянин Арденко П. Т. заснував приватне підприємство з виро­бництва полімерної плівки. Його дружина, яка не є приватним підприєм­цем, неодноразово перешкоджала укладенню договорів між споживача­ми та іншими виробниками полімерних плівок (конкурентами Арденка) Вона поширювала між потенційними споживачами зазначеного товару відомості, які принижували ділову репутацію цих виробників.

Чи має місце у даному випадку недобросовісна конкуренція (якщо так, то надайте кваліфікацію зазначеним діям і визначте, хто та яку по­винен буде нести відповідальність)?

Решение

ЗУ «Про захист від недобросовісної конкуренції»

Недобросовісною конкуренцією є будь-які дії у конкуренції, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій діяльності.

Дискредитація господарюючого суб'єкта – розповсюдження у будь-якій формі неправдивої, неточної інформації, пов'язаної з особою чи діяльністю господарюючого суб'єкта (підприємця), що завдала або могла завдати шкоди діловій репутації господарюючого суб'єкта (підприємця); Тоб то дружина Арденко винна у недобросовісній конкуренції.

Здійснення в інтересах третіх осіб таких дій фіз. особами, у тому числі громдян які не є підиємцями – адміністративне вззизкання.

Задача 8

Два фармацевтичні підприємства займали найбільший сегмент да­ного товарного ринку у відповідному регіоні (разом їх сукупна частка складала 39%) домовилися про розподіл ринків збуту. Вони на певний період часу встановили ціни набагато нижче від цін, які склалися на да­ному товарному ринку, внаслідок чого було витіснено їх конкурентів - малих підприємств.

1. Чи є дії зазначених підприємств порушенням законодавства про захист економічної конкуренції?

2. Який загальний порядок для розгляду справ про порушення за­конодавства про захист економічної конкуренції та якими нормативними актами він регламентується?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]