Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банкротство (т.12-13).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
501.25 Кб
Скачать

Тема 3. Хозяйственные правоотношения

Задача 1

Гражданин России Петров совершает непосредственно самостоятельную истематическую деятельность в Украине по предоставлению посреднических услуг с целью получения прибыли. Является ли Петров субъектом хозяйствования?

ОТВЕТ

Классифицировать действия Петрова можно на основании Хозяйственного кодекса Украины кот. определяет понятия хоэяйственной деятельности, а так же субъективный состав ее совершения

В соответствии с ГК Украины субъектами хозяйствования явл. иностранци и лица без гржданства, кот. кот совершают хоз. деятельность и зарегистрированы соответственно до закону как предприниматели

Соответственно ГК Украины деятельность Петрова попадает под признаки хоз. деятельности(предпринимательской), но статус субъекта хозяйствования Петров преобретет лишь при условии гос. регистрции как физического лица.

Задача 2

До виконкому Харківської міської ради надійшли документи для державної реєстрації командитного товариства. Під час розгляду пода­них документів державний реєстратор встановив, що одним із засновни­ків даної юридичної особи виступає секретар-референт обласного суду, іншим є слідчий районної прокуратури. До складу засновників входили й інші особи.

У державній реєстрації вказаного товариства було відмовлено на тій підставі, що чинне законодавство встановлює певні вимоги до право­вого статусу засновників командитного товариства, яким названі заснов­ники не відповідають.

        1. Чи є відмова реєструючого органу правомірною?

        2. Які попередні дії мають вчинити вказані особи для заснування командитного товариства?

3. Вкажіть, які категорії фізичних осіб обмежені в праві на заняття підприємництвом. Які види діяльності можуть здійснювати такі особи?

Решение

Згідно з ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємств» Однією з підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи є:

наявність обмежень на зайняття відповідних посад, встановлених законом щодо осіб, які зазначені як посадові особи органу управління юридичної особи

Законодавство України, а саме ГК України та Цивільний кодекс передбачає, що суб’єктами підприємництва можуть бути юридичні та фізичні особи. варто зазначити, що не всі юридичні особи можуть займатися підприємницькою діяльністю. Так, юридичні особи публічного права не можуть займатись підприємницькою діяльністю, тому що вони наділені правом здійснювати контроль за порядком додержання законодавства у підприємницькій діяльності.

Не допускається заняття підприємницькою діяльністю наступних категорій громадян: військовослужбовців, посадових осіб органів прокуратури, суду, державної безпеки, внутрішніх справ, державного арбітражу, державного нотаріату, а також органів державної влади та управління, що здійснюють контроль за діяльністю підприємств. Спеціальним законодавством України, що регулює цей чи інший напрям діяльності державних органів та їх посадових осіб, дані положення продубльовані і більш чітко окреслені в Законі України «Про державну службу». Характерно, що такі заборони дублюються і в спеціальних законах України «Про міліцію», «Про прокуратуру» та ін. Заборона на заняття підприємницькою діяльністю поширюється і на осіб, що прямо не підпадають під поняття державного службовця (особи, що від імені держави виконують її функції).

Утім законодавством дозволяється робота у вільний від основної праці час, а для вказаних категорій – заняття педагогічною та науковою діяльністю чи іншою творчою діяльністю і мати та реалізовувати права інтелектуальної власності.

Державні службовці можуть бути власниками цінних паперів, у тому числі акцій, по суті, стати членом акціонерного товариства, що розглядається як спосіб реалізації права на підприємництво. Однак за видом акціонерних товариств і видом акцій ця участь визначається рамками відкритого акціонерного товариства та простими акціями. Така заборона для даної категорії громадян на заняття підприємницькою діяльністю відносна і зводиться лише до пасивної участі рядового акціонера. Входити в керівні та контрольні органи вони не можуть.

Після усунення причин, що були підставою для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи, засновник (засновники) або уповноважена ними особа можуть повторно подати документи на проведення державної реєстрації юридичної особи.

Задача З

ЗАТ "АРТ-дизайн" вирішило на базі своєї філії створити дочірнє під­приємство. Працівники філії звернулися із проханням прийняти їх до ко­ла співзасновників цього дочірнього підприємства.

1.Визначити правове положення філії і дочірнього підприємства.

2.Чи є дочірнє підприємство юридичною особою?

  1. Які форми дочірнього підприємства передбачені законодавст­вом?

  2. Вкажіть, як співвідносяться поняття "залежне підприємство", "до­чірнє підприємство" та "холдинг".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]