Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банкротство (т.12-13).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
501.25 Кб
Скачать

Решение

Закон України "Про захист економічної конкуренції" регу­лює відносини щодо захисту економічної конкуренції і не­допущення монополізації економіки

Антиконкурентними діями органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю є прийняття будь-яких актів (рішень, наказів, розпоряджень, постанов тощо), надання письмових чи усних вказівок, укладення угод або будь-які інші дії чи бездіяльність органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю (колегіального органу чи посадової особи), які призвели або можуть призвести до недопущення, усунення, обмеження чи спотворення конкуренції.

Такими діями зокрема визнаються заборона або перешкоджання створенню нових підприємств чи здійснення підприємництва в інших організаційних формах у будь-якій сфері діяльності, а також встановлення обмежень на здійснення окремих видів діяльності, на виробництво, придбання чи реалізацію певних видів товарів;

Вчинення антиконкурентних дій органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю забороняється і тягне за собою відповідальність згідно з законом. Ці правовідносини регулює антимонопольний комітет України.

За правопорушення, передбачені пунктами, посадові особи органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю несуть адміністративну відповідальність згідно з законом.

Задача 5

Суб'єкти господарювання - приватні підприємства "Юнона", "Кармен" і а "Авось" - здійснювали виробництво музичних інструментів. Власники цих підприємств вирішили й створили шляхом реорганізації (злиття) ПП "Юнона", "Кармен" та "Авось" новий суб'єкт господарювання "ЮКА", який продовжив займатися виробництвом музичних інструментів, та почав за­ймати досить великий сегмент ринку даного товару. Новостворене під­приємство почало здійснювати продаж виробленої продукції споживачам за умовою сприйняття останніми додаткових зобов'язань, зокрема при­дбання поряд з необхідними їм товарами, додатково непотрібних.

          1. Чи відбувається в даному випадку порушення законодавства про захист економічної конкуренції? (Надайте кваліфікацію зазначеним діям.)

          2. Яку відповідальність буде нести правопорушник?

          3. Які дії має вчинити регіональне відділення АКУ?

Решение

Закон України "Про захист економічної конкуренції" регу­лює відносини щодо захисту економічної конкуренції і не­допущення монополізації економіки.

1. Монопольним (домінуючим) вважається становище суб'єкта господарювання, частка якого на ринку товару перевищує 35 відсотків, якщо він не доведе, що зазнає значної конкуренції.

Вважається, що кожен із двох чи більше суб'єктів господарювання займає монопольне (домінуюче) становище на ринку товару, якщо стосовно певного виду товару між ними немає конкуренції або є незначна конкуренція і щодо них, разом узятих, виконується одна з умов, передбачених частиною першою цієї статті.

Зловживанням монопольним (домінуючим) становищем на ринку, зокрема, визнається: встановлення таких цін чи інших умов придбання або реалізації товару, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку. Тоб то порушення відбулося.

2. Відповідно до ч. 2 ст. 52 Закону України "Про захист еко­номічної конкуренції'" за такі дії накладаються штрафи в розмірі до десяти % доходу суб'єкта господарювання від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній зві­тний рік

Крім того, відповідно до ст. 55 цього ж Закону шкода, за­подіяна таким порушенням, за заявою постраждалої' особи до суду відшкодовується особою, що вчинила порушення, у подвійному розмірі завданої шкоди

3. Органи Антимонопольного комітету України за власною ініціативою чи за клопотанням особи, яка бере участь у справі, мають право призначати експертизу, про що приймається розпорядження. У процесі розгляду справи органи Антимонопольного комітету України за поданою суб'єктом господарювання заявою про вжиття заходів для відвернення негативних та непоправних наслідків для суб'єктів господарювання внаслідок порушення законодавства про захист економічної конкуренції можуть прийняти попереднє рішення про:

- заборону особі (відповідачу), в діях якої вбачаються ознаки порушення, вчиняти певні дії, в тому числі про блокування цінних паперів;

-обов'язкове вчинення певних дій, якщо невідкладне вчинення цих дій є необхідним виходячи із законних прав та інтересів інших осіб. За результатами розгляду справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції органи Антимонопольного комітету України приймають рішення

Задача 6

П'ять засновників-підприємств, які є виробниками дитячого харчу­вання вирішили створити нове підприємство шляхом злиття вищезазна­чених суб'єктів господарювання. Вартість активів та обсяг реалізації то­варів двох підприємств за останній фінансовий рік складала суму еквіва­лентну 1 млн. євро, а останніх трьох - 2 млн. євро в сукупності. Орган державної реєстрації відмовив у державній реєстрації на тій підставі, що у вищезазначених засновників не має дозволу з боку Антимонопольного комітету на концентрацію.

            1. Чи правомірно вчинив орган державної реєстрації?

            2. Чи відбувається в даному випадку концентрація господарюючих суб'єктів та чи потрібен у даному випадку дозвіл на її здійснення?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]