Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_mark-g_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

16.Цілі маркетингу та їх характеристика.

Загальними цілями М. є:1) досягн-я макс-о можливого високого спож-я, що створює умо-ви для максимального зрост-я вир-ва, зайн-ті, багатства;2) досягнення максимальної споживчої задоволеності;3) надання найширшого вибору, гранич-ної можливої різноманітності товарів;4) максимальне підвищення якості життя (якість, кількість асортименту, доступ-ність і вартість товарів; якість фізичного сережовища; якість культурного життя);5) взаємна вигода споживача і вироб-ка.

17.Стратегічні задачі маркетингу.

Найважливішими стратегічними завданнями маркетингу є визначення генеральної програми дій підприємства, визначення і освоєння цільових ринків, орієнтація виробництва на задоволен-ня потреб, запитів споживачів, створення комунікаційних та роз-подільних систем тощо.Інакше кажучи, основні стратегічні завдання маркетингу по-лягають у знайденні відповідей на такі запитання:—хто? … дійсні і потенційні споживачі, клієнти, постачаль-ники, посередники, конкуренти;—що і скільки? … продукувати, продавати;—коли і як? … продукувати, рекламувати, здійснювати збут;—за скільки (за якою ціною)? … пропонувати товари;—навіщо? … створювати чи розвивати підприємство, розши-рювати виробництво, нарощувати обсяги реалізації продуктів.СЗ також мають місце при організації фізичного пере­міщення товару до споживача. До них відносяться задачі маркетинг-логістики, які пов”язані з вибором оптимальних каналів та шляхів збуту, розміщення складів (їх функції, кількість та ємкість), а також з розробкою М-х заходів з ефективного супроводження товарних потоків від вироб­ника до споживача.

18.Сутність та види основних функцій маркетингу.

Функції маркетингу: —комплексне вивчення ринку, власного підприємства, про-блем, пов’язаних із маркетингом;—узгодження параметрів, характеристик та властивостей про¬дукції з побажаннями та смаками споживачів;—розрахунок цін на продукцію підприємства, визначення умов оплати, величини знижок;—планування збуту та реалізації продукції;—фізичний розподіл продукції;—забезпечення комунікаційних взаємозв’язків зі споживачами;—сервісне обслуговування споживачів;—контроль та аналіз маркетингової діяльності.

19.Тактичні задачі маркетингу.

І. в області управління новими продуктами:1) обгрунтування доцільності вир-ва тієї чи іншої про­дукції шляхом виявлення існуючого та потенційного попиту;2) організація науково-дослідних і проектно-конструк­торських робіт по створенню зразків і моделей продукції;3) координація і планування виробничої, збутової і фінансової д-сті під-ва;4) організація і вдосконалення системи і методів збуту продукції;

ІІ. в області управління товарами, які вже реалізу­ються на ринку:1) річне планування;2) реалізація політики цін;3) модифікація продукту, його оновлення і комбінування;4) аналіз і прогноз ситуації на ринках, можливості збуту;5) реклама;6) обслуговування споживачів.

20.Класифікація маркетингу.1.В залежності від реалізаційної і М-ої д-ті:-М орієнтований на продукт або послугу(має на меті використання продукту чи послуги, як основного інструмента виробничо-збутової д-ті.);М орієнт. на споживача(споживач завжди правий, він віддає перевагу товарам із вищими якісними показниками, але придбаває не стільки сам товар як річ, скільки ту споживчу вартість, яка в ньому втілена, для розв’язання власних виробничих проблем або для задоволення власних потреб);-інтегрований М;2. В залежності від сфери М-ої д-ті:-М товарів спож призн-я(націлено на задов-я потреб людей;-М тов. виробн признач-я (взаємозв’язки встановл-ся між підприємствами, фірмами чи організ-ми);3. В залежності від періоду, на який розробляється М-ва політика під-ства:-стратегічний М(це розробка та реалізація тривалої маркетингової політики підприємства (більше ніж на 5 р);-оперативний М(розробка і реал-я конкр маркет інструментарію).4. В залежності від ступеня диференціації М-ої ді-ті:-глобальний М;-диференційований М;5. В залежності від видів попиту:-конвенційний М (активізація попиту при негативному значенні останнього);-стимулюючий М(підвищ-я попиту при його 0-му значенні);-ремаркетинг (запобігання для наділення попиту);-синхромаркетинг;-розвиваючий (перетв-я потенціал-го попиту в активний);-підтримуючий; -демаркетинг (стимулює ажіотажний попит);-тактичний;-протидіючий;6. В зал-ті від осн об’єктів уваги, цілей і засобів їх досягн-я:-виробничий М;-товарний;-ринковий;-сучасний;-торгівельний;7. В залежності від рівня маркетингової д-ті:-макроМ(на рівні держави);-мікроМ(фірми);-мегаМ(поєдн держ і фірму);8.В залежності від мети М ді-ті:-комерційний -некомерційний9.В залежності від видів продукції:-М товарівпослуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]