Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
84.84 Кб
Скачать

Методичні вказівки до семінарського заняття:

Підготовка до третього заняття передбачає розуміння як виконання гендерних ролей базується на стереотипах, чому ці стереотипи не є продуктивними для розвитку особистості і суспільства в цілому.

При відповіді на перше та друге питання студентам потрібно зрозуміти, що відмінності в гендерних ролях обумовлені не індивідуальністю кожної особистості, а вихованням в рамках системи гендерних упереджень. Відповідаючи на питання: «Хто я?», найчастіше ми називаємо стать. На питання «Який я?» перераховуємо ті риси, які характеризують наш гендер. Ґрунтуючись на вже здійснений дослідженнях, знайдіть власну відповідь, що вважати гендерним стереотипом, наведіть приклади.

При розгляді третього питання ви повинні розкрити, які гендерні ролі є, який в них закладений типовий зміст. Бажано зробити відповідь у вигляді сформованих соціально-типових уявлень щодо змісту таких ролей.

Четверте та п’яте питання взаємопов’язані. Знайдіть відповідь на питання звідки походять сучасні уявлення про призначення жінки і чоловіка. Сучасний чоловік – це…., сучасна жінка – це……. Під впливом яких обставин ці уявлення періодично трансформуються. Готуючись до семінарського заняття, передивіться рекламні ролики українських телеканалів. Відзначте, які образи чоловіків і жінок там використовувалися, охарактеризуйте ці образи та порівняйте з оточуючими Вас людьми. Поспілкуйтесь з Вашими друзями, знайомими різного віку. Як вони вважають, яким не може бути чоловік, якою не може бути жінка. Проаналізуйте ваші враження від перегляду реклами та від спілкування з оточенням.

При розгляді шостого питання створіть таблицю переваги і недоліки традиційних гендерних ролей в українському суспільстві. Визначте межу трансформації гендерних стереотипів, які б не руйнували б ключових засад культури суспільства.

Перш ніж розпочати підготовку за рекомендованою літературою перегляньте наступні посилання:

http://www.narodnapravda.com.ua/life/4b058bdab6c79/

http://psychology.az/Gender.php

http://www.a-z.ru/women_cd1/html/azhgihina.htm

http://www.telekritika.ua/media-continent/authorcolumn/zakusilo/2008-12-20/51985

 

Семінарське заняття 4. Диференційна гендерна соціалізація. - 2 год.

План

1.    Основні етапи та механізми формування гендерної ідентичності.

2.    Гендерна експертиза літератури для дітей (художня, навчальна, довідкова).

3.    Дитячі кумири як рольові моделі гендерної ідентичності (шоу-зірки, герої-героїні фільмів, мультфільмів, комп’ютерних ігор).

 

Ключові поняття: гендерна ідентичність, гендерна роль, гендерна соціалізація, гендерний стереотип, фемінність, маскулінність, громадська думка, соціальний стереотип, соціальна нерівність, соціальний конфлікт, соціальний контроль.

 

Реферати:

Гендерні відмінності крізь призму громадської думки в Україні і світі.

2.       Інтелектуальні і емоційні гендерні відмінності: дослідження та їх результати.

3.       Незвичні герої: інверсія гендерних ролей у художніх творах (казках, фільмах, мультфільмах, комп’ютерних іграх) та її вплив на формування гендерної ідентичності.

4.       Леді та джентльмени: етикет як гендерний ритуал.

 

Питання для самоконтролю:

1.      Як відбувається соціалізація дитини? Чи є різниця у соціалізації хлопчиків і дівчаток. В чому вона полягає?

2.      У якому віці розпочинається гендерна соціалізація та які механізми такої соціалізації?

3.      Проаналізуйте сучасні дослідження з гендерних проблем, які міжпоколінні особливості гендерної соціалізації?

 

Самостійна робота.

Провести порівняльний аналіз відповідно до гендерної приналежності (розкрийте сутність гендерних рис носія) представників українського шоу-бізнесу як референтної групи для дітей.

Література:

1.      Москаленко Валентина, Романова Валерія. Особливості статеворольової соціалізації в умовах трансформації суспільства [WWW document]. URL http://www.politik.org.ua/vid/magcontent.php3?m=6&n=15&c=90 (18 січня 2005)

2.      Здравомыслова Е., Герасимова Е., Троян Н. Гендерные стереотипы в дошкольной детской литературе //Преоб­ражение. Научно-литературный альманах. — 1998. — № 6.

3.      Ї Незалежний культурологічний часопис. — Львів, 2002. — Число 27: Маскулінність i фемінність // http://www.ji-magazine.lviv.ua

4.      Солодников В. В. Идеальный ребенок в представлении педагогов // Социологические исследования. — 1989. — № 4.

5.      Еремеева В. Д., Хризман Т. П. Девочки и мальчики — два разных мира. — СПб.: Тускарора, 2001.

6.      Клецина И. С. Гендерная социализация: Учебное пособие. - СПб., 1998.

7.      Малышева М. М. Семья как институт воспроизводства традиционной гендерной идентичности // Малышева М. М. Современный патриархат: социально-экономиче­ское эссе. - М., 2001. - С. 227-241.

8.      Мид М. Культура и мир детства. Избранные произведе­ния. - М., 1988.